Successos

opinió

El savi de la ceba

Ser de la ceba i no ser polític i conservar tradicions no és ser boig, és ser savi

A Santa Pau hi ha un home que, des de fa anys, cada nit de Sant Sil­ves­tre agafa una ceba, l’esclo­fo­lla i posa les dotze clo­ve­lles que en treu en fila índia al cim d’una fusta i després posa una culle­rada de sal dins de cada clo­fo­lla. En aca­bat d’aquest sagrat ritual posa la ceba esclo­fo­llada i salada a l’intempèrie, de cara al nord si pot ser. L’endemà, la ceba li marca, amb pre­cisió abso­luta, quin temps farà durant cada mes de l’any. Cada clo­fo­lla salada repre­senta un mes i, depe­nent de si la sal s’ha aigua­lit o no, l’home de la ceba, en Josep Gra­bu­losa, més cone­gut com en Pep Puet, sap si el mes serà plujós o sec, i arriba a cal­cu­lar fins i tot els litres totals que cau­ran en tot l’any. La ceba ha mar­cat que aquest any 2022 serà plujós a l’hivern, amb neu inclosa al gener, sec durant l’estiu i que cau­ran 900 litres en total. És la pre­dicció de la ceba, un mètode tra­di­ci­o­nal que està reco­llit al cos­tu­mari d’en Joan Ama­des i que s’exe­cuta en molts altres indrets i en cases par­ti­cu­lars. Però ningú l’ha popu­la­rit­zat com en Pep Puet, mecànic de pro­fessió, meteoròleg per devoció, un xic ende­vi­naire i reme­ier, dons here­tats del seu avi Pau Claret, inven­tor i aven­tu­rer, famós perquè va pro­var de volar sal­tant de la teu­lada amb un parai­gua estès. L’avi del nos­tre mag de la ceba no va tenir gaire èxit amb la prova de vol, però si més no va sobre­viure. No es poden comp­tar amb els dits de les mans i els peus junts els mit­jans de comu­ni­cació que han pas­sat pel bar Can Puet per enre­gis­trar el mag de la ceba fet la seva prova, d’escassa base científica però d’una “eficàcia pro­vada”. Carismàtic i amb una paciència que l’enve­ja­ria el mateix Job, en Puet no para de fer demos­tra­ci­ons gratuïtes de com es fa la prova de la ceba a grups esco­lars i de jubi­lats, turis­tes vin­guts d’arreu. Generós com ell sol, regala el seu temps per expli­car als visi­tants fórmu­les basa­des en l’obser­vació de la natu­ra­lesa per pre­dir els can­vis de temps. Tant el mètode de la ceba com un recull de pre­dic­ci­ons popu­lars estan impre­sos a les esto­va­lles de Can Puet, on també té la seu l’estació mete­o­rològica que recull les dades reals dia a dia de forma rigo­rosa. Màgia i ciència es donen la mà. A algun visi­tant se li acut dema­nar pel boig de la ceba, cosa que fa molta gràcia a en Pep, home d’un gran sen­tit de l’humor. Ser de la ceba sense con­no­ta­ci­ons polítiques i con­ser­var i difon­dre les tra­di­ci­ons no és ser boig, és ser savi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia