Mirades
Periodisme, comunicació i país
Hipòlit Nadal i Mallol va ser un periodista i polític català, nascut al Port de la Selva el 1891, que després de col·laborar a moltes revistes del país vinculades a la Unió Catalanista, com Renaixement i La Nació i d’altres de ben populars com L’Empordà Federal, Ciutadania, La Campana de Gràcia i L’Esquella de la Torratxa, va decidir emigrar cap a l’Argentina perquè el 1912 es va negar a fer el servei militar que l’hauria portat a la guerra a Àfrica. A Buenos Aires va fundar les revistes Catalunya Nova i Ressorgiment, considerat l’òrgan del catalanisme radical més important a Amèrica, i va ser l’impulsor del Casal de Catalunya a Buenos Aires i del Comitè Llibertat, que va aconseguir que Francesc Macià i Ventura Gassol tinguessin durant un temps asil polític a la capital argentina. La càtedra de la UdG de periodisme i revistes en català que porta el seu nom i que dirigeix Lluís Costa, està organitzant des de finals de febrer un cicle de conferències amb el títol Comunicació en clau de país per als estudiants del grau de comunicació cultural de la UdG, que estan obertes al públic en general.
El marc val la pena: el Casino de Girona, el del carrer de l’Albereda, un edifici noble entre la plaça del Vi i el Sagrat Cor, encara molt desconegut per molts gironins. El més important de les conferències és la combinació de talent, periodistes reconeguts i de llarga trajectòria, amb gent que aporta vigor i una nova visió a la professió. La primera participant va ser la periodista Laia Coll, de RAC1, narradora de partits de futbol i que va dissertar sobre Periodisme esportiu des de la perspectiva de gènere. També hi va passar Eloi Camps, professor de la UPF i antic guanyador de la Beca Rahola, que va parlar sobre Els mitjans de comunicació d’impuls popular a Catalunya. I les properes conferències seran el 8 d’abril, a les 12 del migdia, amb la periodista d’aquest diari Tura Soler, que dissertarà sobre Periodisme d’investigació; el 22 d’abril amb Josep Cuní, parlant sobre L’ofici de periodista; el 29 d’abril, amb Anaïs Iglésies, directora de l’estudi de comunicació i disseny Iglésies Associats, que tractarà del Lideratge en femení: impacte i visibilitat en la comunicació de proximitat, i el 6 de maig amb la clausura del cicle a càrrec del periodista Xevi Xirgo, ara president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, amb una conferència titulada Regular la comunicació i garantir la llibertat d’expressió.
He deixat per al final una conferència que va fer el 25 de març el periodista d’El País Ramon Besa. Explicar el món amb mirada local va ser el títol. Amb la passió que el caracteritza, el periodista de Perafita va repassar l’ofici de periodista, el que era i el que és, i en va destacar els aspectes que més li agraden del que es feia i del que es fa. He parlat de passió, i Ramon Besa, una de les grans firmes d’aquest país, encara que no parli d’esports, és la mostra d’un ofici que està canviant i no sabem si per a bé. Curiositat, aquesta va ser la recepta que va donar als presents. Sense curiositat és difícil fer periodisme. I va repassar les claus del periodisme fent una defensa aferrissada de l’exercici periodístic amb mirada local, mostrant el seu compromís ferm amb una feina que ha estat, i és, la seva vida.