Societat

societat

Fixen el preu mínim pel raïm per elaborar el cava

La Generalitat estima que els costos de producció es situen, de mitjana, en 0,40 i 0,46 euros, en funció de la varietat i han d’orientar als cellers per pagar als pagesos

El Depar­ta­ment d’Acció Climàtica estima que els cos­tos de pro­ducció del quilo de raïm per ela­bo­rar cava se situen, de mit­jana, en 0,40 i 0,46 euros, en funció de la vari­e­tat. Les xifres sur­ten del pri­mer estudi dels cos­tos de pro­ducció de la verema 2022, pre­sen­tat aquest dijous durant la Taula del Cava. L’estudi s’ha basat en l’anàlisi de les des­pe­ses del con­reu de les tres vari­e­tats uti­lit­za­des al cava -xarel·lo, maca­beu i pare­llada-, amb dades reco­lli­des al Penedès, la Conca de Bar­berà i Tar­ra­gona. La con­se­llera Teresa Jordà ha insis­tit que aquesta taula de cos­tos ha de ser­vir d’ori­en­tació als cellers per pagar els page­sos aquest preu mínim, tal com marca la llei, i ha anun­ciat que hi haurà ins­pec­ci­ons per con­tro­lar que així sigui.

L’estudi de cos­tos de pro­ducció s’ha fet en base els cos­tos mit­jans de les prin­ci­pals des­pe­ses rela­ci­o­na­des amb la mà d’obra, les amor­tit­za­ci­ons, la meca­nit­zació i els pro­duc­tes per pro­te­gir els cul­tius, i els cos­tos d’explo­tació 2016-2020. Totes aques­tes des­pe­ses, asse­gura la Gene­ra­li­tat, s’han actu­a­lit­zat en funció de l’índex de preus pagats per l’agri­cul­tor a desem­bre del 2021 i de la inflació d’enguany -fins el maig-.

A par­tir d’aques­tes dades, reco­lli­des per la Xarxa Comp­ta­ble Agrària de Cata­lu­nya (XCAC), s’ha ela­bo­rat l’estudi des del Cen­tre de Recerca en Eco­no­mia i Desen­vo­lu­pa­ment Agro­a­li­men­tari (CREDA) i el Depar­ta­ment d’Acció Climàtica. Els resul­tats indi­quen la des­pesa mit­jana dels dar­rers cinc anys i mar­quen els cos­tos que es pre­ve­uen enguany, amb pre­visió de revi­sar-ho abans de cada verema.

Així, es cal­cula que el quilo de Maca­beu ha cos­tat fins ara de mit­jana 0,35 euros i que enguany arri­barà als 0,40, pre­ve­ient una for­qui­lla d’entre 0,31 i 0,48 euros. Pel que fa a la Pare­llada, la des­pesa de cada quilo ha estat 0,41 i es pre­veu que ara arribi als 0,46 de mit­jana, si bé hi ha una for­qui­lla que va dels 0,35 fins els 0,57. En el cas del Xarel·lo, fins ara el quilo ha cos­tat pro­duir-lo 0,35 euros i es pre­veu que aquest 2022 en costi 0,40, preu mitjà d’una for­qui­lla d’entre 0,30 i 0,48 euros. “L’informe mos­tra que hi ha una gran vari­a­bi­li­tat i idi­o­sincràsia de cada finca”, apunta la con­se­llera Teresa Jordà, que ha recal­cat que el preu mitjà és el que mar­carà el llin­dar mínim que els cellers hau­ran de pagar als page­sos.

Després de la reunió amb page­sos i ela­bo­ra­dors cele­brada aquest dijous a Vila­franca, Jordà ha defen­sat davant la premsa que “per tenir un raïm de qua­li­tat, és impres­cin­di­ble que els page­sos puguin viure dig­na­ment de tre­ba­llar la terra, de manera que cal que es retri­bu­eixi la seva feina de forma sos­te­ni­ble”. “És evi­dent que s’està pagant per sota de cos­tos, i que es posi ver­mell qui s’hi hagi de posar”, ha afe­git, tot cele­brant que ara hi hagi un preu de referència “per garan­tir l’equi­tat del sec­tor”.

Així, ha fet una crida a “rever­tir les tendències a la baixa” dels dar­rers anys i ha ins­tat els cellers a pagar, com a mínim, en base als preus publi­cats ara per cobrir els cos­tos de pro­ducció, tal com esta­bleix la Llei de la Cadena Ali­mentària. Per asse­gu­rar que així sigui, Jordà ha recal­cat que el Depar­ta­ment farà con­trols als dife­rents cellers per garan­tir que paguen un preu igual o supe­rior als cos­tos de pro­ducció.

Des d’Acció Climàtica han recor­dat que qui pagui per sota dels cos­tos s’expo­sarà a un expe­di­ent san­ci­o­na­dor que pot deri­var en mul­tes de 250 a 3.000 euros en els casos més lleus, i d’entre 100.000 a un milió d’euros en els casos de més gra­ve­tat, en funció de la mag­ni­tud de la infracció i de la seva rei­te­ració, entre altres con­di­ci­o­nants.

A banda de fixar els cos­tos de pro­ducció del raïm, Jordà ha apun­tat que l’objec­tiu és ana­lit­zar les des­pe­ses de tots els esgla­ons de la cadena del cava. El pro­per pas, segons la con­se­llera, serà ana­lit­zar els cos­tos de l’ela­bo­ració del vi base per a cava. “Estem fent un pro­ducte bru­tal però volem que ningú pateixi: que els page­sos no hagin de ple­gar ni que hagi de tan­car un celler”, ha asse­ve­rat, afe­gint que aquests estu­dis pre­te­nen ser mesu­res “jus­tes” per a tot­hom.

Jordà ha pre­si­dit la Taula del Cava amb el secre­tari d’Ali­men­tació, Car­mel Mòdol, la direc­tora de l’Ins­ti­tut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Alba Bal­cells, la direc­tora gene­ral d’Agri­cul­tura i Rama­de­ria, Eli­senda Gui­llau­mes i el direc­tor gene­ral d’Empre­ses Agro­a­li­mentàries, Joan Gòdia.

Cos­tos “cor­rec­tes”

A la fi de la reunió, els repre­sen­tants dels agri­cul­tors han cele­brat que per pri­mer cop es xifrin ofi­ci­al­ment els cos­tos de pro­ducció. “Ho havíem dema­nat insis­tent­ment”, ha apun­tat el repre­sen­tant de la vinya i el vi a Unió de Page­sos, Josep Mar­ru­gat, que ha asse­gu­rat que 0,40 euros els sem­bla un import “cor­recte”.

Mar­ru­gat con­fia que aquest llin­dar faci “posar les piles” a tot el sec­tor “per treure la page­sia de la ruïna”, si bé ha recor­dat que es tracta d’un import mitjà per eixu­gar les des­pe­ses, sense pre­veure bene­fi­cis. Per aquest motiu, ha mati­sat que el preu idoni que hau­rien de cobrar els viti­cul­tors per gua­nyar diners és de 0,70 euros/quilo en el cas de les vinyes ecològiques de baixa pro­ducció. Amb tot, ha afe­git que el més “just” seria que un el quilo es pagués a l’import equi­va­lent al 10% del preu final de l’ampo­lla de cava.

Per la seva part, la Fede­ració de Coo­pe­ra­ti­ves Agràries de Cata­lu­nya també con­si­dera cor­rec­tes els càlculs que ha fet el Depar­ta­ment, i ha insis­tit en dema­nar cele­ri­tat per desen­vo­lu­par l’estudi de cos­tos de l’ela­bo­ració del vi base per a cava. “A les empre­ses els estem fent de banc i això té un valor afe­git al qual no estem dis­po­sats a renun­ciar”, ha asse­gu­rat el res­pon­sa­ble del vi de la fede­ració.

Al seu torn, la patro­nal AECAVA veu els estu­dis de cos­tos com una “bona notícia” però demana una feina més pre­cisa a l’hora de fer els càlculs. El pre­si­dent, Damià Deàs, con­si­dera que deter­mi­nar el preu del quilo del raïm “és un error” perquè asse­gura que l’indi­ca­dor real és el cost per hectàrea con­re­ada. “Hi ha ren­di­ments molt dife­rents”, ha recal­cat, tot ins­tant la Gene­ra­li­tat a “estu­diar millor la sin­gu­la­ri­tat d eles dife­rents zones de pro­ducció”.

Deàs ha asse­gu­rat que bona part dels mit­jans i petits ela­bo­ra­dors “ja estan pagant per sobre dels 0,40 euros” i ha cele­brat que grans mar­ques com Frei­xe­net hagin fet públic el seu com­promís amb aquest import mínim. “Ara caldrà veure com actuen les coo­pe­ra­ti­ves”, ha adver­tit.

Un 15% menys de raïm

A banda de l’estudi de cos­tos, la Taula del Cava d’aquest dijous també ha fet una pre­visió ini­cial de la verema d’enguany. Els dife­rents agents han coin­ci­dit en asse­nya­lar que es pre­veu un bon estat sani­tari gene­ral, amb poca afec­tació dels fongs míldiu i botri­dis. Així i tot, a nivell quan­ti­ta­tiu, els pri­mers indi­cis apun­ten a un volum de pro­ducció un 15% infe­rior a una verema mit­jana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia