Política

Canvi històric a Lleida o estirar el llegat del PSC

La retirada d’Àngel Ros i el creixement sobiranista creen l’expectativa d’obrir una nova etapa a la capital lleidatana

El mandat ha dibuixat amb nitidesa dos blocs, ara també disposats a pactar: el del govern amb el suport de Cs i el PP, i el dels partits de l’oposició al 155

Quaranta anys continuats d’alcaldes socialistes han cisellat, a voluntat, la fesomia de la Lleida contemporània
La renovació és accentuada i transversal a totes les llistes. Sols els candidats del PSC i Ciutadans repeteixen

En aquests qua­ranta anys des de les pri­me­res elec­ci­ons democràtiques, el govern a Lleida ha estat quasi exclu­si­va­ment en mans del PSC, amb sols un breu parèntesi de mig man­dat, als anys vui­tanta, dels con­ver­gents. Des de l’alcal­dia, Antoni Siu­rana i Àngel Ros han cise­llat aquesta ciu­tat de 137.000 habi­tants sense con­tra­pe­sos ter­ri­to­ri­als pro­pers. Per aquesta seva lon­ge­vi­tat de govern mono­co­lor, Lleida és l’excepció entre les grans ciu­tats cata­la­nes. Ara bé, el des­gast del pro­jecte local, jun­ta­ment amb el declivi del PSC arreu del ter­ri­tori i el procés inde­pen­den­tista, van fer forat en aquest feu dels soci­a­lis­tes en els comi­cis muni­ci­pals de fa qua­tre anys. Ales­ho­res, Àngel Ros va per­dre més de la mei­tat dels regi­dors i l’opo­sició va que­dar-se a les por­tes d’entrar al govern. Quinze anys després d’arri­bar a l’alcal­dia, l’any pas­sat Ros va mar­xar per ser l’ambai­xa­dor espa­nyol a Andorra. A mig man­dat dei­xava marge a un suc­ces­sor per pre­pa­rar la reva­li­dació del poder soci­a­lista a Lleida. Si l’actual alcalde Fèlix Lar­rosa ho acon­se­guirà és la prin­ci­pal de les incògni­tes de les elec­ci­ons del pro­per 26 de maig. Jun­ta­ment amb saber si es faran rea­li­tat els anhels de l’opo­sició de majo­ria sobi­ra­nista, que hi veu l’opor­tu­ni­tat històrica d’obrir una nova etapa a la ciu­tat.

Amb 13 par­tits en com­pe­tició elec­to­ral, set dels quals tenen ara repre­sen­tació a la Pae­ria, és més que pro­ba­ble que els pac­tes tor­nin a ser a l’horitzó per pos­si­bi­li­tar qual­se­vol govern. Junts per Cata­lu­nya, prin­ci­pal par­tit a l’opo­sició, va pro­po­sar llista unitària per a les muni­ci­pals a ERC i la Crida-CUP, sense èxit. A Lleida, el man­dat que ara acaba no ha estat gens aliè a les ten­si­ons naci­o­nals. Ben al con­trari. L’entrada amb força de Ciu­ta­dans al con­sis­tori i l’acord d’inves­ti­dura que hi va tra­var Àngel Ros, a canvi entre altres de l’ús pre­fe­ren­cial de la llen­gua cata­lana al con­sis­tori, ja va con­fi­gu­rar dos blocs muni­ci­pals al vol­tant del procés. Durant aquests qua­tre anys, els llei­da­tans han recu­pe­rat els car­rers com a espai pri­vi­le­giat d’expressió i mani­fes­tació per diver­ses qüesti­ons naci­o­nals i locals: des del nou regla­ment d’usos lingüístics de la Pae­ria al TTPI o la defensa de la uni­tat de la col·lecció artística del Museu de Lleida. En aquest ambi­ent, la dura repressió de l’1 d’octu­bre a la ciu­tat i la reacció del govern de l’alcalde Ros, que va qua­li­fi­car l’actu­ació poli­cial de “pro­por­ci­o­nada” i es va negar a con­dem­nar-la al ple, va supo­sar un cop emo­ci­o­nal i polític més enllà de les bases tra­di­ci­o­nals del sobi­ra­nisme.

A més, l’opo­sició també ha sumat en altres qüesti­ons en aquest man­dat. Com ara la lluita pel canvi de nom dels car­rers dedi­cats a fran­quis­tes, i qüesti­ons urbanísti­ques i comer­ci­als, que han sumat les volun­tats de Junts per Cata­lu­nya, ERC, la Crida-CUP i El Comú. A l’altra banda s’ha situat quasi en exclu­siva soli­tud el PSC amb el suport indis­pen­sa­ble de Ciu­ta­dans i el PP. I són aquests matei­xos dos blocs els que ara poden o bé pro­pi­ciar el canvi o bé man­te­nir l’statu quo a través de pac­tes poste­lec­to­rals.

Diver­sos son­de­jos donen la victòria a les urnes als soci­a­lis­tes, jun­ta­ment amb un fort ascens d’ERC. No s’espe­ren majo­ries i per això una altra cosa és qui aca­barà gover­nant. Si ho per­met l’aritmètica elec­to­ral, s’albira una repe­tició de l’aliança del PSC amb Ciu­ta­dans i el PP. La can­di­data de Ciu­ta­dans i actual por­ta­veu, Ánge­les Ribes, ja ha dit que sols des­carta pac­tar “amb sepa­ra­tis­tes i comu­nis­tes”. El PP aspira a recu­pe­rar l’espai per­dut a favor de Ciu­ta­dans el 2015, però no ho té fàcil, en vista de la des­feta de les gene­rals, del procés sobi­ra­nista i del per­fil des­co­ne­gut del can­di­dat llei­datà. Pot­ser per això el can­di­dat Xavi Palau no des­carta res: “No es poden fer cor­dons sani­ta­ris”, ha dit. Sense esmen­tar ningú, però tenint en compte que Vox també es pre­senta a la ciu­tat.

Per a aquest pacte del bloc del 155, cal la major: el suport de les urnes a l’actual alcalde, Fèlix Lar­rosa, l’aposta del PSC per man­te­nir-se. Polític amb llarga experiència a la mateixa Pae­ria, va gua­nyar les primàries soci­a­lis­tes per subs­ti­tuir Ros a l’ara dipu­tada al Congrés Montse Mínguez. Des de l’alcal­dia, l’agost pas­sat, Lar­rosa ha publi­ci­tat per­fil propi que con­tri­bu­eixi a la revi­ta­lit­zació del pro­jecte soci­a­lista, amb pro­pos­tes com ara la reno­vació de l’espai firal per fer de Lleida la “segona capi­tal de Cata­lu­nya”. Lar­rosa, però, ja ha hagut d’ajor­nar l’apro­vació d’un dels grans temes de ciu­tat, el POUM. Aquesta clau mes­tra de l’urba­nisme ha sus­ci­tat el rebuig fron­tal de la majo­ria de l’opo­sició, en període pre­e­lec­to­ral, però també dis­cre­pant amb el model pro­po­sat que for­ma­ci­ons com El Comú tit­lla d’“espe­cu­la­tiu”. Fins i tot el PP s’oposa a con­ver­tir part dels Camps Eli­sis –el pulmó verd més pro­per al cen­tre– en zones d’habi­tat­ges. Ben segur que l’apro­vació o no del POUM serà una de les pri­o­ri­tats del nou govern, i Lar­rosa espera poder tan­car-lo ales­ho­res.

Els soci­a­lis­tes con­cor­ren a les elec­ci­ons amb una llista reno­vada en què només hi seguei­xen dos regi­dors. Ara bé, la reno­vació de can­di­dats no és exclu­siva del PSC. Sols dos caps de llista repe­tei­xen res­pecte a les ante­ri­ors, dels set par­tits amb repre­sen­tació a la Pae­ria. Un és Toni Postius (Junts per Cata­lu­nya Lleida), que ja va ser el can­di­dat de CiU fa qua­tre anys i ara no s’ha tor­nat a pre­sen­tar de dipu­tat al Congrés per cen­trar-se en la ciu­tat. Tot sor­tint com a segona força més votada el 2015, Postius està con­vençut de l’opor­tu­ni­tat històrica de canvi: “És una ano­ma­lia democràtica que un mateix par­tit hagi gover­nat la ciu­tat durant 40 anys, i els dar­rers qua­tre han estat espe­ci­al­ment dolo­ro­sos. Les pas­sa­des elec­ci­ons, el canvi sols va anar de 80 vots. Ara ha de per­me­tre un nou model de ciu­tat, girar full i també tenir una Pae­ria com­pro­mesa amb el man­dat repu­blicà”, ha asse­gu­rat Postius. Junts per Cata­lu­nya també fa val­dre que pre­senta una llista amb un 75% d’inde­pen­dents, un movi­ment amb el qual s’obre a la soci­e­tat i alhora es desfà de les velles estruc­tu­res del par­tit a la demar­cació de Lleida, amb qui els dar­rers anys el can­di­dat no ha tin­gut gaire sin­to­nia. I també s’allu­nya de l’ombra de Joan Reñé, l’expre­si­dent con­ver­gent de la Dipu­tació i durant anys con­trapès al poder soci­a­lista a l’Ajun­ta­ment, que ara és als jut­jats per pre­sumpta cor­rupció. L’altra can­di­data repe­ti­dora és Ánge­les Ribes (Cs), de qui caldrà veure si acon­se­gueix man­te­nir el tremp dels qua­tre regi­dors amb què es van estre­nar en el govern local, davant la reno­vada empenta dels soci­a­lis­tes a l’Estat. Sense nove­tats pro­gramàtiques, Ribes con­ti­nua fent del seu rebuig al sobi­ra­nisme el cen­tre del seu dis­curs.

En el camp inde­pen­den­tista, una altra incògnita és saber si ERC cap­gi­rarà la cor­re­lació de for­ces dins del bloc, pas­sant a lide­rar-lo a costa de Junts per Cata­lu­nya, com diuen els son­de­jos. El par­tit ha apos­tat pel lide­ratge de l’experiència de Miquel Pueyo, però reno­vant tota la resta: cap dels actu­als tres regi­dors repe­teix en una llista amb majo­ria de dones, i amb el suport de Lleida Repu­bli­cana, que aplega dife­rents per­so­na­li­tats. Pueyo explica per què torna a la pri­mera fila: “No crec en la política pro­fes­si­o­nal, però el país viu unes cir­cumstàncies dolo­ro­ses.” La Crida-CUP també renova total­ment la llista i aspira a ampliar resul­tats. Ara bé, li podria que­dar poc espai entre les altres dues for­ma­ci­ons inde­pen­den­tis­tes. Aquest cop, l’agru­pació d’elec­tors El Comú sí que ha tra­vat coa­lició amb Podem i Cata­lu­nya en Comú. El seu regi­dor repe­ti­dor, Sergi Tala­monte, ha estat un dels mar­tells de l’opo­sició al govern i ara podria reco­llir-ne els fruits. Amb legítimes diferències, les qua­tre can­di­da­tu­res reco­nei­xen que es poden posar d’acord en temes impor­tants del pro­per man­dat, com ara el pla de l’Estació, l’enter­ra­ment del pro­jecte de Tor­res Sal­ses o el futur de Fira de Lleida. Sobre­tot pri­o­rit­zen que ara passi a l’opo­sició un model i una manera de fer, la dels soci­a­lis­tes, autora prin­ci­pal de la feso­mia de la Lleida con­tem­porània.

FÈLIX LARROSA
CANDIDAT PSC
L’actual alcalde de Lleida no és cap novell en política i coneix molt bé l’Ajuntament. Abans de paer en cap, havia estat 3 anys regidor d’Urbanisme, i ja havia treballat a la fira i a turisme. També va ser un any director general de Turespaña i diputat al Congrés durant el govern de Zapatero. El successor de Ros ha volgut marcar-ne distància.
SERGI TALAMONTE
CANDIDAT EL COMÚ DE LLEIDA
Amb dues dècades d’experiència política a l’escola del carrer, el 2015 Talamonte esdevenia regidor i portaveu de l’agrupació d’electors El Comú. Aquest tècnic electrònic i de so s’ha guanyat la fama de treballador, tot cosint el govern a preguntes i iniciatives. Les primàries d’El Comú li han revalidat la confiança.
ROSA PEÑAFIEL
CANDIDATA CRIDA-CUP
És nova en política institucional, com la resta de la candidatura que encapçala. Peñafiel és sobretot coneguda com a activa feminista i com a portaveu de Lleida Lliure de Franquisme. Neta de l’històric sindicalista Antonio Cantano, ha liderat els darrers dos anys la lluita per la memòria històrica i la retirada de plaques franquistes dels carrers de Lleida.
XAVI PALAU
CANDIDAT PP
El recanvi d’un Partit Popular en hores baixes per a la ciutat de Lleida no té fins ara projecció pública i ha estat proposat per la direcció provincial. Palau és lleidatà de naixement, advocat i doctor en Dret. També és el candidat més jove de tots, 33 anys, i en fa bandera. Es considera ideològicament de centredreta i s’identifica com a cristià.
ÁNGELES RIBES
CANDIDATA CIUTADANS
És nascuda a Jaca però és lleidatana des dels 11 anys. De to i dialèctica contundents, Ribes assegura ser una ferma defensora del bilingüisme, però acostuma a parlar sols en castellà. Amb estudis de moda, ha realitzat diverses feines. El 2007 no va entrar a la Paeria, però aquest mandat ha estat el puntal del govern socialista.
MIQUEL PUEYO
CANDIDAT ERC
Escriptor, polític i professor de periodisme i comunicació audiovisual de la Universitat de Lleida, la seva trajectòria política és extensa, però mai ha estat en actiu més de 8 anys seguits. Milita a ERC des del 1988 i n’ha estat diputat al Parlament. També ha estat secretari de Política Lingüística i delegat del govern a Lleida. Té dues filles i un hortet.
TONI POSTIUS
CANDIDAT JUNTS PER CATALUNYA
Regidor des del 2011 amb CiU i ara per segon cop cap d’una llista renovada. Aquest mandat ha compaginat ser el líder de l’oposició a la Paeria amb diputat al Congrés, càrrec pel qual ara no ha optat per centrar-se en Lleida. Cordial i de tarannà dialogant, és enginyer tècnic en informàtica de gestió i llicenciat en dret.

Les frases

Som la llista del canvi de veritat
Plantegem projectes de futur per fer de Lleida una ciutat d’oportunitats
No pactarem ni amb separatistes ni amb comunistes
Hem de canviar el model de gestió de la Paeria i de ciutat
Ens juguem una Paeria compromesa amb el mandat republicà i la llengua

FÈLIX LARROSA

ALCALDE I CANDIDAT DEL PSC

ÁNGELES RIBES

CANDIDATA DE CIUTADANS

TONI POSTIUS

CANDIDAT JUNTS PER CATALUNYA



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia