A la vall del Corb, 20 municipis resisteixen i fan xarxa
La gent del territori va crear fa 25 anys una associació per donar vida al territori i afrontar reptes com el canvi climàtic i l’habitatge
El riu Corb vertebra i dona nom a la vall que uneix una vintena de municipis disgregats per les dues conques. Als límits entre les comarques de l’Urgell i la Conca de Barberà, la gent del territori fa temps que lluita per frenar el despoblament. L’any 2000 un grup de veïns va impulsar l’associació de la vall del Corb amb l’únic objectiu de dinamitzar la vida als pobles i crear oportunitats, tant laborals com de diversificació agrària, habitatge i gestió dels recursos, que els permetessin de continuar arrelats al territori. “Ens preocupava el despoblament i l’adaptació al canvi climàtic d’un entorn natural i uns boscos amb una gran biodiversitat”, explica, Natascha Filippi, que des dels inicis forma part del projecte. Ara són més de 200 sòcies que treballen per definir accions amb la implicació de 70 productors i empreses amb ganes de fer xarxa per tenir una “vall viva”. Al pobles es fan activitats que connecten el territori amb la cultura i la gastronomia i han consolidat iniciatives com el Trosfood, una ruta de més de deu quilòmetres per fer aturades on tastar els vins i el menjar del territori. Els organitzadors ja treballen en la pròxima edició, el 10 de maig, d’una de les activitats que porta més visitants a conèixer la vall. “Amb la pandèmia vam guanyar població ”, assegura Nastasha, que resideix a la Sala de Comalats, un nucli agregat al terme de Passanant i Belltall.
La dificultat de trobar habitatge és, però, el drama per a les famílies que volen instal·lar-s’hi. A Ciutadilla, on hi ha una escola amb 18 infants, s’està impulsant un projecte per reconvertir l’antiga caserna de la Guàrdia Civil en vuit habitatges de lloguer. “La prioritat és que les famílies es puguin quedar i així l’escola no hagi de tancar”, diu l’associació. La cooperativa l’Era del Mussol impulsa a Maldà un projecte per fer habitatge en cessió d’ús a una antiga granja que està en desús. L’associació té entre mans estratègies per reduir el risc d’incendis forestals, millorar la biodiversitat i fer valer varietats locals com la ceba dolça de Ciutadilla, l’ all de Belltall i el safrà de Santa Coloma de Queralt. Impulsar la diversificació agrària és una de les apostes, així com afavorir el comerç de proximitat en un territori que es va despoblant.