Societat

Gastronomia

Quan el vi marida amb estels i sushi

Caves Nadal organitza cuidades experiències per a tots els públics

El celler fa el pas cap a l'agricultura ecològica

Hi presenten l'anyada 2015 dels seus vins tranquils

La finca Nadalva ser el lloc on fa 20 anys es va rodar la popular sèrie ‘Nissaga de poder'

Fer una pae­lla enmig de les vinyes o obser­var la Via Làctea amb un teles­copi, sem­pre amb un bon vi a prop, són dues de les acti­vi­tats que orga­nit­zen en dies pun­tu­als al celler Nadal, situat en un preciós indret de l'Alt Penedès que es va ini­ciar en el cava a mit­jans del segle pas­sat i que ha apos­tat amb força per l'eno­tu­risme de qua­li­tat. El millor exem­ple és la cita anual de tas­tos i mari­dat­ges siba­ri­tes, pre­vista per al 4 de juny, que reu­neix 21 para­de­tes amb pro­duc­tes gour­mets tan temp­ta­dors com caviar, patè de l'Empordà, tor­rons d'Agra­munt, taron­ges de València, mel­me­lada ecològica de la zona, ànec ros­tit de les ter­res de l'Ebre... La cita, de dos dies, va arri­bar a reu­nir l'any pas­sat 800 per­so­nes.

“Ja l'avi estava interes­sat en què la gent hi vingués, però en aquells anys no era fàcil”, explica Xavier Nadal. Parla de Ramon Nadal, l'artífex de la moder­nit­zació d'una finca que durant segles s'havia dedi­cat a fer des­til·lats. La Guerra Civil va supo­sar un dal­ta­baix enorme per la cons­trucció d'un aeròdrom en bona part dels seus ter­renys, però el visi­o­nari Ramon va mar­xar a França i va apren­dre com era allò del mètode xam­pagnoise. Un cop retor­nat, i ja sense camp d'avi­ació al davant, l'any 1943 es va llançar a pro­duir cava. El celler té molt del seu aroma. Hi con­viu la maquinària moderna amb pas­sa­dis­sos de pedra antiga a 20 metres de pro­fun­di­tat far­cits d'ampo­lles dau­ra­des, ver­me­llo­ses...

El celler, visita obli­gada en qual­se­vol de les diver­ses ofer­tes turísti­ques de la casa, és a tocar de la masia reno­vada on viuen els pro­pi­e­ta­ris actu­als, l'única par­cel·la total­ment pri­vada.

Mal­grat que la finca té 100 hectàrees i pro­du­eix 400.000 ampo­lles de cava l'any i 100.000 de vi, tot té un caire fami­liar i aco­lli­dor que fa 20 anys van cap­tar a la per­fecció els res­pon­sa­bles de la popu­lar sèrie Nis­saga de poder. El jardí de la finca va ser­vir ahir d'esce­nari per a un com­plet esmor­zar de for­qui­lla en què es van pre­sen­tar les noves anya­des dels blanc secs Nadal X Blanc i Nadal X ver­mell, amb vari­e­tats xarel·lo i xarel·lo ver­mell i un eti­que­tatge molt cui­dat. D'aquest últim vi ens arriba la segona collita, més intensa i com­pleta. “És ideal per acom­pa­nyar plats grei­xo­sos perquè neteja molt la boca”, explica Xavier Nadal, que en aquests moments tre­ba­lla a fons la viti­cul­tura ecològica. “No és perquè esti­gui de moda ni molt menys, es tracta d'adap­tar-se al que neces­sita el ter­ri­tori i des de fa uns anys, amb la reducció de plu­ges i l'aug­ment de la tem­pe­ra­tura ambi­ent, la difi­cul­tat d'atu­rar les pla­gues és menor i podem eli­mi­nar els pes­ti­ci­des i her­bi­ci­des arti­fi­ci­als”.

Xavier i la seva dona, Sílvia Velen­coso, pares de dues filles i hereus d'una finca amb datació escrita del 1510 (el nom del seu magnífic vi dolç criat amb el fong de botri­tis) obren el seu paradís tots els dies de l'any excepte els sis tra­di­ci­o­nals fes­tius de guar­dar. Tot i que la majo­ria hi arri­ben en cotxe, ara han incor­po­rat bici­cle­tes i bici­cle­tes elèctri­ques per qui vul­gui fer cames i pas­se­jar entre vinyes des de l'estació de tren.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia