Opinió

Tribuna

Responsabilitat alimentària

“Gran part de la responsabilitat sobre el que mengem i els seus efectes en la salut és nostra

L’obe­si­tat i altres pato­lo­gies (tras­torns car­di­o­vas­cu­lars, dia­be­tis, càncers) són un pro­blema, i la mala ali­men­tació, sobre­tot l’excés de sucres, grei­xos i sal, un fac­tor de risc. És un fet que la con­ducta ali­mentària de la ciu­ta­da­nia no sem­pre és l’adi­ent. Enric Bonet expli­cava des de París a El Punt Avui, el 27 de gener, un exem­ple ben il·lus­tra­tiu. Un des­compte del 70% en una crema de cacau i ave­lla­nes, un ali­ment ric en sucres i no pre­ci­sa­ment de gaire interès nutri­tiu, havia pro­vo­cat bara­lles en loca­li­tats econòmica­ment des­a­fa­vo­ri­des de França. No sé si hau­ria pas­sat el mateix si el des­compte s’hagués donat en ver­dura o fruita, que hau­ria estat una pro­posta més “salu­da­ble”. La qüestió és on rau més la res­pon­sa­bi­li­tat del que men­gem: en els que pro­mo­ci­o­nen certs ali­ments o en els que els com­pren.

Aquests dies s’ha anun­ciat per part del Minis­teri de Sani­tat, Ser­veis Soci­als i Igual­tat, un pla de col·labo­ració per a la millora de la com­po­sició dels ali­ments i begu­des, i altres mesu­res, fins al 2020. Es tracta d’un deta­llat acord entre les auto­ri­tats sanitàries i les asso­ci­a­ci­ons d’indústries ali­mentàries, de dis­tri­bució, cate­ring, res­tau­ració i ven­ding, per reduir sucres, grei­xos (sobre­tot satu­rats) i sal en uns 3.500 pro­duc­tes ali­men­ta­ris (ape­ri­tius, begu­des refres­cants, pas­tis­se­ria indus­trial, cre­mes, gelats, plats pre­pa­rats...), sense alte­rar-ne la qua­li­tat. El sec­tor de res­tau­ració, per exem­ple, es com­pro­met a ofe­rir més carn magre i menys plats “con­tun­dents”. Es tracta de “redis­se­nyar” pro­duc­tes i die­tes, però la tria en dar­rer terme depèn de qui adqui­reix els ali­ments i els con­su­meix, de la infor­mació que tin­gui, del seu cri­teri i de la seva força de volun­tat per seguir una dieta cor­recta.

Tota, o gran part de la res­pon­sa­bi­li­tat sobre el que men­gem i les seves con­seqüències sobre la salut és nos­tra, encara que les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques i els pro­duc­tors i vene­dors d’ali­ments també hi tenen el seu paper, uns legis­lant i con­tro­lant i altres pro­duint i pro­mo­ci­o­nant cor­rec­ta­ment. Tenim un bon exem­ple recent en l’arti­cle Advertència a la huma­ni­tat dels científics del món: segon avís, fir­mat per 15.372 científics de 184 països –ens n’infor­mava David Bueno al Cul­tura del 21 de gener– sobre els pro­ble­mes que cal afron­tar per man­te­nir una vida digna a la Terra, entre els quals hi ha la manera de pro­duir, con­su­mir i no mal­ba­ra­tar ali­ments. Afir­men els científics que poder-ho asso­lir depèn de la nos­tra manera de viure el dia a dia i la nos­tra capa­ci­tat d’influir en les ins­ti­tu­ci­ons gover­na­men­tals. I res és nou del tot. En la revista Sàpiens d’aquest mes de març, Anna-Pris­cila Magriñà ens informa que al diari La Publi­ci­tat del 6 de juny de 1926, l’ano­me­nada doc­tora Clau­dina ja reco­ma­nava obli­dar-se de les pro­cla­mes dietètiques mira­cu­lo­ses i man­te­nir-se ben lluny de grei­xos, sucres i alco­hol. Tan fàcil de dir i tan difícil de fer. Només li fal­tava refe­rir-se a la sal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia