Opinió

Tots els homes (i dones) de la Reserva Federal

El nom que més sona és el de Janet Yellen, actual vicepresidenta de
la institució

El gener del 2014 acaba el man­dat de l'actual pre­si­dent de la Reserva Fede­ral (Fed) i ja s'estan esmen­tant alguns noms com a can­di­dats a subs­ti­tuir-lo.

El que més sona és el de Janet Yellen, actual vice­pre­si­denta de la ins­ti­tució. Un altre fac­tor que juga a favor seu és que l'admi­nis­tració Obama veu­ria amb bons ulls el nome­na­ment d'una dona per a un càrrec de gran trans­cendència en un moment en què Hillary Clin­ton sem­bla que dei­xarà la secre­ta­ria d'Estat. Es trac­ta­ria d'una decisió con­ti­nu­ista, en la mesura que Yellen s'ha mos­trat par­tidària de man­te­nir el caire expan­siu de la política monetària. Fa pocs mesos ha expres­sat la seva opinió que la Fed man­tin­gui la seva política d'injecció de liqui­di­tat i de tipus d'interès a un nivell pràcti­ca­ment de zero inclús si la taxa d'atur als Estats Units cau per sota del 6,5%, sem­pre que la inflació es man­tin­gui per sota de l'objec­tiu del 2%. També ha afir­mat que no veu motius que li facin pen­sar que la liqui­di­tat apor­tada per la Reserva Fede­ral esti­gui pro­vo­cant bom­bo­lles als mer­cats finan­cers (és a dir, aug­ments injus­ti­fi­cats dels preus dels actius), o que hi hagi un excés de crèdit que esti­gui empe­nyent l'eco­no­mia cap a un exces­siu endeu­ta­ment que pogués gene­rar pro­ble­mes futurs.

Algu­nes opi­ni­ons poden con­si­de­rar Yellen massa key­ne­si­ana i pre­fe­ri­rien un can­di­dat més pre­o­cu­pat per la sos­te­ni­bi­li­tat del deute públic ame­ricà i, per tant, més pro­cliu a començar un canvi de tendència, tot ini­ci­ant una reti­rada de la liqui­di­tat sense límits que està ofe­rint la Fed des de l'inici de la crisi. Lleu­ge­ra­ment més estric­tes en aquest àmbit podrien ser Tim Geith­ner o Larry Sum­mers, noms que també apa­rei­xen en les tra­ves­ses per subs­ti­tuir Ber­nanke. El pri­mer va ser secre­tari del Tre­sor (equi­va­lent a minis­tre d'Hisenda), fa pocs anys, en la pri­mera admi­nis­tració Obama i pos­si­ble­ment és el can­di­dat situat en segona posició, per dar­rere de Yellen. Mal­grat com­par­tir, a grans trets, la política que s'està fent, Geith­ner també s'ha mos­trat pre­o­cu­pat per la sos­te­ni­bi­li­tat del deute públic nord-ame­ricà a mitjà i llarg ter­mini. Recor­dem que la política pre­sent de màxima liqui­di­tat desin­cen­tiva l'ajust fis­cal (reta­lla­des de des­pesa o aug­ments d'impos­tos) en la mesura que pro­por­ci­ona finançament molt barat al sec­tor públic. A títol d'exem­ple, el dèficit públic i l'endeu­ta­ment públic als Estats Units són simi­lars als de l'Estat espa­nyol, però en canvi el govern nord-ame­ricà es finança molt poc per sobre de l'1%, i no ha hagut de pagar en cap moment les pri­mes de risc que tants pro­ble­mes han creat a l'eco­no­mia espa­nyola.

Larry Sum­mers, amb un per­fil més acadèmic i igual­ment pro­per a les admi­nis­tra­ci­ons demòcra­tes, és també par­ti­dari de man­te­nir els estímuls mone­ta­ris. Una afir­mació seva de fa un any és ben acla­ri­dora: “El paci­ent con­va­les­cent que no segueix el seu trac­ta­ment fins al final corre un risc greu. De la mateixa manera, el risc més seriós que amenaça la recu­pe­ració econòmica no és que apa­re­guin pro­ble­mes en els mer­cats finan­cers, sinó que la política econòmica faci un canvi massa ràpid des de l'èmfasi actual en l'estímul de la demanda cap a posi­ci­ons més tra­di­ci­o­nals i pru­dents en matèria fis­cal i monetària.” Més recent­ment ha fet algun comen­tari que faria pen­sar que creu que la salut del malalt ha millo­rat sufi­ci­ent­ment per començar a pen­sar en un canvi de trac­ta­ment. És a dir, que la taxa d'atur s'ha reduït i el crei­xe­ment s'ha con­so­li­dat sufi­ci­ent­ment per començar a pen­sar a reduir el dèficit públic.

Final­ment, altres noms que també han apa­re­gut als mit­jans són tots de la línia par­tidària de man­te­nir les injec­ci­ons de liqui­di­tat. És el cas de Donald Kohn, Roger Fer­gu­son, Allan Blin­der o inclús Stan­ley Fisc­her, mal­grat que l'edat del dar­rer sem­bla un impe­di­ment, com ho va ser perquè obtingués fa rela­ti­va­ment poc la direcció de l'FMI.

El que sem­bla clar és que la decisió serà con­ti­nu­ista i no hi haurà un canvi de rumb sob­tat en la política monetària de la Fed. Les decla­ra­ci­ons de Ber­nanke de fa un mes sobre la major pro­xi­mi­tat d'un futur canvi de rumb sem­bla que van ser més per fre­nar un excés d'opti­misme als mer­cats finan­cers que no pas per indi­car que aquest canvi fos immi­nent. Per tant, la Fed man­tindrà la seva visió key­ne­si­ana que amb una eco­no­mia a prop de la depressió cal una política fis­cal i monetària agres­siva, mal­grat que això manté el dèficit i l'endeu­ta­ment públic en nivells ele­vats. Com podem cons­ta­tar, les diferències d'opinió amb el Banc Cen­tral Euro­peu per­sis­tei­xen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.