Opinió

Som 10 milions

No estan grillats

Oberta una granja de grills a Osona que converteix els insectes que cria en farina per a consum humà

Quan les pata­tes es gri­llen dei­xen de ser ali­ments valo­rats. Qui sap si d’aquí va néixer l’expressió “està gri­llat” o “s’ha gui­llat”, que des­criu algú que ha per­dut el seny o que no hi és tot. Però no és de tuber­cles ni d’hor­ta­lis­ses que tracta aquest arti­cle. Els grills que m’interes­sen són els mili­ons d’insec­tes ortòpters que una granja oberta al muni­cipi de Seva, a Osona, vol criar per con­ver­tir-los en farina sense glu­ten que es comer­ci­a­lit­zarà per al con­sum humà. No és cap idea esbo­jar­rada. Tres empre­ne­dors estan ben il·lusi­o­nats en aquest pro­jecte insòlit, con­vençuts dels seus bene­fi­cis per a la salut i per al medi ambi­ent.

Tot va començar després del con­fi­na­ment de la pandèmia. En Ber­nat Mon­ter, de família de car­nis­sers, i la seva pare­lla, Juli­ana Villa­sante, experta en nutrició, van viat­jar a Mèxic a visi­tar la família d’ella. En ter­res mexi­ca­nes, en Ber­nat es va negar a tas­tar el cha­pulín, el nom allà del grill fre­git. L’angúnia ini­cial es va cap­gi­rar en pren­dre consciència de les bones pro­pi­e­tats que tenen aquests ani­ma­lons per a l’ali­men­tació. La seva ingesta supleix els dèficits de vita­mina B12 o de proteïnes que suposa el baix con­sum de carn, una tendència actual que s’explica pels nous hàbits de die­tes més vege­tals o salu­da­bles. Són, a més, una rama­de­ria sos­te­ni­ble pel poc impacte d’una explo­tació així.

Quan la Unió Euro­pea va lega­lit­zar el pro­ces­sat d’insec­tes, en Ber­nat, la Juli­ana i en Fran­cesc Picor­nell van posar fil a l’agu­lla. Fets els estu­dis de mer­cat, van cons­ti­tuir l’empresa, van ser a Ali­mentària i van tro­bar els inver­sors capi­ta­lis­tes. Fa poc han obert la planta pilot de GrillCo a Sant Miquel de Balenyà (Seva) amb 320 metres qua­drats de granja i 250 d’obra­dors. És una nau que ho engloba tot; des dels ous a les incu­ba­do­res fins a la farina. El grill hi neix, creix, es repro­du­eix, mor i esdevé la farina empa­que­tada, a punt per ven­dre.

Per tenir la pri­mera colònia i evi­tar l’endogàmia, van cre­uar grills autòctons amb altres de Txèquia. Els des­cen­dents d’aquells exem­plars ja s’estan mul­ti­pli­cant amb l’objec­tiu d’arri­bar a 15 mili­ons de grills que a ple ren­di­ment es dis­tri­bui­ran en més de 500 cai­xes. Cal­cu­len que pro­dui­ran una tona de farina men­sual a par­tir del maig. Ara, tenen les pri­me­res mos­tres i ben aviat comer­ci­a­lit­za­ran el pro­ducte.

La farina ser­veix per a batuts, iogurts, arre­bos­sats, pas­tis­sos, piz­zes, el que sigui; dolç o salat. En Fran­cesc reco­neix la “bar­rera psi­cològica” que cau­sen els insec­tes i en Ber­nat admet un cert “rebuig cul­tu­ral” al prin­cipi. “Els nos­tres amics deien que estem gri­llats, però ara que han tas­tat un pastís d’Oreo amb la farina ho veuen dife­rent”, apunta en Ber­nat.

Els tres empre­sa­ris van xalar molt amb l’obra de tea­tre Fairfly, de La Calòrica. El guió de la comèdia és una història sem­blant. Ells, però, no són ficció. Dono fe que el negoci no és cap olla de grills i que, fins i tot, vet­llen pel benes­tar ani­mal. Per això, quan vaig fer-los una visita, cap grill ron­di­nava. No hi vaig sen­tir cap ric-ric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia