la contra

La riera de Caldes reviu

L'ampliació d'una depuradora a Caldes de Montbui i els projectes de Palau-solità i Santa Perpètua milloraran el curs

ELS ÀNECS ESPE­REN ELS PEI­XOS. Els pri­mers inqui­lins visi­bles del curs baix de la riera de Cal­des són els ànecs coll­verds, però són un símptoma que la qua­li­tat de les aigües aviat per­metrà que els pei­xos del curs alt s'aven­tu­rin riera avall.

L'estació depu­ra­dora d'aigües de la Torre Mari­mon, situ­ada a prop del límit entre els ter­mes muni­ci­pals de Cal­des de Mont­bui i Palau-solità, s'està ampli­ant amb la cons­trucció d'un ter­cer reac­tor biològic amb una capa­ci­tat de 900 m³ que millo­rarà els sis­te­mes d'oxi­ge­nació de l'aigua i ampliarà el con­trol informàtic sobre els pro­ces­sos de nitri­fi­cació i des­ni­tri­fi­cació. És a dir, a més de nete­jar les aigües con­ta­mi­na­des, es retor­na­ran al curs flu­vial en con­di­ci­ons per al desen­vo­lu­pa­ment de macroin­ver­te­brats, petits amfi­bis i pei­xos, un fet que rever­tirà en l'equi­li­bri biològic.

Aquesta impor­tant inversió, de 626.000 euros finançats pel Con­sorci del Besòs, s'enlles­tirà en les pròximes set­ma­nes i se suma a altres pro­jec­tes sufra­gats pels muni­ci­pis del curs infe­rior de la riera. A Palau-solità, per exem­ple, la regi­do­ria de Sos­te­ni­bi­li­tat i Medi Natu­ral va ini­ciar al març el Pro­jecte Riera Viva, amb la reti­rada de guals de for­migó i la tala d'arbres d'espècies inva­so­res de grans dimen­si­ons –com pollan­cres o plàtans– que podien supo­sar un risc en cas d'una avin­guda d'aigües tor­ren­ci­als. La vege­tació s'ha subs­tituït per arbus­tos de ribera autòctons i sal­zes, per res­ta­blir l'eco­sis­tema natu­ral. Mig any després i en espera de l'entrada en fun­ci­o­na­ment de les noves ins­tal·laci­ons de depu­ració a la Torre Meri­mon, el regi­dor Abel Julien des­taca que «la vida està tor­nant, a poc a poc, al nos­tre riu i amb aquesta actu­ació s'acce­le­rarà nota­ble­ment tot el procés». Per Julien, el retorn dels pei­xos a la riera és un objec­tiu impor­tant com a símbol de la clara millora de l'eco­sis­tema, l'objec­tiu amb vista a l'any vinent. De moment, com ja va pas­sar al riu Ripoll de Saba­dell, l'avant­guarda del retorn pro­gres­siu de fauna són els ànecs coll­verds.

Santa Perpètua apro­fi­tarà el segon FEIL

Riera avall, Santa Perpètua de Mogoda és l'altre muni­cipi que pre­para un pla tri­a­nual per rena­tu­ra­lit­zar el curs flu­vial. La regi­dora de Medi Ambi­ent, Rosa Bonàs, explica que la dis­mi­nució d'ingres­sos com a con­seqüència de la crisi econòmica els farà anar «més lents, però l'impor­tant és que el pro­jecte no s'atu­rarà». De moment, aquests dies estan enlles­tint les tas­ques periòdiques de neteja de la llera, sobre­tot de canyes ame­ri­ca­nes –espècie inva­sora que impos­si­bi­lita el desen­vo­lu­pa­ment de la flora autòctona– i alguna andròmina. L'any vinent, segons avança Bonàs, un dels pro­jec­tes que el muni­cipi pre­sen­tarà a la segona con­vo­catòria d'ajuts del fons esta­tal d'inver­si­ons locals (FEIL) ser­virà per eixam­plar la llera de la riera i replan­tar-hi espècies de ribera. Santa Perpètua vol que la riera de Cal­des esde­vin­gui un nou parc flu­vial con­nec­tat –a través d'una pas­sera i trams de car­ril bici– amb altres zones ver­des com el parc Lineal. El con­sis­tori també està inver­tint en una altra per millo­rar ambi­en­tal­ment la riera de San­tiga, que deli­mita l'altre extrem del nucli urbà, on es tre­ba­lla per habi­li­tar un camí paral·lel i la con­nexió amb una devesa de pla­ta­ners i la xarxa de sen­ders de natura que por­ten fins a Saba­dell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.