Opinió

Tribuna

Llegums, i per molts anys!

“El consum de llegums a escala mundial és baix

L'Assem­blea Gene­ral de les Naci­ons Uni­des (ONU) ha pro­cla­mat l'any 2016 Any Inter­na­ci­o­nal dels Lle­gums, i s'ha desig­nat l'Orga­nit­zació de les Naci­ons Uni­des per a l'Ali­men­tació i l'Agri­cul­tura (FAO) perquè ho pro­mo­gui en col·labo­ració amb governs, orga­nit­za­ci­ons no gover­na­men­tals i altres enti­tats. Es tracta de fer cons­ci­ent l'opinió pública dels avan­tat­ges nutri­ci­o­nals dels lle­gums i de la seva con­tri­bució a una pro­ducció sos­te­ni­ble i sufi­ci­ent d'ali­ments.

El con­sum de lle­gums a escala mun­dial és baix. A Cata­lu­nya en men­gem per terme mitjà uns 10 grams per per­sona i dia, amb tendència a la baixa. Posats a fer una com­pa­ració espec­ta­cu­lar, el con­sum de begu­des alcohòliques és d'uns 80 grams al dia. Com ens recorda l'ONU, i també el Depar­ta­ment de Salut de la Gene­ra­li­tat, hauríem de men­jar més lle­gums, de 2 a 4 raci­ons a la set­mana, és a dir, entre 20 i 40 grams dia­ris. Els lle­gums tenen poc pres­tigi social, en gran part perquè s'asso­cien a temps d'escas­se­tat, i no hi ha un mer­cat gur­met que els doni valor, encara que això està millo­rant. La des­pesa de temps que suposa el seu cui­nat tam­poc n'afa­vo­reix el con­sum. Això no és excusa, perquè molts esta­bli­ments venen gra cuit. A més, tro­bem al mer­cat plats pre­pa­rats i con­ser­ves de qua­li­tat. Els lle­gums apor­ten una quan­ti­tat mode­rada de calo­ries, proteïna de bona qua­li­tat, midó, poc greix (lle­vat de la soja), força fibra, mine­rals i vita­mi­nes. Una pro­pi­e­tat interes­sant és que els seus hidrats de car­boni (midó) s'absor­bei­xen len­ta­ment (és el que s'ano­mena tenir un índex glucèmic baix), la qual cosa és bona per a tot­hom, i més per als diabètics. També aju­den a fer bai­xar el coles­te­rol i a com­ba­tre l'estre­nyi­ment. No con­te­nen glu­ten i els celíacs en poden con­su­mir. El seu cost fa que siguin uns ali­ments amb una excel·lent relació preu/valor nutri­tiu.

La revista ‘Food Tech­no­logy' inclou en el seu número d'aquest gener, amb motiu de l'any inter­na­ci­o­nal, una mono­gra­fia en què sin­te­titza l'interès dels lle­gums i el de pro­moure el seu cul­tiu, ja que, de fet, pro­du­ei­xen el seu propi fer­ti­lit­zant, per la qual cosa reque­rei­xen menys des­pesa en ener­gia i tenen un impacte ambi­en­tal menor que altres cul­tius i pro­duc­ci­ons rama­de­res. Com ha recor­dat fa poc Josep Mon­ta­sell, de la Fun­dació Agro­ter­ri­tori, a Cata­lu­nya tenim lle­gums de qua­li­tat: la mon­geta del gan­xet, el fesol de Santa Pau, el pèsol de Lla­va­ne­res, el pèsol negre del Ber­guedà, el cigró d'Oristà, el cigro­net de l'Alta Anoia, la mon­geta o fesol (de Cas­tell­fo­llit del Boix, Coll­sa­ca­bra, Sant Jaume, banyolí...), i altres. Valo­rem-los i gau­dim-ne. Josep M. Espinàs, al seu lli­bre Del rebost i de la taula, diu: “¿Qui negarà, de tota manera, que les proteïnes vege­tals i d'altres substàncies dels lle­gums secs històrica­ment han asse­gu­rat la super­vivència diària de moltíssima gent que no tenia pos­si­bi­li­tats de diver­si­fi­car l'ali­men­tació?” Per a la nos­tra salut, i la del pla­neta, convé que en men­gem, en el marc d'una dieta vari­ada, i per molts anys, no només el 2016.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia