Gorbatxov descarta un segon Txernòbil al Japó
L'expresident de la URSS subratlla que els japonesos han treballat molt per garantir la seguretat a les seves plantes nuclears
L'últim dirigent soviètic lloa la “fermesa” demostrada pel poble nipó
L'últim dirigent de la Unió Soviètica, Mikhaïl Gorbatxov, ha descartat avui la possibilitat que a la central nuclear de Fukushima es produeixi una catàstrofe similar a la que va passar el 1986 a la planta ucraïnesa de Txernòbil.
“La variant de Txernòbil és impossible, encara que [Fukushima] ho pugui recordar”, ha assenyalat l'expresident soviètic, citat per agències russes.
En aquella ocasió dues explosions al reactor número quatre de la central de Txernòbil van fins a 200 tones de material fusible amb una radioactivitat de 50 milions curies, equivalent a 500 bombes atòmiques com la d'Hiroshima. L'avaria, que les autoritats soviètiques van intentar encobrir en un primer moment, va ser provocada per una cadena d'errors humans, tècnics i de construcció.
Amb tot, l'exsecretari general del PCUS ha reconegut que “pensava que les mesures de seguretat ajudarien als japonesos a prevenir una explosió”, però això “és més complicat” ha admès. També ha recordat que “ahir encara deien que no passaria res i avui s'han alliberat núvols [radioactius] i tothom porta màscares”.
El polític rus ha subratllat que ell i organitzacions com la Creu Verda, sempre s'han oposat a la construcció de plantes atòmiques en determinats països. “Com s'acostuma a dir, cal saber triar el lloc. I això al Japó és difícil”, ha observat l'exlíder soviètic, que ha instat a no buscar culpables, ja que “els japonesos han treballat molt per garantir la seguretat de les seves plantes”.
Gorbatxov ha lloat la “fermesa” mostrada pel poble japonès i ha explicat que avui ha expressat les seves condolences a l'ambaixada nipona a Moscou per segon dia consecutiu.
Cinc milions de persones irradiades
Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), arran de l'accident nuclear a Txernòbil del 26 d'abril de 1986 almenys cinc milions de persones ven entrar en contacte amb la radiació només a Ucraïna, Rússia i Bielorússia.
D'acord amb l'ICRIN, una xarxa internacional d'informació sobre Txernòbil finançada per l'ONU, encara ara unes 200.000 persones viuen encara en zones d'alta contaminació, tant en territori d'ucraïnès com a la veïna Bielorússia.
Ucraïna es proposa desactivar per complet la planta i el territori adjacent al 2018 i “enterrar per a sempre” les 200 tones de combustible nuclear que encara estan emmagatzemades sota el reactor avariat.