Àgora
Imprevistos polítics
Quan s’acaba l’any hom s’adona que sovint moltes previsions no s’han complert i, per contra, hi ha hagut moments inesperats que no s’havien previst. En l’àmbit català, el gener d’aquest any no es preveia que el president Pere Aragonès convocaria eleccions al Parlament de Catalunya. Després d’haver-se trencat el govern, s’intuïa que tot plegat se n’anava en orris, però, malgrat no haver pogut aprovar el pressupost, tot indicava que podia esgotar la legislatura, entre altres qüestions perquè Salvador Illa no va demostrar en cap moment tenir pressa per assolir la Generalitat. No va ser així. De sobte i de manera inesperada va convocar unes eleccions que han portat a ERC més maldecaps que no pas beneficis, perquè el partit ha quedat més dividit que no pas ho estava abans del 12-M.
A principis d’aquest any, en l’àmbit internacional tampoc es podia esperar el retorn de Donald Trump a la presidència dels EUA, cosa que obliga el món a reubicar-se. Els equilibris geopolítics globals i els diferents conflictes oberts –especialment a Ucraïna i l’Orient Mitjà–, així com la lluita contra el canvi climàtic o els nivells d’imprevisibilitat d’un ordre internacional en procés de mutació, estaran pendents del nou inquilí de la Casa Blanca. Es podia intuir una nova etapa institucional a la Unió Europea de caire conservador. Tot i que no es veia enlloc que el nou Parlament Europeu hagués de tenir suports parlamentaris febles amb equilibris que en ocasions poden girar en favor de l’extrema dreta.
Aquest any hi ha hagut més eleccions que mai. Els informes internacionals indiquen que han votat més de 1.600 milions de persones a tot el món, fet que convertirà el 2025 en un any de ressaca postelectoral que a Catalunya hem començat a notar amb les respectives –alguns més que altres– crisis en els partits polítics. Crisis obertes que no s’han acabat de tancar i amb els dubtes a hores d’ara de l’aprovació dels pressupostos catalans per a l’any vinent, als quals també s’hi afegeix la incertesa sobre els comptes de l’Estat.