Societat

Onada devastadora

El pitjor terratrèmol de la història moderna del Japó provoca un tsunami que podria haver causat més de mil morts

Alerta màxima a totes les costes del Pacífic

L'exèrcit desplega 8.000 militars i 300 avions a la zona del sinistre

Des­trucció i pànic. Més d'un miler de vícti­mes mor­tals i 88.000 des­a­pa­re­guts, segons les pri­me­res esti­ma­ci­ons, tot que fonts ofi­ci­als de la poli­cia xifra­ven els morts en 337. Aquest és el pri­mer balanç del ter­ratrèmol, de mag­ni­tud 8,9 a l'escala de Rich­ter, que ahir pro­vo­cava la devas­tació al Japó amb un tsu­nami amb ona­des de fins a deu metres que escom­bra­ven la costa del nord-est del país. La
ira del feno­men arra­sava sense pie­tat tot allò sus­cep­ti­ble de ser engo­lit.

La força de la gran onada d'aigua del que ja es con­si­dera el pit­jor ter­ratrèmol de la història nipona (un país acos­tu­mat i molt ben pre­pa­rat per afron­tar els efec­tes dels sis­mes) i el cinquè del món, devo­rava parts de la ciu­tat de Sen­dai. Cases, cot­xes, vai­xells i edi­fi­cis nave­ga­ven per­duts. Sense rumb. Les tones d'escom­bra­ries gene­ra­des en pocs minuts s'api­la­ven sense con­trol ati­ant focs difícils de con­tro­lar per culpa del pas de l'aigua. Uns estralls que, ine­vi­ta­ble­ment, recor­da­ven el tsu­nami
que va afec­tar el sud-est asiàtic el Nadal del 2005.

La poli­cia de la pre­fec­tura de Miyagi asse­gu­rava que hi havia entre 200 i 300 cadàvers només a la platja de Sen­dai. I, entre altres mol­tes desgràcies, les auto­ri­tats ahir no sabien res de dos trens de pas­sat­gers. Pos­si­ble­ment un d'aquests va ser engo­lit pel mar. L'agència japo­nesa Kyodo infor­mava també que l'onada havia arros­se­gat un vai­xell amb un cen­te­nar de per­so­nes a bord, de les quals tam­poc no se'n sabia res.

Uns 4 mili­ons de cases esta­ven sense elec­tri­ci­tat en sis províncies japo­ne­ses, men­tre els incen­dis es mul­ti­pli­ca­ven en mol­tes cons­truc­ci­ons. En aquest sen­tit, el foc afec­tava les cen­trals nucle­ars d'Ona­gawa i Fukus­hima-Daiichi. Tot i que el govern feia públic que no hi havia hagut “fugues radi­o­ac­ti­ves”, tot seguit decla­rava l'estat d'emergència d'ener­gia nuclear en grau alt perquè en la segona ins­tal·lació no s'acon­se­guia refre­dar un reac­tor i, com a con­seqüència, les auto­ri­tats feien eva­cuar 3.000 per­so­nes pròximes a la cen­tral.

El ter­ratrèmol també va afec­tar diver­sos edi­fi­cis de Tòquio, que davant la con­tundència de la sac­se­jada que van patir, van fer sal­tar les alar­mes i van pro­vo­car que la gent en sortís espan­tada i es quedés al car­rer. Si bé els telèfons fixos i els mòbils es van blo­que­jar, la tele­visió NHK va eme­tre ràpida­ment imat­ges del sinis­tre, com ara les colum­nes de fum dels edi­fi­cis d'Odaiba, a la badia de Tòquio.

Tot i això, la mag­ni­tud de la catàstrofe obli­gava a sus­pen­dre gran part de la xarxa de trans­port. El sis­tema fer­ro­vi­ari i part del de car­re­te­res a bona part del país en que­da­ven afec­tats. El tràfic aeri també s'inter­rom­pia als aero­ports de Narita i Haneda, perquè calia com­pro­var l'estat del terra de les pis­tes després del sisme. A més a més, se sus­pe­nia el ser­vei del tren bala (Shinkan­sen) a tot el país i es tan­ca­ven tots els ports marítims. La paràlisi del trans­port era majo­ritària.

Des­ple­ga­ment mili­tar

La sen­sació de caos i els efec­tes cau­sats per la gran llen­gua d'aigua, que era més alta que algu­nes illes del Pacífic, va obli­gar el govern nipó a enviar 8.000 mili­tars, 300 avi­ons i 40 vai­xells a la zona del sinis­tre. Segons el minis­tre d'Exte­ri­ors, Take­aki Mat­su­moto, que ahir feia dos dies que ocu­pava el càrrec, el Japó ha dema­nat ajuda a les tro­pes nord-ame­ri­ca­nes des­ple­ga­des a diver­ses bases del país des de fa mig segle, que s'ofe­rien ràpida­ment a donar suport en
les tas­ques de res­cat.

L'epi­cen­tre del sisme va tenir lloc a l'oceà Pacífic, a 130 quilòmetres de la península d'Ojika i a una pro­fun­di­tat de 10 quilòmetres, a la mateixa zona on feia dos dies hi va haver
un altre ter­ratrèmol de 7,3 graus que no va cau­sar danys. En rea­li­tat, les
auto­ri­tats havien aler­tat que podrien pro­duir-se
rèpli­ques, però no d'una con­si­de­ració tan gran.

La des­co­mu­nal sac­se­jada de la terra, que va tenir lloc quan al Japó era mig­dia –a pri­mera hora del matí hora d'aquí–, va des­fer­mar unes con­seqüències que el pri­mer minis­tre nipó, Naoto Kan, va qua­li­fi­car de “greus” en una com­pa­rei­xença feta just després del sisme. De fet, el ter­ratrèmol va aga­far
el Par­la­ment japonès en una reunió (els dipu­tats van aguan­tar els tre­mo­lors de l'edi­fici de manera estoica) i l'exe­cu­tiu va
actuar ràpida­ment.

Així ho cor­ro­bo­rava una comissió de les Naci­ons Uni­des en anun­ciar que el sis­tema d'aler­tes de tsu­na­mis havia fun­ci­o­nat cor­rec­ta­ment. “Les dades de les 20 esta­ci­ons sísmi­ques i hidroacústi­ques es van enviar direc­ta­ment i en temps real a set cen­tres d'alerta, tant del Japó com dels Estats Units. Això va aju­dar a avi­sar els països veïns”, expres­sava un comu­ni­cat de la comissió.

Avanç debi­li­tat

Després d'arra­sar el lito­ral japonès i pas­sar més debi­li­tat per les cos­tes de Rússia, Taiwan i les Fili­pi­nes, el tsu­nami amenaça tots els països del Pacífic, que estan en alerta màxima.
A Rússia, les ona­des eren de fins a qua­tre metres a l'arxipèlag de les Kurils, que no són gaire lluny de l'illa japo­nesa de Hokkaido. En canvi, al pas per Taiwan, les ona­des només eren de mig metre.

Horror i caos pertot arreu

Encara és d'hora per valorar les conseqüències materials del terratrèmol que ahir assolava les costes japoneses. Però les cases destrossades d'Iwaki (a sota)
en són la primera mostra visible. Més de 4 milions d'habitatges han quedat afectats per la sacsejada i el pas
de la gran onada d'aigua. Els danys econòmics ahir ja
es reflectien a la borsa, però caldrà uns dies per saber-ne la quantitat exacta. A més, el sisme va causar diversos incendis, com ara el d'una gran refineria pròxima
a Chiba (a l'esquerra).

Segon sisme a la costa nord-oest del país asiàtic

Evacuació de centenars de californians

L'alerta és general al Pacífic, per això ahir les autoritats californianes ordenaven l'evacuació de centenars de ciutadans d'aquest estat dels EUA.

Obama, disposat a enviar “tot l'ajut que calgui”

El president nord-americà
reaccionava ahir ràpidament
i deia que els EUA estan disposats a enviar “tota l'ajuda que calgui” al Japó.

Més de 45 països s'ofereixen per col·laborar en tasques de rescat

Més de 45 països s'oferien ahir al Japó per alleujar les conseqüències del terratrèmol, segons deia l'oficina de l'ONU per a la Coordinació d'Afers Humanitaris (OCHA). Així, gairebé 70 equips de
rescat d'aquests països estan a l'espera que el govern nipó els autoritzi per poder actuar en les tasques de rescat
després del terratrèmol.

El sisme genera una seixantena de rèpliques

El terratrèmol d'ahir va anar succeït d'unes 60 rèpliques. A més, el govern demanava a la població que estigués preparada per a més repeticions.

La Terra podria experimentar modificacions a l'eix del globus

L'investigador Miguel Ángel Rodríguez, de l'Institut Geogràfic i Miner d'Espanya, deia ahir que a causa dels efectes geològics del sisme, la Terra podria quedar modificada i fins i tot se'n podria veure afectat l'eix del globus, ja que el planeta s'ha escurçat. L'investigador matisava que aquesta és una “possibilitat” però no la donava per certa.

Allibera energia equivalent a 200 tones de dinamita

El devastador terratrèmol
va alliberar una energia equivalent a 200 tones de dinamita, segons el Col·legi Oficial
de Geòlegs espanyol.

Nissan suspèn les operacions al país fins demà

La feina de les plantes japoneses de Nissan, amb seu central a Yokohama, se suspenen fins demà, tot i que la companyia no té danys greus.

Milers de cases arrasades

La ciutat d'Iwaki –a la fotografia– ha estat una de les zones més castigades pel terratrèmol i el posterior tsunami que ha assolat el Japó. Allà, la destrucció de les cases més pròximes a la costa ha estat total i les víctimes es compten per milers.

El transport es col·lapsa a Tòquio

Amb el sistema ferroviari col·lapsat i aturat per culpa del fort terratrèmol, els habitants de Tòquio van optar per usar els autobusos, que van ser insuficients. A dalt, cues per agafar el bus. Al costat, sortida d'una estació de metro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.