Societat

El ‘Glòria’ sacseja models caducs

Investigadors i ecologistes volen una reflexió profunda que canviï intervencions al territori per prevenir catàstrofes i reparar danys a la costa i a les infraestructures

Desconstruir i naturalitzar el litoral, fer obres estratègiques i recuperar sediments fluvials són algunes propostes

Treure habitatges i infraestructures de la primera línia de mar, una solució

La tem­pesta, lle­van­tada o bor­rasca Glòria també està pro­vo­cant una sac­se­jada en models d’inter­venció sobre la gestió del lito­ral; les con­ques hidrogràfiques; les infra­es­truc­tu­res fer­roviàries, viàries, portuàries i hidràuli­ques, entre d’altres, i, en defi­ni­tiva, en les actu­a­ci­ons al ter­ri­tori per domi­nar dinàmiques natu­rals. La recons­trucció dels danys per recu­pe­rar certa nor­ma­li­tat, men­tre encara es comp­ta­bi­lit­zen, ha reac­ti­vat la dis­cussió sobre com s’han d’afron­tar en un con­text de canvi climàtic, amb espe­cial èmfasi en algu­nes rei­vin­di­ca­ci­ons que enti­tats i pla­ta­for­mes ambi­en­ta­lis­tes i eco­lo­gis­tes com ara el Grup d’Estudi i Pro­tecció dels Eco­sis­te­mes Cata­lans-Eco­lo­gis­tes de Cata­lu­nya (Gepec-Edc), Eco­lo­gis­tes en Acció, la Xarxa per a la Con­ser­vació de la Natura (XCN), Pre­ser­vem el Lito­ral i Pre­ser­vem el Maresme i, fins i tot, l’Ins­ti­tut de Recerca i Tec­no­lo­gia Agro­a­li­mentàries (IRTA) fa temps que pre­go­nen, i que impli­quen recu­pe­rar els rit­mes de la natura i rena­tu­ra­lit­zar espais. La comu­ni­tat científica també comença a alçar la veu perquè no es repe­tei­xin errors rei­te­rats del pas­sat i, com els eco­lo­gis­tes, reco­neix que l’admi­nis­tració ha de fer amb tots els actors, amb diàleg i con­cer­tació, una reflexió ferma a mitjà i a llarg ter­mini per adap­tar-se a un canvi de para­digma.

Una actu­ació com­plexa, perquè al dar­rere hi ha molts interes­sos econòmics, llocs de tre­ball i molts col·lec­tius i actors afec­tats amb pri­o­ri­tats con­tra­po­sa­des. Una com­bi­nació com­pli­cada a la qual s’afe­geix el fet que “Cata­lu­nya és un ter­ri­tori molt ocu­pat” i que “té un pai­satge here­tat dels anys setanta i vui­tanta molt difícil de ges­ti­o­nar”, coin­ci­dei­xen a afir­mar l’engi­nyer de camins de la UPC Cli­ment Molins i l’inves­ti­ga­dor del labo­ra­tori d’engi­nye­ria marítima de la UPC i del Cen­tre Inter­na­ci­o­nal d’Inves­ti­gació dels Recur­sos Cos­ta­ners (Ciirc) Vicenç Gràcia. Aquest dar­rer hi afe­geix que “hem ocu­pat el lito­ral, l’hem antro­pit­zat, les plat­ges no evo­lu­ci­o­nen com agra­da­ria i, a més, hi hem posat car­re­te­res, pas­se­jos marítims, vies de tren...” Gràcia no pot deter­mi­nar si l’estat del mar pel Glòria –un feno­men extra­or­di­nari que va com­bi­nar ona­des de 12 metres amb una direcció nord-est del vent poc favo­ra­ble i durant més de 36 hores– es podria repe­tir amb freqüència i seria efecte del canvi climàtic, ja que no hi ha dades sufi­ci­ents –només de 30 anys– per con­tras­tar amb pre­cisió els models numèrics. Els que hi ha reve­len que els tem­po­rals no can­vi­a­ran gaire, però sí que ho farà el nivell del mar, que pujarà cada any. Això es tra­du­eix en el fet que “les ona­des seran més o menys les matei­xes, però arri­ba­ran més lluny” i afec­ta­ran les infra­es­truc­tu­res.

El que sem­bla que aplega més con­sens és que la fórmula de recons­trucció clàssica, que inclou recu­pe­rar infra­es­truc­tu­res tal com esta­ven, o apor­tar arti­fi­ci­al­ment els sedi­ments que els embas­sa­ments rete­nen i no aca­ben a les plat­ges, o refer pas­se­jos marítims, ja no ser­veix o no ha de ser l’única solució. L’aposta inclou també la pre­venció i no només la reacció, i en aquesta equació per con­viure amb nous epi­so­dis de lle­van­tada o altres tem­po­rals, també es demana la com­bi­nació d’altres ini­ci­a­ti­ves, com la recu­pe­ració dels pai­sat­ges natu­rals del lito­ral, de la seva vege­tació i de les dunes, i dei­xar fer el cicle de la natura, que inclou plat­ges amb pen­dent a l’hivern i més pla­nes a l’estiu.

Plan­tes i dunes

El Gepec-EdC ha dema­nat als ajun­ta­ments que no reti­rin la planta fila­men­tosa Cymo­do­cea nodosa que arriba del mar, local­ment ano­me­nada “cor­ret­jola” i que es coneix amb el nom d’“algueró”, ja que, com explica Ramón Ferré, és un pro­ce­di­ment molt costós, i, basant-se en una expe­ri­men­tació com­pa­ra­tiva a la platja urbana de la Pae­lla de Tor­re­dem­barra, és de les úniques cinc que fan flor sota l’aigua al Medi­ter­rani i és un fixa­dor de la sorra de les plat­ges i garan­teix més resiliència de les dunes. Fins i tot la Junta d’Anda­lu­sia els va fer anar a expli­car la ini­ci­a­tiva i vol implan­tar-ho en algu­nes zones. I és que Ferré cri­tica que es gas­ten mili­ons d’euros des del govern esta­tal a por­tar sorra de les pedre­res quan en alguna ocasió “quan arri­bava ja s’havien rege­ne­rat per si matei­xes”. I ho com­para com a tre­ball inútil amb la lle­genda de Sísif, el per­so­natge de la mito­lo­gia grega con­dem­nat a empènyer eter­na­ment una roca al cap­da­munt d’un mun­ta­nya, des d’on tor­nava a rodo­lar cap avall.

Aquesta és una ini­ci­a­tiva també defen­sada per altres col·lec­tius com ara la Xarxa per a la Con­ser­vació de la Natura (XCN), Pre­ser­vem el Lito­ral del Maresme i també Eco­lo­gis­tes en Acció, i una de les seves inte­grants, Lydia Cha­parro, posa com a exem­ple que després del pas del Glòria han cons­ta­tat que les zones on “hi ha més arti­fi­ci­a­li­tat de la costa són les que han regis­trat més des­per­fec­tes”, men­tre que s’han con­ser­vat les que man­te­nen l’eco­sis­tema natu­ral, com la de Pals, i car­rega con­tra les admi­nis­tra­ci­ons, com passa a Begur, que dei­xen que s’hi edi­fi­qui. “Fa anys que ens diuen que som radi­cals, però ara pot­ser ja no ho som tant”, diu. Si es con­ti­nua amb velles dinàmiques, “pot­ser d’aquí a dues dècades no hi haurà platja a Bar­ce­lona”.

I en aquest punt l’engi­nyer Gràcia accepta i com­par­teix que ini­ci­a­ti­ves com la de la rena­tu­ra­lit­zació de les plat­ges, que alhora es podria apli­car en mar­ges de rie­res i rius, també aju­den i és part del camí a seguir i hau­ran d’acom­pa­nyar les mesu­res clàssi­ques. “Podem per­me­tre’ns man­te­nir arti­fi­ci­al­ment 780 quilòmetres de costa i 250 de platja com volem?”, es pre­gunta. I, a més, trac­tar-les com a parcs urbans. Ell mateix ho veu difícil si no s’hi abo­quen molts recur­sos econòmics i plan­teja que no s’han de seguir “fent bar­ba­ri­tats ocu­pant domini de la natura en infra­es­truc­tu­res i espais que no són estratègics”. Con­si­dera que algú haurà de deci­dir què es fa i què no, però incor­po­rant-hi més punts de vista que l’econòmic, com ara el seu ús social i cul­tu­ral.

Des­cons­trucció

Qui plan­teja una actu­ació sense embuts al lito­ral és el Col·legi Ofi­cial de Geòlegs, que aposta per “des­cons­truir el lito­ral per faci­li­tar la recons­trucció natu­ral de les plat­ges” com a mesura per evi­tar futu­res catàstro­fes. L’expert en ris­cos natu­rals de l’orga­nisme, Joan Manuel Vila­plana, con­si­dera que “allà on sigui pos­si­ble” s’hau­rien de reti­rar infra­es­truc­tu­res i habi­tat­ges de la pri­mera línia de la platja i por­tar-les cap a l’inte­rior. Admet que aquest és un procés que reque­reix “un ampli con­sens entre les parts afec­ta­des”. Com a exem­ple, posa el que es va fer a Bar­ce­lona quan es van reti­rar fàbri­ques i cons­truc­ci­ons de la pri­mera línia i aposta per tras­lla­dar a l’inte­rior la línia fer­roviària de pas­sat­gers de roda­lies entre Bar­ce­lona i Mataró, on el doble pont pel qual cir­cu­len els trens de la línia R1 de roda­lies entre Bla­nes i Mal­grat de Mar es va esfon­drar amb el tem­po­ral fa qua­tre dies.

De fet, aquest és un plan­te­ja­ment que no és nou, com recorda l’engi­nyer Cli­ment Molins, que hi afe­geix que els dos ponts eren molt antics i recorda que aquesta és la pri­mera línia fer­roviària de l’Estat espa­nyol i que també hi ha damunt la taula una ini­ci­a­tiva per fer-la sub­terrània. A banda del seu ele­vat cost, Molins es pre­gunta si els usu­a­ris també esta­ran dis­po­sats a accep­tar els can­vis que supo­sa­ria allu­nyar les esta­ci­ons dels nuclis urbans.

Prova d’estrès

L’engi­nyer con­si­dera que el Glòria va ser un tem­po­ral excep­ci­o­nal con­ti­nuat de pluja, vent i grans ona­des i que les infra­es­truc­tu­res al país van superar “amb força bona nota una prova d’estrès”, amb comp­ta­des excep­ci­ons. En el cas dels ponts esfon­drats, explica que n’hi ha milers a Cata­lu­nya que han aguan­tat, i que ara el més impor­tant és fer actu­a­ci­ons per “recu­pe­rar una certa nor­ma­li­tat en les infra­es­truc­tu­res de la comu­ni­cació”, afec­ta­des en molts casos per eslla­vis­sa­des o arbres cai­guts. Hi afe­geix, a més, que aquest tem­po­ral “fa 30 anys hau­ria estat un des­as­tre” i dona gràcies a la presència de les pre­ses per amor­tir cabals. Després coin­ci­deix que s’ha de fer una reflexió en pro­fun­di­tat amb totes les admi­nis­tra­ci­ons, col·lec­tius impli­cats, veïns i eco­lo­gis­tes per “tro­bar un equi­li­bri” entre l’actu­ació natu­ral i les inter­ven­ci­ons per reforçar i dimen­si­o­nar les infra­es­truc­tu­res perquè resis­tei­xin.

El des­man­te­lla­ment i la remo­de­lació d’infra­es­truc­tu­res a les desem­bo­ca­du­res dels cur­sos flu­vi­als són solu­ci­ons que pro­posa la pla­ta­forma Pre­ser­vem el Lito­ral i Pre­ser­vem el Maresme, que denun­cia con­ques “imper­me­a­bi­lit­za­des per la urba­nit­zació mas­siva” i que posen el delta de la Tor­dera en risc de “des­a­pa­rició per sobre­ex­plo­tació”. Per a un altre delta, el de l’Ebre, Nuno Caiola, inves­ti­ga­dor del pro­grama d’aigües mari­nes i con­ti­nen­tals de l’IRTA, creu que “les parts de la costa més mal­me­ses seran les que esta­ven pro­te­gi­des amb escu­lle­res”. Per això pro­posa actu­a­ci­ons per res­tau­rar plat­ges amples i amb bones con­di­ci­ons ecològiques, sobre­tot la de la Mar­quesa i l’illa de Buda, “apor­tant-hi sorra, recu­pe­rant aigua­molls i dunes, o fent una com­bi­nació”. Mesu­res que s’han d’acom­pa­nyar d’un canvi en la gestió dels embas­sa­ments perquè els sedi­ments flu­vi­als que poden evi­tar la recessió del delta que­din retin­guts en un 95% als pan­tans de Riba-roja i Mequi­nensa.

LES FRASES

Podem permetre’ns mantenir artificialment 780 quilòmetres de costa i 250 de platja com volem?
Vicenç Gràcia
INVESTIGADOR ENGINYERIA MARÍTIMA DE LA UPC
La prova d’estrès a què han estat sotmeses les infraestructures s’ha superat amb força bona nota
Climent Molins
Enginyer de Camins, Canals i Ports i PROFESSOR DE LA UPC
És increïble que organismes que gestionen platges, un ecosistema, no tinguin un geòleg i un biòleg
Ramón Ferré
GRUP D’ESTUDI I PROTECCIÓ DELS ECOSISTEMES CATALANS-EdP
La franja costanera està artificialitzada i els ecosistemes naturals són més resilients i es recuperen abans
Lydia Chaparro
ECOLOGISTES EN ACCIÓ


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia