ELOI PUIG (JORBA, ANOIA)
“El lector de ciència-ficció és dels més fidels que hi ha”
A Eloi Puig, un agent de viatges de la comarca de l’Anoia, una professora li va recomanar, quan feia el vuitè curs d’EGB, que llegís El hòbbit, de J.R.R. Tolkien i allò li va canviar la vida. “Fins aleshores llegia còmics, sobretot, en especial aquells que eren resums de grans clàssics de la literatura, però El hòbbit i, una mica més tard, El senyor dels anells, que ja és tota una novel·lassa, em van impactar moltíssim!”, recorda Puig, que ara té 51 anys i va tenir, com tants altres lectors voraços, “una mare que llegia molt”. “Recordo obsessionar-me força, amb els capítols i els mapes d’El senyor dels anells... De fet, arribava a l’escola i començava a dibuixar laberints a la taula de la classe...”, hi afegeix, murri.
Puig és president de la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia i, des del 2003, té en marxa La Biblioteca del Kraken, un portal web amb més d’un miler de ressenyes dels llibres que ha llegit. “No suporto oblidar-me de les coses que llegeixo, així que... per això el vaig obrir”, explica Puig, que necessita també tenir els llibres que l’han entusiasmat ben a prop en un prestatge. “No em passa pel cap haver de tornar a un amic o a una biblioteca un llibre que m’ha encantat, tot i que, quan vam instal·lar-nos a casa, ja teníem clar que una de les habitacions hauria de ser per als llibres...”
Llegeix, segons assegura, “50 llibres l’any” (“Tant de bo tingués més temps!”, expressa, però, en una línia semblant a com ho solen fer sempre els grans lectors) i un 99% de les lectures són de “ciència-ficció, fantasia o terror”. “No és que no m’agradin els altres gèneres”, adverteix de seguida. “Però en els llibres de ciència-ficció hi trobo el que, de fet, ja trobo en els altres, com ara venjança, amor, història, reflexió, aventura o misteri, però amb l’afegit d’un punt més gran de sorpresa i especulació. El lector de ciència-ficció és, sens dubte, dels més fidels que hi ha.”
Lamenta, però, com a president de la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia, una entitat que pretén “normalitzar la ciència-ficció en l’àmbit del català, i el català en l’àmbit de la ciència-ficció”, que molts continuïn considerant encara aquest tipus de literatura com “de segona”. “Fa 17 anys vam crear els premis Ictineu perquè, si no donàvem nosaltres un premi a les millors obres de ciència-ficció, no el donava ningú!”, recorda. “M’he trobat amb escriptors reconeguts que, en presentar a editorials un llibre de ciència-ficció, els han dit: «Home, vols dir que no és massa poc seriós, això?» I què hi ha de més seriós que els temes que plantegen les novel·les de ciència-ficció?”
Puig assegura que tots els grans lectors tenen èpoques de llegir més i menys, però els plaers de la lectura, en qualsevol cas, són inescrutables. “M’agrada molt aquella frase de George R.R. Martin [novel·lista nord-americà, autor de la saga de fantasia èpica Cançó de gel i de foc]: «Una persona que ha llegit mil llibres és una persona que ha viscut mil vides.» Si no llegeixes mai cap llibre, només viuràs la teva vida i llestos!”