Empreses

Deu anys sembrant iniciatives sostenibles

Tarpuna, pionera dels horts urbans, es converteix en cooperativa per tirar endavant nous projectes amb finalitat social

La cooperativa vol estendre la xarxa d'horts socials a tots els municipis

Josep Maria Vallès va començar cul­ti­vant ver­du­res al ter­rat de casa seva i, quan va des­co­brir l'interès de fami­li­ars i amics per fer el mateix, va deci­dir trans­for­mar la seva afició en negoci. D'aquesta manera es va con­ver­tir en el pio­ner dels horts urbans a Cata­lu­nya i va fun­dar la seva pròpia empresa, Tar­puna, amb uns amics. Deu anys després, les seves tau­les de cul­tiu ple­nes d'enci­ams, toma­que­res i pas­ta­na­gues omplen de verd i apro­pen els veri­ta­bles sabors de l'hort a alguns dels indrets amb més acu­mu­lació de ciment de Cata­lu­nya.

Aquest engi­nyer agrònom nas­cut a Bada­lona va ado­nar-se que només amb jar­di­ne­res no n'hi havia prou perquè, tal com explica, “la gent de ciu­tat no en tenia ni idea de com fer un hort i calia expli­car-ho”. Va començar a fer cur­sos i tallers i va escriure un lli­bre, L'hort urbà: Manual de cul­tiu ecològic als bal­cons i ter­rats, que, a més de les ver­si­ons cata­lana i cas­te­llana, s'ha traduït al francès i a l'italià. Així, asse­gura, es va man­te­nir fidel a la filo­so­fia del negoci “de gene­rar conei­xe­ment per després com­par­tir-lo”. Fidel també a l'essència de Tar­puna, que vol dir “sem­brar” en llen­gua quítxua, la com­pa­nyia ha anat evo­lu­ci­o­nant tant en la seva estruc­tura com en els pro­jec­tes. El seu cre­a­dor explica que en una dècada han sor­tit altres empre­ses que comer­ci­a­lit­zen tau­les de cul­tiu i les neces­si­tats han can­viat. Per això, Tar­puna s'ha con­ver­tit en una coo­pe­ra­tiva que incor­pora altres pro­jec­tes que tenen en comú la seva fina­li­tat social. Volen ser, en parau­les del seu fun­da­dor, “sem­bra­dors d'ini­ci­a­ti­ves”. Vallès en des­taca els pro­jec­tes d'agri­cul­tura social. Ara mateix tre­ba­llen dues fin­ques d'una hectàrea i mitja als muni­ci­pis de Fortià i Lli­nars del Vallès. L'objec­tiu és apro­par l'agri­cul­tura ecològica a dife­rents col·lec­tius en col·labo­ració amb enti­tats del ter­ri­tori. En aquests pro­jec­tes tre­ba­llen amb dis­ca­pa­ci­tats i amb per­so­nes atu­ra­des. Així bus­quen sumar el crei­xent interès dels con­su­mi­dors pels pro­duc­tes ecològics i de pro­xi­mi­tat i l'abundància d'espais de cul­tiu aban­do­nats amb la millora de la situ­ació econòmica de les per­so­nes amb neces­si­tats. La coo­pe­ra­tiva té ara sis socis tre­ba­lla­dors i una cin­quan­tena de socis con­su­mi­dors, que adqui­rei­xen les ver­du­res que es pro­du­ei­xen en els horts soci­als. Ara tre­ba­llen per fer créixer el nom­bre de socis con­su­mi­dors i donar sor­tida als pro­duc­tes que es colli­ran als horts a par­tir de la pri­ma­vera. L'objec­tiu és poder arri­bar fins a 300 socis. També aspi­ren a por­tar el pro­jecte a altres muni­ci­pis. Segons Vallès, cal que cada població pugui tenir el seu hort social “de la mateixa manera que tenen la seva bibli­o­teca o la seva pis­cina”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.