Articles

és preferible afirmar la nació

que contraposar nacionalismes

Contra els nacionalismes?

“En el fil delicadíssim de la nostra sensibilitat, hem acabat atribuint a Vargas Llosa tots els defectes que per a nosaltres té el nacionalisme espanyol”

Podria escriure que m'han sorprès les reac­ci­ons que a Cata­lu­nya i en alguns sec­tors de la intel·lec­tu­a­li­tat cata­lana han pro­vo­cat les parau­les que, en el seu dis­curs de recepció del premi Nobel de Lite­ra­tura, Mario Var­gas Llosa va dedi­car als naci­o­na­lis­mes. Si ho fes seria retòrica pura perquè no m'han sorprès gens. Fa temps que sé que tenim la pell molt fina, que ens mirem totes les coses des d'una òptica molt nos­tra i que sem­pre ens sem­bla que el món sen­cer està con­tra nosal­tres i la raó que tenim.

En el fil deli­cadíssim de la nos­tra sen­si­bi­li­tat, hem aca­bat atri­buint a Var­gas Llosa tots els defec­tes que per nosal­tres té el naci­o­na­lisme espa­nyol que és de dre­tes, intran­si­gent i anti­ca­talà. Estem tan sen­si­bles que fins i tot arri­bem a pen­sar que el naci­o­na­lisme espa­nyol ha con­ta­mi­nat les esquer­res i ha posat fi defi­ni­ti­va­ment al vell miratge de la pos­si­ble superació des de les esquer­res de les difi­cul­tats d'entesa entre Cata­lu­nya i Espa­nya.

Sóc d'una manera que les opi­ni­ons de Var­gas Llosa sobre els naci­o­na­lis­mes no m'han fet ni fred ni calor. M'han dei­xat força indi­fe­rent, tant, que si he de jut­jar per algu­nes de les reac­ci­ons que han produït és més que pro­ba­ble que alguns em con­si­de­rin un mal patri­ota. Però resulta que jo no busco ene­mics sinó que busco amics. I en el dis­curs de la recepció del premi Nobel hi vaig tro­bar un filó riquíssim per a Cata­lu­nya i per a Bar­ce­lona. Les referències als anys setanta, a l'efer­vescència política i cul­tu­ral de la tran­sició, al reco­nei­xe­ment a Bar­ce­lona de la capi­ta­li­tat cul­tu­ral de Cata­lu­nya, d'Espa­nya i en bona mesura d'Amèrica Lla­tina, em van recor­dar que sovint tenim un capi­tal obli­dat. Que tenim moments històrics que hem amor­tit­zat a una velo­ci­tat de ver­ti­gen i que hem deci­dit fora­gi­tar del nos­tre ima­gi­nari col·lec­tiu com si es tractés de fets remots, però que for­men part, en canvi, de la nos­tra memòria col·lec­tiva més recent. Apunto un cop més a la idea, segu­ra­ment malal­tissa, que fa que ens com­pla­guem més en l'adver­si­tat que en les cir­cumstàncies favo­ra­bles. Que mag­ni­fi­quem el que ens va en con­tra i mini­mit­zem o negli­gim el que ens va a favor. I, en canvi, com a poble, com a país, per a la nos­tra psi­co­lo­gia col·lec­tiva, per a l'estat d'ànim del país, per a l'orgull i l'auto­es­tima dels cata­lans seria alta­ment benèfic pon­de­rar ade­qua­da­ment aquells fets que ens ator­guen sin­gu­la­ri­tat i relleu, que ens posen a l'apa­ra­dor i que ens ator­guen valor de titu­lars de por­tada com a refe­rents mun­di­als de mol­tes coses de les que sovint insen­sa­ta­ment abju­rem.

Jo mateix en diver­sos moments de la meva vida m'he decla­rat naci­o­na­lista. He fet un sil·logisme ele­men­tal. Estic con­vençut que Cata­lu­nya és una nació, estimo i defenso Cata­lu­nya, i això fa que el meu cata­la­nisme s'expressi en defensa dels valors i dels con­tin­guts i de les aspi­ra­ci­ons naci­o­nals de Cata­lu­nya. Sóc, en aquest sen­tit, naci­o­na­lista, és clar. Resulta, però, que tots som de memòria molt fràgil i per­dem sovint de vista fets dramàtics de la història con­tem­porània d'Europa que no volem ni con­tem­plar a l'hora d'ana­lit­zar la nos­tra pròpia peripècia col·lec­tiva. Per­dem de vista que algu­nes de les bar­ba­ri­tats del fei­xisme es van come­tre en nom del naci­o­na­lisme i que les bes­ti­a­li­tats més grans del nos­tre món con­tem­po­rani s'han produït per exem­ple als Bal­cans en la con­fron­tació entre naci­o­na­lis­mes i en l'acti­tud expan­si­o­nista, intran­si­gent, xenòfoba i, fins i tot, impe­ri­a­lista d'alguns naci­o­na­lis­mes. Europa ja es va veure abo­cada en el pas­sat a haver de dis­tin­gir entre naci­o­na­lis­mes bons i dolents, democràtics i intran­si­gents, soli­da­ris i exclo­ents. La con­tra­po­sició entre el naci­o­na­lisme espa­nyol i el naci­o­na­lisme català no és, pot­ser, el millor camí cap a la superació de les velles con­tra­dic­ci­ons i l'asso­li­ment de les màximes cotes d'auto­go­vern per Cata­lu­nya. Afir­mar la nació no hau­ria de voler dir esgri­mir el naci­o­na­lisme com a pri­mera línia de defensa de la nació.

En parlo ara perquè vull recor­dar que aquest no és un debat nou i que superat en diver­sos moments històrics rea­pa­reix de manera recur­rent. No fa gaire, l'any 2007, el dis­curs del pro­fes­sor Edu­ard Feliu, en la seva inves­ti­dura com a doc­tor hono­ris causa de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona em refres­cava la memòria d'un epi­sodi con­cre­tat en l'amis­tat entre Rafael Cam­pa­lans i Albert Ein­stein en l'apar­tat incidència entre sio­nisme i cata­la­nisme en el nos­tre temps. Es refe­reix a la visita que Ein­stein féu a Bar­ce­lona l'any 1923 quan “Ein­stein es va fer par­ti­cu­lar­ment amic del soci­a­lista Rafael Cam­pa­lans, amb qui va visi­tar Ter­rassa i Poblet.(...). El bes­canvi d'idees entre ells fou molt intens. Hi ha fins i tot qui afirma que Ein­stein dimití de la Comissió per a la Coo­pe­ració Intel·lec­tual de la Lliga de les Naci­ons, l'any 1923, a causa de la influència de la qüestió cata­lana, que Rafael Cam­pa­lans li va saber expli­car tan bé”. I segueix Edu­ard Feliu, “Quan Cam­pa­lans (...) li va decla­rar que ell era al mateix temps soci­a­lista i naci­o­na­lista, Ein­stein restà per­plex, perquè en els seus esque­mes polítics euro­peus eren ide­o­lo­gies opo­sa­des. Però havent-li expli­cat el sen­tit que hom donava a aquests mots aquí, el savi féu: «Ara com­prenc i jus­ti­fico el vos­tre para­do­xal soci­a­lisme naci­o­na­lista. Però això no és naci­o­na­lisme veri­ta­ble! Si em voleu creure, pres­cin­diu d'aquest nom funest»”. I això és el que explica lite­ral­ment el mateix Cam­pa­lans en el seu arti­cle Naci­o­na­lisme i naci­o­na­lisme. Un con­fu­si­o­nisme perillós, publi­cat a La Tra­lla l'1 d'agost de 1923. (Vegeu Albert Bal­cells: Rafael Cam­pa­lans. Soci­a­lisme català, 1985, pàg.309-312).

És molt pro­ba­ble que Var­gas Llosa con­fon­gui les coses en els seus al·legats, però vist que el tema ve de lluny i que mai no ens hem acla­rit del tot, jo em quedo amb l'argu­ment d'Isi­dre Molas: “Mai no he estat naci­o­na­lista i sem­pre he inten­tat moure'm com un català naci­o­nal. L'esforç per fer més justa, més pròspera i més lliure la pròpia pàtria havia de desem­bo­car en la par­ti­ci­pació d'aquesta en un mosaic de pàtries super­po­sa­des cada dia més entre­llaçades” (El meu temps de presó, 1962-1963. Tren­cadís de records. Ed. 62, pàg.202).

Con­tra els naci­o­na­lis­mes? No! A favor de Cata­lu­nya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.