Economia

Això ja s'acaba

Arri­bem al final d'any. La neces­si­tat de calma als mer­cats ha pas­sat amb un suport, més tebi del que ens hagués agra­dat, d'Europa. Sem­bla que s'apropa més clare­dat sobre el meca­nisme de res­cat o soli­da­ri­tat que haurà de subs­ti­tuir l'actual fons euro­peu d'esta­bi­lit­zació finan­cera a par­tir del 2013. I s'ha sua­vit­zat (no eli­mi­nat, com pre­fe­riríem) la pro­posta ale­ma­nya que incloïa la pos­si­bi­li­tat de rees­truc­tu­ra­ci­ons de deute sobirà imme­diat. Es tre­ba­llarà en un model més pro­per al de l'FMI, que implica més marge de mani­o­bra. En tot cas, men­tre els mer­cats enten­guin que el marge dei­xat a les rees­truc­tu­ra­ci­ons de deute és rela­ti­va­ment ele­vat, els riscs per a les cotit­za­ci­ons del deute perifèric no bai­xa­ran sig­ni­fi­ca­ti­va­ment. I, men­tre segueixi el soroll (que si euro­bons, que si no...), la situ­ació als mer­cats no millo­rarà nota­ble­ment, si bé és pos­si­ble que es vagi con­so­li­dant un pòsit que s'hau­ria de veure recol­zat per altres notícies posi­ti­ves.

I, men­tres­tant, la clau seran les mesu­res dels països perifèrics, l'exa­men con­tinu del mer­cat. En aquest sen­tit, el govern espa­nyol va reac­ci­o­nar infor­mant el mer­cat del que neces­si­tava: més mesu­res d'ajust, que van pel bon camí, però que han de con­ti­nuar amb la reforma de pen­si­ons i la rees­truc­tu­ració de cai­xes abans de final d'any.

Les parau­les del BCE també van aju­dar-hi, indi­cant que con­ti­nuen com­prant deute, encara que sense donar una xifra. Tot això va sem­blar sufi­ci­ent per al mer­cat. Les com­pres van pujar la set­mana pas­sada a 2.000 mili­ons d'euros, màxim des de juny, si bé la quan­ti­tat encara va ser molt infe­rior a les regis­tra­des al començament del pro­grama, al maig. Amb tot, abans de caure en la temp­tació de cri­ti­car, per gar­re­pes, les com­pres del BCE, cal recor­dar que des del maig les adqui­si­ci­ons acu­mu­la­des asso­lei­xen gai­rebé els 70.000 mili­ons d'euros. L'equi­va­lent a les com­pres de 75.000 mili­ons de dòlars al mes de la Fed serien uns 10.000 mili­ons d'euros en el cas del BCE, ritme que gai­rebé s'asso­li­ria amb el que ja es va fer la set­mana pas­sada.

Els mis­sat­ges d'estímul han pro­ce­dit també dels EUA. Pri­mer va ser el recor­da­tori de Ber­nanke que, si fos neces­sari, podria ampliar la QE2; després va arri­bar el mis­satge més influ­ent d'Obama: acord amb els repu­bli­cans per pror­ro­gar per dos anys totes les reta­lla­des d'impos­tos de l'època de Bush (també per a les ren­des supe­ri­ors als 250.000 dòlars, en con­tra de la pro­posta dels demòcra­tes), reta­llada tem­po­ral del paga­ment de les cotit­za­ci­ons labo­rals de les empre­ses i pròrroga de tretze mesos del sub­sidi de deso­cu­pació. En con­junt, es tracta d'un estímul fis­cal (com­pa­rat amb el fet de no pror­ro­gar les reta­lla­des d'impos­tos de Bush) d'un bilió de dòlars en els pròxims dos anys. Si es té en compte el que sem­blava pro­ba­ble abans de la nego­ci­ació, l'estímul s'apro­xi­ma­ria als 200.000 mili­ons de dòlars i podria supo­sar un crei­xe­ment del PIB el 2011 i 2012 més gran, d'entre 0,3 i 0,5 punts per­cen­tu­als. Òbvi­a­ment, l'acord fis­cal fa menys pro­ba­ble que la QE2 hagi de ser ampli­ada. La reunió de la Fed de demà pot apor­tar-hi llum.

Les referències polítiques seran les que con­ti­nu­a­ran mar­cant la pauta les pròximes set­ma­nes: a part de la Fed i de les mesu­res d'ajust pres­su­pos­tari irlan­de­ses, dijous (i diven­dres), la clau se cen­trarà en el Con­sell Euro­peu, on pre­vi­si­ble­ment es dis­cu­ti­ran els temes que gene­ren polèmica –la cre­ació del bo euro­peu i l'ampli­ació del fons d'esta­bi­lit­zació finan­cera–, amb Ale­ma­nya com el dolent de la pel·lícula. Nivells infe­ri­ors als actu­als, fins i tot d'un 4%, ens sem­bla­ven bons per com­prar. Als actu­als: cal espe­rar perquè podria pro­duir-se una lleu reta­llada (2%-3%) que s'hau­ria d'apro­fi­tar per com­prar.

Nicolás Fernández és direc­tor d'Anàlisi del Grup Banc Saba­dell



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.