SANTI VILA CARLES PUIGDEMONT
CONSELLER DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT ALCALDE DE GIRONA
Ara els ve la pressa
Foment anuncia que actuarà d'urgència a Mas Xirgu perquè no es torni a inundar el TAV
La Generalitat i l'Ajuntament de Girona exigeixen responsabilitats pels fets
LES XIFRES
i una connexió d'obra de la riera
Ha calgut una segona inundació de les vies del TAV a Girona i la interrupció altre cop del servei internacional perquè Foment assumís la iniciativa i, ara sí, prengués mesures d'urgència per evitar que es produeixi una altra vegada. En el primer incident, a finals de setembre, Adif i Foment van desacreditar els arguments de
la Generalitat i de l'Ajuntament de Girona, i vuit setmanes després ningú va prendre les mesures adients per evitar la repetició del greu incident a l'alta velocitat.
Ara, després d'aquesta altra inundació de diumenge al vespre, la reacció ha estat radicalment diferent. Ahir el mateix secretari d'estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, va anunciar obres “immediates” per evitar que es torni a repetir la inundació de la infraestructura. El número dos de Foment va visitar la zona de Mas Xirgu per on l'aigua es va tornar a empassar cap a les vies i després de reunir-se a l'Ajuntament va anunciar que els treballs es “declaraven d'emergència” perquè les actuacions es facin “immediatament”.
Tapar i treure l'embut
Gómez-Pomar va explicar que la decisió és que es tapi el forat d'extracció de terres al sector de Mas Xirgu, així com treure la canalització d'obra de la riera de la Pabordia i fer la connexió directa, netejar tota la zona i treure un pont provisional que feia d'embut al riu Güell. Algunes fonts apuntaven que ahir mateix s'enviava maquinària cap a la zona per començar aquests treballs d'urgència. El secretari d'estat d'Infraestructures també va generar dubtes quan va admetre que “es revisarà si hi ha hagut diligència en el full de ruta que s'havia marcat” abans de parlar de possibles dimissions. Des de l'Ajuntament, l'alcalde, Carles Puigdemont, es mostrava caut per l'anunci i reclamava solucions definitives. Puigdemont i el conseller Santi Vila van admetre que diumenge al vespre van rebre la trucada de la ministra Ana Pastor i van reconèixer, aquest cop sí, la ràpida reacció de Foment amb la visita del número dos del ministeri.
Reestablert el servei
La inundació del túnel del TAV va ser molt menor que l'episodi de finals de setembre, ja que en aquest cas l'aigua va arribar a un metre i escaig –fa dos mesos va superar els set– i les bombes de desembassament de la Devesa van funcionar, fet que va permetre que, amb dues bombes externes més, es retirés l'aigua en poques hores. Quaranta tècnics van certificar i revisar els elements de la infraestructura per garantir la seguretat. Això va permetre restablir el servei cap a Figueres i Perpinyà a quarts de quatre de la tarda. Durant tot el matí, Adif i Renfe van desviar els viatgers als serveis regionals entre Girona i Figueres Vilafant i en autobús en el cas dels serveis internacionals cap a París.
“Exigirem responsabilitats i decisions”
D.VEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va qualificar d'“inadmissible” i d'“intolerable” el fet que es repetís la inundació de les vies del TAV i es tornés a suspendre l'enllaç internacional. Vila va remarcar: “Exigirem responsabilitats, perquè això no pot quedar en bones paraules, i calen decisions i que algú presenti la dimissió.” Va apuntar al més alt nivell d'Adif i va criticar que “un despropòsit d'aquesta magnitud fa quedar malament a escala internacional i perjudica la competitivitat de tot un territori”. A més, va recriminar que les excuses que es van posar en la primera inundació de culpar el clavegueram de la ciutat “eren disbarats, tal com ha quedat demostrat amb el nou episodi”.
Indignació dels usuaris del TAV
M.VicenteDescontentament i indignació entre els usuaris del TAV, ahir a l'estació de Girona. Perplexitat per haver-se inundat les vies per segona vegada; crítiques per la falta de previsió, i sentiments d'indignació i resignació per la negativa de Renfe a retornar l'import dels bitllets, igual que la primera vegada.
Aquest era el sentiment entre nombrosos passatgers afectats per la interrupció del servei del TAV, a l'estació de Girona. Els afectats van haver d'agafar trens regionals, amb totes les molèsties que els va comportar la interrupció del servei.
Aquest era el cas de Rubén, un passatger que va arribar ahir a Figueres procedent de Madrid amb una hora de retard. A més del retard, diu que va quedar astorat amb l'argument que no es retornaria l'import dels bitllets pel fet de tractar-se d'una “inclemència” meteorològica.
Per a alguns dels passatgers va ploure sobre mullat perquè ja havien patit els efectes de la primera inundació com es el cas d'un usuari francès, que lamentava que després de pagar un bitllet de 180 euros hagués de patir aquest perjudici.
No hi ha termini per tapar l'esvoranc de Figueres
L'excepcional quantitat d'aigua que va caure dissabte a la nit a Figueres és la “causa major” de l'esvoranc de 40 m² que tenim a la Rambla, diu Marta Felip. L'alcaldessa de Figueres va fer ahir un primer balanç tècnic de la situació a Figueres recalcant que l'estructura de la riera subterrània havia estat revisada pels tècnics de l'empresa municipal Fisersa fa només tres setmanes. D'altra banda, les últimes obres de reforç en aquest mateix punt daten del 2010. Amb aquestes dades i recalcant que la matinada de dissabte van caure a Figueres 240 l/m², l'alcaldessa va voler deixar clar que no es pot atribuir el que ha passat a una falta de manteniment: els tècnics apunten com a possible origen dels danys la base del monument a Monturiol que ocupa una part de la riera subterrània: a causa de la quantitat d'aigua que baixava, es podria haver produït que remolí que va erosionar la paret lateral dreta, fet que va provocar l'esfondrament d'una paret de la volta de la riera i de la llosa de la Rambla. Els tècnics que ahir van inspeccionar l'esvoranc consideren que ni la resta de la Rambla ni els edificis adjacents estan en perill.
Per altra banda, uns dos-cents habitatges particulars de Vilafant han estat afectats per l'aigua, que ha entrat amb força als garatges i baixos de les cases. “El Manol i les rieres s'han desbordat i van convertir els carrers del poble en autèntics rius d'aigua”, explicava ahir l'alcaldessa, Consol Cantenys.
“Ho vam advertir, la indignació és triple”
D.VL'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va subratllar que la inundació ha certificat “els dubtes raonables que va expressar l'Ajuntament amb la solució presa” i no va dubtar a afirmar: “La indignació és triple, perquè els vam advertir que podia repetir-se i van desacreditar els nostres informes.” L'alcalde va asseverar que, a la vista dels fets, hi ha hagut “una negligència clara” perquè no s'ha fet “allò que es va acordar en la reunió, algun responsable d'Adif deu voler amagar-se sota terra”.
Des de la capital gironina s'admet que hi ha “escepticisme”: “L'únic calendari que ens creurem serà el que vegem al lloc de les obres.” Puigdemont també creu que és l'hora de solucions definitives i no pas provisionals.