Marian Gómez
Cap de l’oposició (PSC)
“El mal d’aquest govern és que eternitza el «ja ho farem»”
“El TSJC, que ha dit a l’Ajuntament que li anul·la el POUM, tindrà una resposta diferent per a la Generalitat? Segur que no”
“Fa un any van dir que no renovaven el servei d’aigua amb Agbar i ara li allarguen el contracte i no saben encara ni quin nou model volen”
Marian Gómez s’ha convertit en la veu més crítica de l’Ajuntament de Canet. Retreu al govern encapçalat per Pere Xirau passivitat, gens de previsió i poca capacitat resolutiva per atendre els “problemes reals” de la ciutadania.
La sentència del Suprem respecte al POUM ha estat una galleda d’aigua freda. Ara és el mateix TSJC que el va tombar el que s’ha de tornar a pronunciar.
La primera errada o jugada lletja va ser que abans de les eleccions municipals l’actual govern ja tenia la sentència sobre l’anul·lació del POUM i van callar. Ara diuen que no poden fer res del que s’havia previst urbanísticament per culpa de la sentència, però el cert és que a les eleccions van mentir. Per què no van dir-ho a la ciutadania? Hauria estat el més ètic. La Generalitat va presentar al TSJC la petició de revocació de la sentència de la nul·litat del POUM. I paral·lelament, l’Ajuntament de Canet va presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem. Com que l’Ajuntament tira pel Suprem, que és un rang superior al TSJC, el TSJC diu que la petició de la Generalitat no la resoldrà fins que el Suprem no es manifesti, com ha fet ara. Aquesta manera de fer, ignorant de quin tribunal eren les competències, ens ha fet perdre un temps molt valuós i posa en perill projectes cabdals. Però tu què creus? Que el TSJC, que ha dit a l’Ajuntament que li anul·la el POUM, tindrà una resposta diferent per a la Generalitat? Segur que no.
S’ha ampliat el contracte de l’empresa que gestiona l’aigua malgrat que es va anunciar l’any passat que es volia canviar de model.
Aquest govern hi és des del 2015-2016. Els mateixos o els mateixos amb els cromos canviats. Jo he sentit al regidor responsable del servei de l’aigua, Lluís Llovet, dir en diverses ocasions que el contracte amb Agbar va ser un error, que es va fer malament. Davant d’això, i sabent en quina data et caduca el contracte, per què no t’hi has posat abans? Al Consell Comarcal fa gairebé un any que s’estan fent taules amb professionals on es valoren els diferents sistemes de gestió del servei. Si a Canet no hi ha especialistes en aquest tema, doncs ofereix espais de debat on pugui exposar cadascú el seu parer. Sí, és cert que ens han presentat un estudi fet per la Diputació, però tornem a fer tard. Fa un any van dir que no renovaven amb Agbar i ara li amplien el contracte i no sabem encara ni quin nou model volen. És el mal d’aquest govern, la paràlisi. Eternitzen el “ja ho farem”.
No és l’únic contracte caducat d’un servei a Canet.
És cert. Amb l’empresa Resmar del Consell Comarcal tenim el contracte caducat de la neteja. Canet és l’únic municipi que té totes les competències delegades. Té neteja viària, recollida selectiva, neteja de platges, deixalleria... La regidora Coia Tenas, quan es va presentar a les municipals el 2023, deia: “Volem un Canet net i endreçat, estem en contra de la gestió de Resmar.” Entra al govern i no fa absolutament res. A més a més, el Consell Comarcal i Resmar decideixen rescindir el contracte de l’empresa mixta que tenen, però que continuarà donant servei fins que hi hagi una alternativa. A Canet, tenim el contracte finalitzat, però hem fet l’addenda de la pròrroga el 2023 i el 2024 i el juliol del 2025 acabava una de les pròrrogues. El que van fer va ser delegar totes les competències del servei al Consell Comarcal, malgrat que el mateix ens encara no sap si continuarà amb una empresa mixta, no sap si ho privatitzarà o si ho farà públic.
Actuacions com el pla de poda del mandat també han estat molt criticades pel seu partit.
És que no s’ha podat res! Bé, sí, el passeig de la Misericòrdia que és on viu l’alcalde, perquè diu que les branques dels arbres entren a les cases. Tu has anat al passeig? Possiblement és el carrer més ample de tot el poble. I allà són cases unifamiliars. Els arbres també molesten a les zones on hi ha més volum de gent, com a Can Sala Busquets. Allà sí que entren les branques als balcons de la gent. El que no pots fer és tenir tot un poble sense podar i podar només el teu carrer.
La situació de les ocupacions ha millorat?
No, què va. Cada vegada va a més. A poc a poc anem pujant. Crec recordar que l’últim balanç eren 34 ocupacions, tres d’elles naus. Si tenim un terç de la policia de baixa! No es pot. Fa quatre anys que diem que s’ha d’actuar, encara que sigui per l’amenaça d’esfondrament. Ens deien que era impossible, però sembla que ara sí que es farà fora la gent que viu a les naus. Sí que és veritat que cal una llei contra l’ocupació que sigui més ferma, però mentrestant has d’utilitzar les eines que tens per afrontar la feina que cal fer.
Veig que la relació amb el govern no és, com a mínim, fluida.
Directament no va, perquè és impossible treballar amb ells. I no ho dic jo, ho diu l’Infoparticipa, que no hi ha transparència. És dels municipis amb menys transparència de tota la comarca. Com a partit que representem la majoria democràtica del poble no tenim ni un trist espai on poder rebre la ciutadania. M’hi he de reunir en un cafè, perquè no tinc lloc a l’ajuntament. Segons el ROM, estan obligats a contestar-nos les instàncies en cinc dies hàbils. A mi no se m’ha contestat mai en aquest termini. Apliquen el ROM en funció del que els interessa.
Sembla que el que sí que es posarà en marxa serà el semàfor de l’avinguda Maresme.
En el mandat anterior ja vam demanar al regidor d’Urbanisme que s’hi posés, perquè era imprescindible que hi hagués un semàfor a l’avinguda Maresme. Hi ha un nucli de població important que hi viu i és un accés habitual cap a la platja. La resposta del regidor en un ple va ser que ells ho havien consultat a la Generalitat i que els havien contestat que era impossible perquè hi havia un revolt. Van plantejar un projecte d’una rampa que es va desestimar i ara es veu que el semàfor és possible. Mira que bé! Aquest és un altre dels problemes d’aquest Ajuntament, la transparència. Municipis del costat han assolit el 100% i nosaltres ens hem quedat amb un 55,8%. Nosaltres fa quatre anys vam denunciar incompliments de l’empresa Resmar i ens van dir que ens ho inventàvem, malgrat presentar documentació i fotografies que ho provaven. Un any després demanen a la Diputació un estudi del servei. I aquest estudi corrobora tot el que nosaltres diem. Quan els diem que no haurien de pagar el servei que no s’ha fet, ens confirmen que hi ha hagut incompliments, però ens diuen que pagaran igual perquè hi ha coses que s’han fet i que no estaven en el contracte. Paraules textuals de l’alcalde: “Lo comido por lo servido.” Amb un contracte de dos milions d’euros? És inadmissible! I quan demanem la documentació sobre aquesta suposada feina que s’ha fet de més encara és l’hora que estem esperant.
L’any passat va ser especialment crítica amb la inversió feta en l’Odèon.
Per començar no podem dir quina és la inversió total que s’hi ha fet, perquè ho hem demanat per instància i no ens han respost.Tu em preguntes si el retorn de la inversió és el correcte, però és que sense el cost total de l’obra no ho podem saber. És difícilment valorable si és equitatiu el que posteriorment s’està fent amb la despesa feta inicialment. Que s’està fent programació? Sí. Que els preus, evidentment, són populars, i fins i tot s’ha creat una nova taxa per apujar el preu de taquilla de segons quins espectacles? També. Considero que no s’ha de buscar el rèdit en cultura, però una altra cosa és si havia de refer aquest teatre o si hauria sortit més a compte fer un teatre nou. El que volem és que hi hagi un bon servei i que hi hagi un servei municipal que pugui aprofitar tothom.
El govern de Canet se m’ha manifestat a favor dels nous enllaços de la C-32 tot i que hi ha una plataforma ciutadana que hi està clarament en contra. Com a PSC en quin costat estan?
Inicialment, tal com va quedar dit a la taula de debat sobre mobilitat que el nostre partit va fer a Mataró amb el director general de Mobilitat, preferim resoldre els problemes de pacificació de l’N-2 abans que apostar per l’accés. S’ha de saber molt bé quin impacte ambiental tindrà i quan disposem de tota la documentació podran prendre una decisió definitiva. Són molts aspectes a tenir en compte abans de precipitar-se amb un pronunciament. És cert que amb una única sortida a l’autopista el col·lapse de vehicles és important i que una segona sortida podria diversificar la circulació. Però repeteixo: ens cal tenir tota la documentació.
La fiscalia va arxivar la denúncia contra el cap de la policia local que va presentar el PSC. Amb perspectiva creu que van actuar correctament?
A mi com a regidora em va arribar una informació amb indicis que s’havien pogut cometre delictes de prevaricació i falsedat documental, i com a partit vam recollir tots els documents que estaven al nostre abast i que corroboraven la nostra sospita. Vam aportar tota aquesta documentació i la fiscalia va obrir diligències, un fet que confirmava que, com nosaltres, havia vist algun indici de delicte. Quan va estudiar tota la documentació i no va trobar indicis suficients per obrir un procediment judicial van tancar l’expedient. Per tant, vam actuar correctament i l’actuació de la fiscalia així ho demostra. Vam complir la nostra obligació com a càrrecs públics, perquè si no haguéssim actuat tot i sospitar que es podia haver comès un delicte hauríem incorregut nosaltres en una falta. Nosaltres no som jutges, no sentenciem ni jutgem ningú. Simplement posem a sobre de la taula uns fets que poden ser constitutius de delicte i és la fiscalia qui decideix
Què li retreu més al govern?
La llista és llarga. Hem perdut la bandera blava i hem trigat a explicar-ne el motiu. S’ha trencat l’acord amb el CEDIM i ens hem quedat orfes d’especialistes com en Lluís Domènech i Montaner perquè ens expliquin el gran patrimoni que tenim al municipi. S’estan deslluint festes que havien estat capdavanteres, com ara el carnaval, on hi va haver quatre comparses comptades. El tracte amb les entitats no és sempre el mateix i s’estan perdent oportunitats per incentivar la vida social local. Tenim els parcs infantils degradats. Es va apujar l’IBI i no hi ha hagut una correlació amb els serveis que haurien de millorar. No hi ha policia al carrer. Donen voltes amb el cotxe, sí, però de policia caminant pel carrer no en veus. Jo no dic que Canet sigui un municipi insegur, perquè no el considero un municipi insegur. Però existeix aquella sensació que també s’ha de combatre. Tenim 15.000 habitants i cap casal d’avis. Sí, tenim un consell de la gent gran, però qui hi participa? Els de sempre. I per acabar, un tema més administratiu però que també és important. Les factures per reconeixements extrajudicials de crèdit, que es paguen al marge del procediment habitual, arriben al milió d’euros per any i amb informe desfavorable de secretaria. Amb els anys que porten a l’Ajuntament situacions com aquesta s’haurien d’haver resolt. Sense excuses.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.