guerra a europa
Merz afirma que Kíiv té permís per a atacar objectius a Rússia amb armes alemanyes
Moscou titlla de “perillós” permís a Ucraïna per a atacar territori rus amb armes de llarg abast
El canceller alemany, Friedrich Merz, ha situat aquest dilluns a Alemanya entre els països que ja no imposen a Ucraïna la condició de no emprar les seves armes contra objectius militars situats en la rereguarda russa, un pas que ja va ser donat a la fi de 2024 per països com el Regne Unit, França i els EUA.
“Ucraïna ara pot defensar-se, també, per exemple, atacant posicions militars a Rússia”, ha afirmat Merz durant el Fòrum Europeu de la cadena de televisió WDR, si bé ha evadit la pregunta de si el seu govern lliurarà míssils de llarg abast Taurus a Ucraïna tal com havia promès abans de ser canceller.
“Ja no hi ha cap mena de limitacions de rang d’abast en les armes que se li subministren a Ucraïna, ni de part dels britànics, ni dels francesos, ni de nosaltres, dels estatunidencs tampoc”, ha assenyalat.
Fa algun temps Ucraïna no estava en condicions d’atacar la rereguarda russa i només excepcionalment ho feia, però ara sí que és capaç, ha assenyalat, i ha parlat d’una “diferència qualitativa” en la manera en la qual tots dos bàndols lliuren la guerra.
El canceller alemany ha denunciat que Rússia ataca “sense escrúpols” objectius civils com a ciutats, guarderies, hospitals, residències d’ancians, alguna cosa que Ucraïna no fa, ha afirmat Merz, que ha recalcat que Occident “concedeix molta importància al fet que continuï sent així”.
“Un país que només pot defensar-se en territori propi d’un agressor no es defensa de mode suficient”, ha reblat, no obstant això.
El govern de Merz, que va assumir el càrrec de canceller fa tres setmanes, ha avançat que recorrerà a un major secretisme per a no posar en risc el subministrament d’armament militar a Kíiv, per la qual cosa no ha volgut pronunciar-se de manera unívoca sobre els míssils Taurus.
El seu antecessor, Olaf Scholz, es va negar rotundament a subministrar aquests míssils a Ucraïna, amb l’argument que Rússia podia entendre-ho com una implicació directa d’Alemanya en la guerra, perquè només militars alemanys podrien controlar i programar els Taurus.
Originalment, els EUA, el Regne Unit i França van lliurar a Ucraïna armes de llarg abast, com a míssils ATACMS, Storm Shadow i Scalp, però amb la condició que només els empressin contra objectius russos en territori ucraïnès, encara que van comminar a les forces de Kíiv a limitar-se a colpejar prop de la zona fronterera.
Reacció russa
Per la seva banda, Rússia ha qualificat aquest dilluns de “perillós” el permís donat a Ucraïna per Alemanya perquè pugui atacar objectius en la rereguarda russa amb armes de llarg abast alemanyes.
El portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, ha dit que aquestes decisions “estan en total desacord amb les aspiracions d’aconseguir un acord polític” a Ucraïna. Peskov ha subratllat que es tracta d’un pas “bastant perillós”.
En aquest sentit, el president de Rússia, Vladímir Putin, ja havia advertit el passat mes de setembre que el permís occidental a Ucraïna per a atacar objectius a Rússia amb armes de llarg abast significaria que “els països de l’OTAN, els EUA i els estats europeus, estan combatent amb Rússia”.