Mirades
La Lira, una tradició que s’acaba
No sé si és correcte parlar de tradició, però quan s’ha participat en la processó del Divendres Sant de Girona des del 1998 i s’ha ofert un concert el dissabte de Glòria des del mateix any, ja es pot parlar d’una trobada tradicional entre els músics i la ciutadania de Girona. Els músics són els que formen la banda La Lira de Vilafamés, que des del 1998, amb l’excepció de l’any de la pandèmia, ha participat posant música a la Setmana Santa de Girona. La banda La Lira, que s’aixopluga sota l’associació cultural La Roca de Vilafamés, a la comarca de la Plana Alta, va ser escollida després d’un procés selectiu per la Junta de Confraries de la Setmana Santa de Girona i des de llavors mai ha faltat a la seva cita amb la ciutadania. El dissabte 19 d’abril, però, va fer la seva última actuació, ja que la Junta de Confraries els va comunicar que no els tornaran a contractar, ni per a la processó ni per al concert que oferien després d’una cercavila el dissabte de Glòria. La raó és que els dirigents de la Junta de Confraries volen un canvi i contractaran una orquestra local.
El 19 d’abril va ser, doncs, la seva darrera actuació. El dia abans va posar música a la processó i l’endemà va oferir el seu darrer concert a la plaça de la Independència, que es va omplir per escoltar-la. Hi va arribar després d’una cercavila que va començar a la Casa de Cultura de Girona i que va omplir de música el carrer Pompeu Fabra, la plaça de Catalunya, el pont de Pedra i el carrer Santa Clara. En els primers anys el concert es feia a la Rambla.
Al marge dels motius que pugui tenir la Junta de Confraries, hi ha també l’econòmic. A la banda La Lira mai li ha sortit a compte la seva estada a Girona. Aquesta banda, especialitzada en cercaviles i picaetes, actuava a Girona com a premi per als seus integrants, molts d’ells nois joves. Al començament els buscaven allotjament, als locals del Seminari, i els repartien per diversos restaurants per fer els àpats. Ara anaven d’hotel i, segons fonts de la banda, han apujat els preus i només es podien permetre actuar a Girona perquè l’Ajuntament de Vilafamés els pagava el desplaçament.
Vilafamés, d’encara no 2.000 habitants, està considerat un dels pobles més bonics de l’Estat. Situat dalt d’un turó, es troba a l’interior, però ben a prop del litoral mediterrani, cosa que augmenta el seu atractiu. De parla catalana, està arrelat a la llengua, i al poble, d’una manera o altra, tothom està vinculat d’una manera directa o indirecta a la banda, la qual ha anat augmentant també el nombre de músics. Si inicialment, el 1998, en venien prop de 40, ara són més de 60 els components, alguns dels quals no han fallat mai a la cita gironina des del 1998. Girona, per aquest motiu, és una ciutat molt present a la vida de Vilafamés. Molts dels músics aprofitaven l’actuació per venir a passar uns dies amb la família. L’Ajuntament sempre els ha donat suport i aquest any van ser presents a Girona l’alcalde i el regidor de Cultura, amb familiars gironins. És evident que Girona pot estar agraïda a la banda La Lira de Vilafamés. Però no tornarà la propera Setmana Santa gironina. Una llàstima.