Comença el joc del Big Bang

Alumnes de l'IES Joan Amigó de l'Espluga de Francolí participen simultàniament amb altres estudiants de secundària de Catalunya en un concurs virtual impulsat pel Mnactec

Un total de quinze alum­nes de l'IES Joan Amigó de l'Espluga de Fran­colí (Conca de Bar­berà) van par­ti­ci­par ahir a l'aula d'informàtica del cen­tre en l'inici del joc vir­tual del Big Bang entrant en la com­pe­tició simultània amb altres alum­nes de cinc cen­tres més de secundària de Cata­lu­nya.

A través d'una sèrie de nou jocs vir­tu­als inde­pen­dents de ciència i de relació social (pas­sa­temps, vide­o­jocs, enig­mes crip­togràfics i jocs de relació), els joves poden conèixer i des­co­brir els actu­als avenços científics rela­ci­o­nats amb l'expansió de l'uni­vers i la teo­ria del Big Bang.

El joc, que ha estat creat pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Cata­lu­nya (Mnac­tec) i els museus del seu Sis­tema Ter­ri­to­rial –entre els quals, el de la Fas­sina de l'Espluga–, està adreçat prin­ci­pal­ment als joves de Cata­lu­nya però també està obert a tota la comu­ni­tat vir­tual de l'Estat espa­nyol i de països de parla cas­te­llana. Després de la fase de com­pe­tició, que s'aca­barà el pròxim 31 de desem­bre, el joc romandrà a la xarxa com a eina lúdica i d'apre­nen­tatge.

Els gua­nya­dors

Els cen­tres de secundària gua­nya­dors del joc par­ti­ci­pa­ran en la jor­nada de por­tes ober­tes que es durà a terme el 27 de gener del 2010 i que de manera simultània es farà a les sis seus dels museus per­ta­nyents al Sis­tema Ter­ri­to­rial del Mnac­tec. Les pro­ves pre­sen­ci­als al Museu de la Fas­sina de l'Espluga rebran els cen­tres pre­mi­ats del Camp de Tar­ra­gona i les Ter­res de l'Ebre.

Eina lúdica i didàctica

El joc del Big Bang té com a prin­ci­pal objec­tiu ampliar tot un con­junt d'acti­vi­tats que el Mnac­tec ha pro­gra­mat durant els dar­rers dos anys per apro­par el tre­ball dels inves­ti­ga­dors del CERN1 al gran públic.

En la sessió d'una hora de durada ahir al mig­dia al cen­tre d'ense­nya­ment de secundària espluguí, hi van ser pre­sents el coor­di­na­dor del museu muni­ci­pal de la Fas­sina, Flo­renci Romeu; la direc­tora i pro­fes­sora de física i química de l'IES Joan Amigó, Maite Nolla, i l'alcalde de l'Espluga, David Rovira.

El Museu de la Fassina a l'Espluga

C.G

L'antiga fàbrica d'alcohol de l'Espluga de Francolí –que data de mitjan segle XIX– tornarà a obrir les portes, previsiblement, a finals d'aquest any convertida en un dels vint-i-cinc museus industrials del Sistema Territorial del Mnactec que mostrarà el funcionament de la fassina durant els anys de la postguerra. El visitant coneixerà els processos productius per obtenir l'alcohol i els seus derivats a partir de la brisa, les eines que s'empraven i les persones que hi participaven.

El nou museu, dissenyat per l'arquitecte Dani Freixas, combina museografia tradicional i tecnològica. A l'Espluga de Francolí la Fassina –amb una inversió superior al mig milió d'euros– formarà part de la trilogia productiva de temàtica agrícola amb el Museu del Vi i el Museu de la Vida Rural, també dissenyat per Dani Freixas i que està previst que s'inauguri aquest 10 d'octubre. Els tres museus suposen un reclam didàctic, cultural i turístic a la vila juntament amb la cova de la Font Major i el recorregut templer.