cultura

Laboratori Rigola

El director d'El Canal, juntament amb Ferran Carvajal i Nina, porten a terme al Teatre de Salt un taller de creació teatral amb un grup de vint intèrprets

El resultat de la ‘convivència escènica' es veurà en el marc del Festival Temporada Alta

La Guerra Civil espa­nyola, l'exili i les hava­ne­res són el punt de par­tida a través del qual una vin­tena d'actors i actrius par­ti­ci­pen durant 45 dies en un labo­ra­tori d'inves­ti­gació tea­tral que diri­geix Àlex Rigola al Tea­tre de Salt. L'actual direc­tor resi­dent del cen­tre d'arts escèniques El Canal Salt-Girona, que com a res­pon­sa­ble de la secció de tea­tre de La Bien­nal de Venècia no és la pri­mera vegada que impulsa aquesta mena d'“espais de con­vivència escènica” o work in pro­gress, remarca que no es tracta d'una escola de tea­tre, ni tan sols d'un curs, sinó que el que pre­te­nen és fer un tre­ball d'inves­ti­gació perquè els par­ti­ci­pants s'endu­guin una experiència. És més, segons Rigola el fet de no tenir la pressió d'haver de fer un espec­ta­cle, i amb això “que dei­xis d'inves­ti­gar per bus­car-ne resul­tats finals”, per­met asso­lir uns resul­tats d'allò més enri­qui­dors, “i no només pels par­ti­ci­pants”, va voler pun­tu­a­lit­zar. Tan­ma­teix, s'ha de mati­sar que si bé no hi ha la fina­li­tat d'estre­nar un espec­ta­cle sí que va avançar que en fina­lit­zar el labo­ra­tori es farà una pre­sen­tació pública dins del marc del Fes­ti­val Tem­po­rada Alta de Girona-Salt.

Pel que fa a la temàtica i el punt de referència escènic, Rigola va con­si­de­rar que es comença “la casa per la teu­lada”, ja que argu­men­tal­ment s'han cen­trat en la situ­ació dels cata­lans exi­li­ats al camp d'Arge­lers, a la Cata­lu­nya del Nord, una de les “sal­vat­ja­des més grans” que s'han vist en el segle XX. Un pri­mer pas per apro­par-se a la Guerra Civil, que asse­gura que anirà repre­nent al llarg dels pro­pers anys per con­ce­bre un espec­ta­cle pro­fes­si­o­nal.

Cant del des­ar­re­la­ment

Un altre dels aspec­tes que s'intro­du­eix en aquest taller que prèvia­ment s'havia titu­lat Hava­nera però que ara porta per nom Lab Canal: Argelès sur Mer és el cant, amb l'objec­tiu de poten­ciar la sim­bi­osi entre la ges­tu­a­li­tat, el cos i la veu. Així, la banda sonora d'aquesta pro­ducció són les hava­ne­res, cançons que tenen un fons de “nostàlgia” i, que en defi­ni­tiva també par­len de l'exili o des­ar­re­la­ment dels indi­ans. Unes hava­ne­res que no s'escol­ta­ran en el seu regis­tre estàndard o en el codi que habi­tu­al­ment s'escol­ten. “Segu­ra­ment ens sor­prendrà escol­tar una hava­nera en què la veu esti­gui trac­tada com qual­se­vol ins­tru­ment melòdic més”, va subrat­llar l'actriu i can­tant Nina, que també par­ti­cipa en aquest pro­jecte. Segons Nina, la seva feina és donar “eines” als par­ti­ci­pants perquè ells les uti­lit­zin com cre­guin con­ve­ni­ent. La for­mació es com­pleta amb l'apor­tació de Fer­ran Car­va­jal, que tre­ba­lla l'aspecte cor­po­ral.

Després de quinze dies, els resul­tats són més que òptims. “Tant que venim a tre­ba­llar cada dia d'aquest estiu amb ganes i molta il·lusió”, diu Àlex Rigola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.