Comunicar, la cara pública de la covid
La pandèmia va generar milers i milers de missatges per comunicar a la ciutadania i es van fer servir múltiples canals i vies
Quatre responsables de comunicació del sector sanitari analitzen com van viure aquells dies i com van treballar en el seu àmbit
Cinc anys després, la covid ens ha deixat milers d’imatges gravades a la retina, encara que, a vegades, el nostre subconscient ens vulgui fer oblidar aquell mal tràngol. Pacients, mascaretes, professionals sanitaris al límit, hospitals plens a vessar, morts, residències desbordades, proves PCR, confinament i el posterior desconfinament... Aquestes últimes setmanes ho hem anat repassant a El Punt Avui.
Darrere d’aquelles imatges, d’aquella nova situació, insòlita per a tots nosaltres, hi havia milers de missatges que s’havien de comunicar a la ciutadania. Milers de missatges que s’havien de fer arribar a la societat perquè sabéssim què passava i com ens havíem d’enfrontar a la crisi sanitària. Per tant, la comunicació, una bona comunicació, es va convertir en una part essencial de la covid.
En aquest reportatge, quatre experts en comunicació del sector de la salut analitzen com van viure aquells mesos frenètics i com van desenvolupar-se enmig d’una crisi inesperada, que ningú preveia que arribés amb tanta virulència. En l’argot de la comunicació de crisi, aquest tipus d’esdeveniments imprevistos i que et tiren per terra totes les previsions es coneixen amb el nom de “cigne negre”. Un altre exemple de cigne negre seria la dana que va afectar el País Valencià.
Gemma Domínguez era la cap de premsa del Departament de Salut i va treballar braç a braç amb un servidor (que llavors era el cap de comunicació del departament). Domínguez recorda la preparació de la roda de premsa diària que feia la consellera, Alba Vergés, i destaca que des del govern sempre es va dir la veritat. Precisament aquesta és una de les claus de la comunicació de crisi i que s’ensenya en totes les facultats de periodisme: no amagar-se mai i ser honest amb la ciutadania, encara que la veritat faci mal o pugui provocar certes problemàtiques.
Comunicació interna
Els altres tres experts són els responsables de comunicació dels hospitals Vall d’Hebron, Clínic i Trueta, que van estar al capdavant dels centres durant la pandèmia: Fran Garcia, Xavier Francàs i Glòria Ametller. Tots tres rememoren com els hospitals es van transformar en poques setmanes per poder atendre els pacients de covid i separar-los de la resta. I també destaquen una feina invisible de cara a la ciutadania, però imprescindible en qualsevol institució: la comunicació interna. És a dir, fer arribar als professionals tota la informació que es tenia de la malaltia i també els protocols que s’elaboraven des del Departament de Salut i que canviaven molt i molt sovint perquè s’adequaven a les noves necessitats. “La intranet treia fum”, destaca Ametller.
Un altre valor que destaquen és donar el màxim d’informació. “En una crisi d’aquesta dimensió, és molt important ser transparents”, diu Francàs.
Explicar sempre la veritat
Gemma Domínguez ha estat directora de comunicació de Salut en la legislatura passada i durant la pandèmia era la cap de premsa.
Comunicació interna i externa
Glòria Ametller és la cara visible els últims anys de la comunicació del sistema públic de salut a Girona i va ser la cap de comunicació del Trueta durant la crisi.
Transparència
Fran Garcia és des de l’any 2019 director de comunicació, estratègia corporativa i atenció i participació ciutadana del campus Vall d’Hebron.
Responsabilitat
Màxim responsable de la comunicació del Clínic, treballa en el sector de la salut des de fa disset anys.