Política

Eva Candela i López

Cap de l’oposició de Terrassa (PSC)

“Ballart no dona marge als altres a un projecte col·lectiu”

“Necessitem un govern que vagi a buscar inversions fora que fan falta, que no es quedi tancat. I depèn d’un govern més estable”

“Si no tenim projectes, després no tindrem obres. Has de saber on vols anar i començar a caminar i després ja vindran els recursos”

A Sabadell estan avançant molt més que nosaltres. Estem quedant-nos estancats

Al cap només té la idea de ser la primera alcaldessa des que el 2023 va encapçalar la llista del PSC, que va governar durant 40 anys fins al 2019.

Des que la vaig entrevistar fa un any ha notat algun canvi?
Estem a pitjor. I ho vam fer palès amb dades en el ple sobre l’estat de la ciutat i el baròmetre dona dades significatives. El 48% de la població pensa que Terrassa està pitjor i quan mires dades veus que no està avançant a la velocitat i el ritme que ho fan altres ciutats. Ha disminuït l’atur, sí, però molt menys que a la comarca, a la província o a Catalunya. Es creen llocs de treball a la indústria molt per sota d’altres llocs on són de més qualitat, més estables, amb uns sous més dignes. Havíem estat una ciutat puntera.
Posa d’exemple Sabadell.
El Vallès Occidental té dos capitals, no? Penso que emmirallar-te amb el que tens al costat, i aquesta competició sana, és bo, perquè et motiva a millorar. A Sabadell estan avançant molt més que nosaltres. Estem quedant-nos estancats. Tenim la universitat d’enginyers més gran de Catalunya i no som capaços de donar llocs de feina tecnològics? El hub aeroespacial, a Sabadell, quan tenim l’escola aquí. Això fa pensar que no es va on s’ha d’anar a buscar les oportunitats
Hi haurà el nou grau de medicina...
Esperem que vagi a bon port. Ara amb seu provisional a l’escola d’òptica i sabem que fa temps que miren emplaçaments. Ja veurem com es concreta.
Quatre cartipassos de govern.
Que en menys de dos anys hagin deixat la seva acta dues regidores de Tot per Terrassa, i que ERC surti del govern, no és un símptoma bo, ni d’estabilitat. Però el que ens sobta més és que en Ballart vulgui fer la sensació que és un govern estable, consolidat i que ara hi ha el cartipàs amb el millor perfil professional i personal. S’hi ha vist obligat i el darrer canvi és de molta profunditat i demostra que alguna cosa no li funcionava. Han canviat les tinences d’alcaldia, fa poc ja havia creat l’àrea de Transició Ecològica, i com ara torni a haver-hi canvis en els equips tècnics.... la veritat, és que no hi ha manera que les coses s’assentin i puguin treballar amb rigorositat. L’equip de govern té dificultats grans.
Que persones de la societat civil marxin com la Maise Balcells els fa reflexionar?
En el darrer ple ja ho vaig dir perquè a mi em fa rumiar molt. Jo he tingut la meva vida professional i la de política activa és de fa uns anys. Mira, la política està desprestigiada i l’hem de prestigiar entre tots, perquè és molt important que hi hagi persones de la societat civil, que són bons professionals i que tenen una capacitat molt gran per tirar projectes endavant, que s’hi vulguin dedicar. És preocupant que no els sapiguem fidelitzar un temps. Teníem la sort que la Maise volgués fer el pas i fa molta llàstima que en tan poc temps ho hagi deixat. Ha manifestat que són qüestions personals, i evidentment no pot dir una altra cosa, però pensem que ha sigut per la manera que té el Ballart de fer d’alcalde, amb aquest personalisme i que tot ha de passar per ell. No dona marge als altres a un projecte col·lectiu. És preocupant perquè ens fa molta falta gent amb experiència en la política.
Tornem a un clàssic, la mobilitat. Han sortit un munt de plataformes veïnals que es queixen. Què passa?
El nostre diagnòstic és que no hi ha projecte. Tenim un pla de mobilitat, que va ser pioner, està caducat des del 2021. En aquest temps han vingut les normatives europees que ens obliguen a zones de baixes emissions (ZBE), per la contaminació, pel canvi climàtic... Això obliga a qüestionar-nos permanentment el que fem i acumulem un retard molt gran. I què passa mentrestant? No hi ha les idees clares d’on es vol anar. Es llança una idea; si hi ha uns quants que es queixen, doncs fem marxa enrere i les reformulem. Els temes de mobilitat són molt complicats i la ciutadania, primer, els veu com una qüestió negativa, però s’ha de tenir paciència perquè aquestes qüestions s’implantin i que s’hi vagi adaptant. No ajuda gens anar endavant i endarrere ni fer promeses que saps que no podràs complir. Això porta a la frustració dels ciutadans. El portal de Sant Roc en pot ser un altre, és un tema molt complex, se li ha de donar una solució i no podem tenir permanentment allò tancat. Pensem que s’ha anat tard i no s’han explorat més vies. Els vam demanar si havien estudiat els usos, si fa falta que tot sigui aparcament o podria haver-hi un mixt, amb el repartiment i la logística de l’última milla. I ara s’encarrega a la societat Egarvia redactar el projecte executiu, li carregarem aquest deute i la capem perquè pugui fer-ne qualsevol mes. Per què no s’ha fet l’estudi d’on fan falta aparcaments? La decisió està presa, es tira endavant i ara hi ha moviment, com també amb veïns d’Arquimedes i de Galileu, pels contenidors i els canvis de circulació a Can Boada, l’hem tingut a Torre-sana, a les Arenes o a Can Roca tirant enrere unes places de zona blava que s’acaben de posar i ja les estem tirant enrere. Com a governant d’una ciutat tan gran, has de tenir clar quin és el teu projecte, on fan falta o no i el perquè de la zona blava. Per què no hem explorat la zona verda o la zona taronja?
En què diria que es va a pitjor?
L’habitatge queda clar que no és una competència exclusiva de l’Ajuntament, que és l’administració que en té menys, però no s’han fet els deures. Acumulem molts anys de retard, però veiem que no és una aposta, no és una prioritat política i això fa anys que es veu en el pressupost i hem fet esmenes. Per què la societat municipal no pot començar a construir, a fer promocions? S’ha fet un conveni amb l’Incasòl per construir habitatges a Torre-sana o s’ha fet el dret de superfície a Can Colomer, però Terrassa té molt sol públic per poder-ne fer. El pla del govern de la Generalitat dels 50.000 habitatges fins al 2030, n’hi haurà a Terrassa però la ciutat també hi ha d’apostar com fan altres ciutats. O el pressupost dels darrers anys de la tercera ciutat de Catalunya destinat al tanteig i retracte, per exemple...
Tenia queixes en l’àmbit esportiu.
El 2019 es va aprovar el pla director d’esports,en què es marcaven accions i una d’aquestes era una auditoria de les instal·lacions. Es fan cosetes, comencen a canviar la gespa dels camps de futbol, però fan falta pavellons als districtes i el de Can Jofresa el vam engegar amb l’alcalde Alfredo Vega. Els altres no s’han començat a redactar. Si no tenim projectes, després no tindrem obres. Has de saber on vols anar i començar a caminar i després ja vindran els recursos. Però si no tens projectes redactats, com ens va passar en els Next Generation, després s’ha de córrer. Redactar projectes situa les teves prioritats i n’hi haurà que no veuran la llum. És com les idees, en tinc deu, vuit no serviran, però dues sí. També ens van prometre el Palau d’Esports, però tampoc hi ha cap dibuix, ni cap previsió, ni res sobre la taula
En què notaran els terrassencs l’arribada de Salvador Illa al govern?
Per exemple amb la ronda Nord. Hi ha l’encomanda de gestió de l’Estat a la Generalitat i és un dels projectes que ell ha abandonat per poder portar endavant. Ho veurem amb habitatge públic i amb l’estabilitat que està donant en Salvador Illa. Poc soroll i molta feina. Ja tenim el règim sancionador pel topall dels lloguers, el registre de solars i són mesures contundents que començaran a donar fruits aviat.
De la ronda Nord els projectes de Terrassa i Sabadell pugen més dels 200 milions...
Ara Territori està mirant com encaixen tots dos i, amb el pressupost que el Ministeri ha dit que hi destinaria, veure fins on es pot arribar, o si és que s’ha de treure més pressupost.
Què prioritzaria per a la ciutat?
Necessitem un govern que vagi a buscar inversions fora que fan falta, que no es quedi tancat. Tenim una renda per càpita preocupant i se soluciona portant inversions i llocs de treball més estables. I depèn d’un govern més estable i amb les idees més clares.
Sembla que es desencallen grans projectes com ara el Vapor Ros, les zones de creixement a Can Bosch, Can Colomer, Sala i Badrinas...
Són projectes i sectors que ja estaven definits al pla d’ordenació urbanística municipal (POUM). Hem passat una crisi econòmica de les més grans de la història i es desencallen perquè els sectors econòmics veuen oportunitats, però tampoc estan avançant a la velocitat que caldria. A Can Colomer les parcel·les dels privats no ho fan a la velocitat que necessitaríem i s’ha d’il·lusionar perquè engeguin amb força. Igual que a Sala i Badrinas. Hi ha grans anuncis, grans titulars, però després les coses costen de sortir. I per això en el ple de l’estat de la ciutat ja vam plantejar que ens toca treballar per fer aquesta diagnosi per si hem de revisar el POUM, que és del 2003.
Entitats i la federació veïnal ho demanen.
Hem de veure quina ciutat volem i han canviat molt les coses. Abans de decidir si el revisem o no, hem de fer molta feina. És el que nosaltres hem intentat posar sobre la taula i han agafat el guant. Aquesta diagnosi, en diferents àmbits, per arribar a dir: doncs, podem passar amb unes modificacions puntuals o ens toca una revisió. I tenim el pla director, aquest projecte estrella de les rieres del Ballart del qual tampoc hem vist res nou, ni vell. I també portaven al programa del govern l’estudi de la rehabilitació de naus de l’interior de la ciutat obsoletes, però van passant els mesos i no veiem cap on va, com amb els polígons industrials, que els estan impulsant privats, als Bellots II i Can Guitard, però van passant els mesos.
És impensable un oferiment del PSC per fer un govern amb Tot per Terrassa?
No soc persona d’estar lamentant-me gaire temps. Però s’haurien de donar moltes circumstàncies favorables, que ara mateix no veig. Veig acusacions de Ballart contra el PSC i sembla que no accepti que la nostra feina en l’oposició és fiscalitzar. Diu a xarxes que només estem per la “seva Generalitat” i no per Terrassa. El PSC està per Terrassa i per fer una alternativa a aquest govern quan arribi el moment.
Quines són les circumstàncies?
La primera és la confiança. Si tenia un soci de govern que surt per qüestions de confiança, imagina’t. És complicat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia