Medi ambient

La contra

Cavalls per desbrossar boscos

La nevada de març va fer caure molts arbres i branques de les zones forestals de la demarcació. L'ús d'animals per netejar-les fa la feina ecològicament més sostenible

El bon estat dels bos­cos, man­te­nir-los nets, és res­pon­sa­bi­li­tat del pro­pi­e­ta­ris dels ter­renys, segons marca la llei. Les fei­nes de neteja i des­bros­sa­ment s'han de fer amb una certa peri­o­di­ci­tat per evi­tar el risc d'incen­dis durant l'estiu. La nevada del 8 de març va dei­xar un aspecte deso­la­dor a la majo­ria de bos­cos de la demar­cació. Arbres a terra, bran­ques tren­ca­des... s'han con­ver­tit, des d'aquell dia, en el més habi­tual als bos­cos. La feina és ingent. Tanta que, després de la des­trossa de març, no va haver-hi temps de fer-la a tot arreu abans de l'estiu. Per sort, però, no hem hagut de lamen­tar molts incen­dis aquest any. Tan­ma­teix, cal con­ti­nuar els tre­balls de des­bros­sa­ment. Hi ha dife­rents opci­ons. Per exem­ple, entrar al bosc amb màqui­nes i fer una neteja a fons. És clar que la maquinària acce­lera les tas­ques, però també té con­seqüències per al bosc, ja que mal­met més del neces­sari els arbres i les plan­tes, i també la fauna, de l'entorn. Una alter­na­tiva més ecològica i menys inva­siva és l'ús de cavalls. Cavalls com l'Ainat, de qua­tre anys, pro­pi­e­tat de Rafel Mari­ner, tre­ba­llen en alguns bos­cos arros­se­gant els troncs i les bran­ques per treure'ls. L'Ainat és un cavall de raça astur­cona (cavalls petits, però molt forts, rústecs i i valents, molt indi­cats per a l'arros­se­ga­ment). Els astur­cons són una de les races més anti­gues d'Europa i tenen el mateix tronc genètic que l'extin­git cavall de tir català. Aquests dies, l'Ainat està tre­ba­llant en una finca pri­vada del veïnat de Ver­neda, de Cassà de la Selva. Es tracta d'una mun­ta­nya de 3 hectàrees d'alsina surera i cire­rer d'arboç. Josep Homs, pro­pi­e­tari del cen­tre de doma de Vilert, jun­ta­ment amb la gent d'Arc de Can Puig de Sant Fer­riol, tre­ba­lla a la mun­ta­nya amb l'Ainat. Homs fa doma d'engan­xa­ment per carro i tracció ani­mal, i té l'Ainat per per­fec­ci­o­nar-lo. Nor­mal­ment tarda uns tres mesos a ense­nyar-los a arros­se­gar. “No podem car­re­gar-los de cop tot el pes que són capaços d'arros­se­gar perquè els costa massa i per­den la con­fiança, i lla­vors no volen fer-ho. Cal començar amb poc pes i anar aug­men­tant-lo”, diu Homs. Mari­ner explica que un cavall d'aques­tes carac­terísti­ques pot arros­se­gar 200 o 300 qui­los. Homs i l'Ainat s'endin­sen entre els arbres fins damunt la mun­ta­nya. El doma­dor arre­plega troncs i bran­ques, que lliga amb cor­des i cade­nes dar­rere el cavall. Lla­vors el porta mun­ta­nya avall, fins a la car­re­tera, on deixa la brossa al marge. Quan tin­guin net el bosc hi anirà una màquina tri­tu­ra­dora que des­farà tota la matèria vege­tal i la llençarà un altre cop dins el bosc, esmi­co­lada, perquè engrui­xeixi així el sota­bosc. Tot el procés, per la finca de 3 hectàrees de Cassà, durarà apro­xi­ma­da­ment una set­mana. Després ja els espe­ren a Canet d'Adri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.