SANT JORDI
Tots els noms de Cossetània Edicions
Que la diada de Sant Jordi s’encavalqui enguany amb la Setmana Santa podria generar una certa inquietud al sector que s’hi juga tanta part del negoci, però l’editor Jordi Ferré, director de Cossetània Edicions, segell principal del 9 Grup Editorial (conjuntament amb els segells Angle, Eumo, Lectio, Bindi Books i Quorum) es mostra convençut que la d’enguany serà, com la de l’any passat, una altra gran diada del llibre.
Ferré ha organitzat aquest dimecres al migdia, al jardí de la Casa Canals de Tarragona, la tradicional trobada amb els autors que presenten novetat. En són una trentena, entre les quals un escriptor novell, Joan Carles Llop, que s’estrena amb El guardià del Gènesi, una novel·la d’aventures lligades per la figura de l’arqueòleg i egiptòleg Eduard Toda; i una de ben veterana, Olga Xirinacs, degana de les lletres catalanes, que ha rescatat un llibre de contes escrit fa anys i que guardava mig oblidat en un calaix, Les margarides blanques, amb il·lustracions de Pilarín Bayés. Jordi Ferré es lamentava que “el país no ha tractat prou bé” Xirinacs, i es preguntava per què encara no ha rebut el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Olga Xirinacs, que al maig farà 89 anys, lamentava que “per als del sud, res”.
Hi ha dos autors que des de fa tretze anys no fallen mai a la trobada: Roger Roig i l’il·lustrador Hugo Prades, autors de les reeixides col·leccions del Patufet a Cossetània. Aquest matí han donat una xifra espectacular: d’aquests llibres dedicats a una de les figures més populars de la tradició catalana n’han venut gairebé 200.000 exemplars. Un èxit de la literatura infantil i juvenil catalana.
Una altra escriptora, Cristina Canamases, de Cassà de la Selva, viurà el seu primer Sant Jordi com a escriptora amb dos títols, tots dos premiats: Els dos últims Fabergé, una novel·la històrica “amb molt misteri i molt art”, guanyadora del premi de narrativa Vila d’Ascó; i Aigües de llibertat, premi Josep Lluís Savall. Amb l’aval d’un premi també arriben els títols Les dones mortes, de M. Victòria Lovaina, “la història d’una família que arriba des de l’Havana a Barcelona a principis de segle XX”, segons l’autora, guanyadora del premi Sebastià Juan Arbó. No em porteu roses, d’Eva Vilanova, guanyadora del premi de narrativa Ribera d’Ebre amb aquesta història d’una família que es veu sacsejada després que l’avia desvetlli un secret. I Al bosc vermell, un cavall fuig, de Marta Soldado, premi Pin i Soler.
Entre les novetats del 9 Grup Editorial també s’hi troben els nous títols de Jesús M. Tibau (A voltes, un planeta); Albert Pijoan (La Gran Substitució); Lluís Boada (L’àngel del Noucentisme); Roser Vidal (La colla dels dimarts) i Rosa Maria Martínez, una escriptora especialista en la figura de Shakespeare (diu que té més de 3.000 llibres sobre aquest autor) que ara publica un nou títol, El crim de Shakespeare, sobre tots els crims, delictes o violències extremes que es troben en l’obra d’aquest autor universal. En poesia destaca el petit volum de Daniel Recasens Era només la boira.
Fora de la ficció, Mirador indiscret, una obra de Carles Singla que explica anècdotes i xafarderies de les història de la Catalunya dels anys trenta; Com iniciar-se en l’ornitologia, de Màrius Domingo; Nàstic inèdit, d’Enric Pujol; i Valls-Kenya 74, en que Òscar Cadiach i Jordi Magrinyà rememoren el viatge de 14.000 quilòmetres que van fer amb un Jeep l’any 1974, juntament amb altres cinc joves intrèpids, des de Valls fins al cor de l’Àfrica.