Els residus dels ecoparcs de Montcada i Barcelona es portaran a Cerdanyola

L'abocador Helena ja té permís per augmentar la quantitat de bales fins a les 1.000 tones diàries

En un període de dues set­ma­nes es començarà a incre­men­tar el trànsit de cami­ons que por­ten bales de resi­dus a l'antiga argi­lera Helena de Cer­da­nyola. El Depar­ta­ment de Medi Ambi­ent ha donat llum verd a l'estudi ambi­en­tal que va tra­me­tre l'empresa Puig­fel, ges­tora de l'abo­ca­dor, per poder aug­men­tar fins a un límit de 1.000 tones diàries les 300 tones de bales de resi­dus que es dipo­si­ten actu­al­ment a l'argi­lera. L'objec­tiu és, tal com ja esta­blia el con­veni amb l'Enti­tat Metro­po­li­tana de Medi Ambi­ent, omplir el clot abans de finals del 2010, moment en què s'ha de posar en marxa el Sin­crotró.

Fins ara les bales de resi­dus que es dipo­si­ta­ven a l'Helena pro­ve­nien de l'eco­parc de Mont­cada i Rei­xac, on es trac­ten les escom­bra­ries que gene­ren les ciu­tats de Mont­cada i Rei­xac, Santa Coloma de Gra­me­net, Bada­lona, Mont­gat, Tiana, Ripo­llet, Bar­berà, Badia i Cer­da­nyola. Per aug­men­tar el nom­bre de bales, també es por­ta­ran a Cer­da­nyola les bales de resi­dus pro­ce­dents de l'eco­parc de la Zona Franca, que tracta la brossa que genera Bar­ce­lona. Es cal­cula que amb aquests dos flu­xos es pot arri­bar a incre­men­tar el ritme de depo­sició fins a les 700 tones diàries.

El direc­tor de Ser­veis de Pre­venció de l'Enti­tat Metro­po­li­tana de Medi Ambi­ent, Joan Miquel Tru­llols, va expli­car que actu­al­ment s'està estu­di­ant si és pos­si­ble por­tar el rebuig que genera la planta d'enva­sos de Molins de Rei.

Ara per ara les bales de resi­dus es dipo­si­ten en el segon nivell del clot i encara hi ha un ter­cer nivell, pen­dent d'imper­me­a­bi­lit­zar, fins a arri­bar a cobrir l'argi­lera a l'altura que marca l'oro­gra­fia del ter­reny. Les bales por­ten emba­lats els resi­dus que que­den després de trac­tar la fracció resta, el que queda després d'haver fet la reco­llida selec­tiva en ori­gen però també les escom­bra­ries que no se sepa­ren. El tri­atge de la bossa de les escom­bra­ries es fa en els eco­parcs amb l'objec­tiu de reci­clar i recu­pe­rar tot el residu i reduir la matèria orgànica, ja que la llei de resi­dus obliga que les bales que es dipo­si­ten no superin el 15% de matèria bio­de­gra­da­ble. Actu­al­ment les bales tenen un per­cen­tatge de matèria orgànica a l'entorn del 7%, segons Javier Cerezo, direc­tor de l'eco­parc de Mont­cada i Rei­xac.

Un cop coberta l'argi­lera Helena amb les bales, es cobrirà amb terra i es pro­ce­dirà a la res­tau­ració de l'espai, que s'ha de con­ver­tir en el gran parc urbà a les por­tes d'entrada de Cer­da­nyola i de la via verda.

La res­tau­ració de l'Helena el 2010 obli­garà a bus­car altres indrets on dipo­si­tar el rebuig. Vaca­ris­ses tanca a prin­ci­pis del 2010 i ja s'ha nego­ciat una ampli­ació de l'abo­ca­dor d'Hos­ta­lets de Pie­rola, situat a la comarca de l'Anoia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.