Societat

Lola Simarro

puntaire

“Posar un preu real a les puntes és impossible”

Les puntes no tenen secrets per a aquesta dona defensora de la capacitat d'adaptació d'aquest art als nous temps. És presidenta de l'Associació Flor d'Alba d'Arenys de Mar, on fa 25 anys es va crear l'Associació Catalana de Puntaires
Bres­sol, museu, monu­ment, tra­dició. El pas­sat d'Arenys de Mar està lli­gat a les pun­tes al coixí.
No en va vam ser el lloc de nai­xe­ment de l'Asso­ci­ació Cata­lana de Pun­tai­res el 1988, quan es va recu­pe­rar la tra­dició pun­taire que havia que­dat rele­gada a la feina que les dones feien a casa. Nosal­tres les vam fer sor­tir a la Riera i mos­trar en públic l'art que s'ama­gava dar­rere de les fines­tres
Sem­blava que era una cosa pas­sada de moda.
De cap de les mane­res! Cada set­mana hi ha tro­ba­des arreu del ter­ri­tori català i fora d'ell amb una assistència con­si­de­ra­ble de per­so­nes que prac­ti­quen l'acti­vi­tat. I es fan clas­ses arreu.
Però no em dirà que avui hi ha gaire demanda de pun­tes.
Hi ha un mer­cat per a tot i les pun­tes tenen la capa­ci­tat d'adap­tar-se als nous temps. Si ara no es fan esto­va­lles o moca­dors, es fan arra­ca­des, qua­dres, fan­ta­sies... fins i tot com­ple­ments de ves­tits. I inter­net ajuda a bus­car cli­ents.
El mate­rial de tre­ball tam­poc és fàcil de tro­bar.
Les tro­ba­des juguen un paper deci­siu, perquè atra­uen para­dis­tes que nodrei­xen de fil i patrons les pun­tai­res. La majo­ria vénen de França, Holanda i Bèlgica, on la tra­dició de les pun­tes està molt arre­lada, amb fila­tu­res i esco­les. Els bel­gues van ser els pri­mers a crear mit­jançant patrons la punta numèrica exacta. Aquí els pro­duc­tes són molt limi­tats.
Per què són tan refractàries a posar preu als tre­balls que fan.
Perquè és molt difícil posar preu real a les hores i esforç que demana una peça. Dema­nes 200 euros per un moca­dor petit i la gent es posa les mans al cap. Però és que segur que ha cos­tat molt més!
Per què no hi ha homes pun­tai­res?
I qui diu que no n'hi ha? És cert que a Cata­lu­nya, i a Arenys espe­ci­al­ment, el paper dels homes cor­res­po­nia a la venda de les pun­tes. Però a la resta d'Espa­nya i a l'Europa Cen­tral se'n veuen força.
El ret fi és la punta carac­terística d'Arenys.
És una blonda molt espe­cial de gran bellesa però de gran difi­cul­tat d'ela­bo­ració i vin­cu­lada a peces reli­gi­o­ses, com les albes o els roquets o per a roba de casa que només s'uti­lit­zava en oca­si­ons molt espe­ci­als. Arenys va ser un cen­tre pun­taire cap­da­van­ter durant el segle XVIII.
I al XIX les pun­tes mecàniques van posar fi al sec­tor.
Van trans­for­mar-lo del tot, per­fec­ci­o­nant i agi­li­tant el pro­ducte i, sobre­tot, aba­ra­tint-lo. Les pun­tai­res van entrar a les fàbri­ques i els coi­xins es van que­dar a casa.
I les riva­li­tats amb Arenys de Munt i l'Arboç es man­te­nen?
Sem­pre han exis­tit, tot i que cada muni­cipi té una espe­ci­a­li­tat que li és pròpia. Ara, a Arenys de Mar es fa molt bona feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.