Albert Puigvert
Gerent de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya
“A la ciutat, s’hi viu bé si tenim un medi rural viu”
“Estem contents perquè veiem dinamisme tot i les deficiències dels serveis i l’habitatge”
“No soc pessimista, però calen més recursos perquè la pagesia és la que manté els pobles”
L’entitat, en col·laboració amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, té la missió de dinamitzar el món rural i marítim per donar noves oportunitats.
Quin és el vostre paper?
Fem l’acompanyament, perquè des de Territori hi ha la part urbanística, però s’ha de fer una dinamització sobre el terreny. Tenim el contacte entre la part pública i privada de la petita i mitjana empresa. A través de taules de treball es mira d’endreçar el debat perquè tothom s’alinei i fer accions plegats.
Buscar oportunitats laborals a rural és el gran repte?
S’han de posar a disposició eines noves i que la gent que té ganes d’emprendre tingui facilitats. Així com la Generalitat impulsa els ajuts per als joves que emprenen, a pagès també s’ha activat el tiquet rural, per facilitar el relleu generacional en altres oficis. Amb finançament europeu, es concedeixen fins a 35.000 euros a fons perdut per a aquelles persones que donen d’alta l’activitat en un municipi rural. També pot tenir els ajuts Leader per fer una inversió d’una nova activitat o ampliar-ne una d’existent. Treballem per fer aquest acompanyament a les onze associacions de grups locals (GAL) i els cinc grups pesquers (GALP).
Quina ha estat l’acollida d’aquest nou tiquet rural?
Acabem de fer la segona convocatòria i hem rebut 200 sol·licituds. La prova pilot de l’any passat va permetre donar d’alta uns 90 autònoms que s’estan consolidant i aquest any confiem que en siguin un centenar més. S’han traspassat negocis com una carnisseria i s’han donat d’alta autònoms que treballen des de casa. Estem contents perquè veiem dinamisme tot i les deficiències dels serveis i la falta d’habitatge.
La mobilitat és un dels problemes per als emprenedors?
La mobilitat ja és prou complicada a la ciutat, però a rural desplaçar-se en autobús pot ser una odissea. Estem treballant amb iniciatives del transport a demanda per millorar aquesta dependència del cotxe privat.
La connectivitat i la cobertura continuen sent un maldecap en alguns pobles.
Sí que hi ha un pla ambiciós de desplegar la fibra arreu, però sempre queden aïllats nuclis disgregats o masies. La ruralitat a les comarques barcelonines és bastant més còmoda en comparació amb la resta. L’Estatut del Municipi Rural ha de recosir la igualtat d’oportunitats al territori i aconseguir que hi hagi una discriminació positiva per a aquells ajuntaments amb menys recursos. Estan molt limitats a l’hora d’accedir a tramitar subvencions, amb un administratiu i un secretari o un enginyer a hores.
Com veu el futur d’aquests micropobles?
Difícil, perquè el món global va en el sentit contrari. S’està veient de mica en mica que es va guanyant reciprocitat perquè a la ciutat s’hi viu bé si tenim un medi rural viu. És la manera que es pugui proveir d’aigua, de materials per a la construcció, d’aliments, prevenir incendis o l’oci. Barcelona no té suficient superfície per ser autònoma energèticament. No soc pessimista però calen més recursos, perquè la mitjana i petita pagesia és la que manté els pobles.
S’ha reaccionat massa tard?
Ens hem dotat de les eines i ara s’han de veure resultats. Potser en algunes coses farem tard, però tenim més conscienciació que fa cinc anys. Amb la pandèmia el repoblament va ser un miratge. Van venir a viure a rural per necessitat o comoditat, però s’ha vist que els nòmades digitals tampoc salvaran el món rural. Fer una xarxa d’espais de treball compartit sí que pot ajudar a establir-se el teletreball.
És una bona eina per al repoblament?
Sí, però després tenim moviments contradictoris, quan la Generalitat diu que els càrrecs directius han d’anar cada dia al lloc de treball. No ajuda per als qui s’han establert a rural i anar i venir es fa inviable.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.