Economia

L’onada més ambiciosa

Les consultes arriben a la tercera cita amb 212 municipis activats i 1,3 milions de ciutadans mobilitzats

La foto fixa de la segona onada de con­sul­tes per la inde­pendència. Aquell 21,5% de par­ti­ci­pació del 28 de febrer pas­sat. La ter­cera cita amb les urnes sobi­ra­nis­tes té el repte avui de cap­gi­rar del tot el pai­satge; aquell pai­satge que va ori­gi­nar algu­nes anàlisis de foto fixa amb pre­tensió de glo­ba­li­tat. El feno­men sobi­ra­nista té el repte de demos­trar que el procés no crema eta­pes, suma capítols.

Però no és perquè sí que el 25-A apunta a l’alça. Ho fa per la nota­ble ambició pròpia de l’onada, de llarg la més gran, amb el cor­res­po­nent aug­ment de les expec­ta­ti­ves i l’atenció mediàtica local i naci­o­nal. I també per dos cops de mà: el pre­vist i pre­vi­si­ble del calen­dari social, és el cap de set­mana de Sant Jordi, i l’ines­pe­rat del calen­dari judi­cial, amb el ple i votació del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal que va aca­bar en una no-sentència sobre l’Esta­tut. Fa tot just nou dies, i per més que la Coor­di­na­dora Naci­o­nal se’n des­mar­qui, la forta polèmica ajuda més que cap altra cosa.

Arri­bar al tres
Objec­tius? La Coor­di­na­dora no es mulla. Ja no ho va fer amb motiu del 28-F. Però l’evidència marca que la par­ti­ci­pació no només hau­ria de repun­tar a l’alça res­pecte al febrer, sinó superar la mit­jana real acu­mu­lada, que és del 25,6 per cent. Acos­tar-se a poder posar el tres al davant ser­vi­ria per treure pit, perquè el desit­jat terç de la població sor­ti­ria d’1,3 mili­ons de per­so­nes.

L’ambició no nega que el repte sigui majúscul. Amb 212 muni­ci­pis acti­vats (Espar­re­guera ja va fer ahir la feina), són 1.327.590 els cata­lans cri­dats a votar d’un sol cop. Un 35% més que en les dues ona­des ante­ri­ors suma­des (990.647). Cosa que per­met com­pro­var també el risc numèric que assu­meix el col·lec­tiu de les con­sul­tes amb la tria del cens-padró que s’obre als majors de 16 anys i als immi­grants. Si el cens fos l’ofi­cial en quals­se­vol comi­cis, avui esta­rien cri­dats a votar 1.105.000 ciu­ta­dans, i fins ara s’ha demos­trat, amb les dades a la mà, que l’ampli­ació de l’uni­vers és una rèmora per­cen­tual en la par­ti­ci­pació.

Entu­si­asme pro­ac­tiu
Tot ple­gat pro­voca, tenint en compte la no-par­ti­ci­pació de l’admi­nis­tració i les ins­ti­tu­ci­ons, un grau de mobi­lit­zació ciu­ta­dana històric. En la pri­mera onada es van acti­var 15.000 volun­ta­ris; en la segona, 8.000; ara, 34.000. Els Jocs Olímpics de Bar­ce­lona van mobi­lit­zar 35.000 volun­ta­ris. Però no són només les xifres abso­lu­tes. I és que men­tre la població cri­dada a votar avui és un 35% més nom­brosa que en les dues ona­des ante­ri­ors jun­tes, la quan­ti­tat de volun­ta­ris és un 48% més nom­brosa. Entu­si­asme pro­ac­tiu a l’alça.

A aques­tes xifres quan­ti­ta­ti­ves cal afe­gir-hi el sim­bo­lisme d’altres, com les 15 capi­tals de comarca que entren en dansa (vegeu el mapa a la pàgina següent), entre les quals hi ha dues capi­tals de demar­cació com Lleida i Girona. La capi­tal del Segrià lidera demogràfica­ment la jor­nada amb les 114.100 per­so­nes cri­da­des a votar (135.919 habi­tants, 90.306 en el cens elec­to­ral), seguida de Reus amb 88.000 (107.000 habi­tants, 70.400 al cens elec­to­ral) i Girona amb 78.000 (96.000 habi­tants, 62.200 al cens). En total, hi ha en aquesta ter­cera onada fins a 16 pobla­ci­ons de més de 25.000 habi­tants. Una bona pedra de toc a un mes de l’assalt a Saba­dell i a un any del de Bar­ce­lona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.