Política

Cinc jutges de l'Audiència Nacional diuen que cremar una foto dels reis no menysprea la Corona

Cinc magis­trats de l'Audiència Naci­o­nal opi­nen que cre­mar una foto dels reis, dins d'una con­cen­tració o una mani­fes­tació orga­nit­zada per pla­ta­for­mes contràries a la monar­quia com a forma de govern, forma part d'una crítica a una "causa pública" que no suposa un menys­preu a la ins­ti­tució.

Així es recull en el vot par­ti­cu­lar de cinc dels 16 magis­trats de l'Audiència Naci­o­nal que el 6 de novem­bre van par­ti­ci­par en el ple de la sala penal en el qual, per deu vots a favor i sis en con­tra, es va con­fir­mar la multa de 2.700 euros impo­sada als joves inde­pen­den­tis­tes cata­lans Jaume Roura i Enric Stern per cre­mar una foto dels reis a Girona el 2007.

Els magis­trats Alfonso Gue­vara, Manu­ela Fernández Prado, Javier Martínez Lázaro i Fer­nando García Nicolás, així com Ramón Sáez, que ha emès un altre vot dis­cre­pant, cre­uen que l'actu­ació dels joves està empa­rada en el dret a la lli­ber­tat d'expressió, i els cinc pri­mers subrat­llen que la crítica d'una ins­ti­tució cons­ti­tu­ci­o­nal no està exclosa d'aquest dret fona­men­tal.

En con­cret, des­ta­quen els jut­ges, quan es pro­du­ei­xen aques­tes crítiques, el dret a la lli­ber­tat d'expressió adqui­reix, enfront al de l'honor, "el caràcter d'un dret cons­ti­tu­ci­o­nal pre­va­lent".

No obs­tant això, per als deu magis­trats que ho con­si­de­ren un delicte, els con­dem­nats es van exce­dir en l'exer­cici de la seva lli­ber­tat d'expressió, ja que, si bé cre­uen que la "con­cen­tració naci­o­na­lista i anti­borbònica" està ple­na­ment empa­rada en aquest dret, la crema de la foto és una "acció inne­cessària per defen­sar la seva opinió".

"És for­mal­ment inju­ri­osa", sosté la sentència que deses­tima el recurs d'apel·lació de Roura i Stern, que afe­geix que l'actu­ació dels con­dem­nats (que ho van fer amb la cara tapada i amb la foto­gra­fia cap per avall) "sobre­passa" els límits empa­rats pel dret a la lli­ber­tat d'expressió i "lesi­ona" el dret a l'honor de la Corona com a ins­ti­tució cons­ti­tu­ci­o­nal democràtica.

Segons els jut­ges dis­cre­pants, en canvi, la "para­fernàlia" emprada pels joves no modi­fica la "natu­ra­lesa rei­vin­di­ca­tiva ideològica de l'acció com a rebuig a la presència monàrquica a Cata­lu­nya".

La decisió del ple sobre el cas Roura-Stern es va pren­dre el 6 de desem­bre, després de la cele­bració del ple i una set­mana després que el jutge de l'Audiència Naci­o­nal José María Vázquez Hon­ru­bia absolgués 16 joves que van cre­mar fotos dels reis en soli­da­ri­tat, pre­ci­sa­ment, dels dos pri­mers impu­tats pel cas.

En la sentència con­fir­mada pel ple con­tra Roura i Stern, de la qual ha estat ponent el pre­si­dent de la sala penal, Javier Gómez Bermúdez, els dos joves van ser con­dem­nats a 15 mesos de presó subs­tituïbles per una multa per un delicte d'injúries con­tra la Corona "amb l'agreu­jant de dis­fressa".

Aquesta va ser la mateixa pena que se'ls va impo­sar en el pri­mer judici que s'havia cele­brat con­tra ells i que va ser anul·lat per la sala penal perquè el mateix Vázquez Hon­ru­bia els havia dene­gat un intèrpret en català. El cas, per tant, ha estat jut­jat dues vega­des i després ha pas­sat per la revisió de la sala penal, que ha aca­bat divi­dida, com evi­den­cien els cinc vots par­ti­cu­lars el con­tin­gut dels quals es coneix ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.