Un ERO sense precedents

L'anunci de l'Ajuntament de Roda de Berà d'optar per un expedient de regulació ha generat controvèrsia sobre qui ha d'aprovar el procediment i com ho ha de fer. Dos municipis de les Canàries i un de Sevilla ja ho han provat, amb sort diversa

Si final­ment pros­pe­ren les inten­ci­ons d el'Ajun­ta­ment de Roda de Berà d'apli­car un ERO tem­po­ral durant un any a una tren­tena de tre­ba­lla­dors del con­sis­tori, aquest muni­cipi de la costa del Tar­ra­gonès es con­ver­ti­ria en el pri­mer de tot Cata­lu­nya en fer ser­vir un ins­tru­ment d'aquest tipus per reduir (ni que sigui de forma tem­po­ral) la seva plan­ti­lla. Ser els pio­ners, però, està com­por­tant molta feina extra als impli­cats en aquest procés, ja que no es té cap refe­rent en l'admi­nis­tració pública cata­lana que indi­qui, exac­ta­ment, com s'ha de pro­ce­dir per apro­var un ERO en un ajun­ta­ment.

Qui ha d'apro­var l'ERO?.

La prin­ci­pal incògnita és quin òrgan muni­ci­pal ha de ser el res­pon­sa­ble de l'apro­vació de l'ERO. Aquest detall, de fet, pot ser deter­mi­nant per al futur de la pro­posta de l'exe­cu­tiu, ja que des de finals de maig els regi­dors del PSC (que són el segon grup més votat al muni­cipi) gover­nen en mino­ria i l'opo­sició n'ha blo­que­jat dife­rents ini­ci­a­ti­ves i, fins i tot, ha reti­rat com­petències a la junta de govern. Per tant, si la pro­posta hagués de pas­sar pel ple obli­gatòria­ment, això com­por­ta­ria més pro­ble­mes per tirar enda­vant el procés.

De moment, la secre­ta­ria de l'Ajun­ta­ment rodenc defensa que la potes­tat d'apro­var l'ERO abans de fer-lo arri­bar a Tre­ball cor­res­pon a l'alcal­dessa, la soci­a­lista Maite Huerta, ja que són seves les com­petències en con­trac­tació i aco­mi­a­da­ment de tre­ba­lla­dors. L'opo­sició, evi­dent­ment, reclama que passi pel ple. Des de CiU (el grup majo­ri­tari al con­sis­tori), es con­si­dera que un ERO equi­val­dria a una modi­fi­cació de la plan­ti­lla, un àmbit que és potes­tat del ple­nari. Els con­ver­gents, però, es com­pro­me­trien a apro­var la pro­posta d'expe­di­ent, si aquesta tingués el vis­ti­plau de l'assem­blea de tre­ba­lla­dors.

Fixar-se en l'experiència dels dos únics ajun­ta­ments de l'Estat espa­nyol que han apro­vat un ERO tam­poc no resol el cas. Un d'ells el va apro­var mit­jançant una reso­lució d'alcal­dia, però el segon ho va fer a través del ple.

És via­ble un ERO en un Ajun­ta­ment?.

Un cop apro­vada la pro­posta pel con­sis­tori, serà des del Depar­ta­ment de Tre­ball de la Gene­ra­li­tat que s'haurà de donar el vis­ti­plau defi­ni­tiu a l'ERO. Com que serà el pri­mer cor­res­po­nent a una admi­nis­tració pública que ges­ti­o­narà, resta la incògnita de com reac­ci­o­narà. Segons van expli­car ahir fonts de Tre­ball, en prin­cipi s'apli­ca­ran els matei­xos paràmetres que amb qual­se­vol empresa pri­vada (ja que l'ERO afecta només el per­so­nal labo­ral i no els fun­ci­o­na­ris) i, si exis­teix un acord entre l'Ajun­ta­ment i els tre­ba­lla­dors, no hi haurà més difi­cul­tats per apro­var-lo. Això sí, si no hi ha aquest con­sens i el con­sis­tori rodenc argu­menta la neces­si­tat de l'ERO per motius econòmics, des de Tre­ball ja han adver­tit que seran «molt res­tric­tius» a l'hora de plan­te­jar-se el cas.

De moment, el comitè d'empresa ha mos­trat bona pre­dis­po­sició per arri­bar a un acord, però la direcció del sin­di­cat majo­ri­tari, CCOO, s'hi ha opo­sat. La direcció d'UGT, que té un únic repre­sen­tant al comitè, també va mani­fes­tar-se ahir en con­tra d'una mesura d'aquest tipus a un ajun­ta­ment.

L'experiència a la resta de l'Estat

Els dos únics ajuntaments de l'Estat espanyol que han aconseguit que la comunitat autònoma a què pertanyen els aprovés un ERO es troben a les illes Canàries, i tan sols un d'ells l'ha arribat a aplicar de forma efectiva. Es tracta del municipi de Barlovento, al nord de l'illa de la Palma, en què, a principis d'any, van fer servir aquest mecanisme per acomiadar 17 treballadors. Segons van explicar ahir fonts municipals, tots els treballadors es dedicaven a l'execució d'obres públiques, i la decisió es va prendre a causa de la situació econòmica crítica en què es trobava el consistori. Abans d'aconseguir el vistiplau del govern autonòmic, l'ERO va ser tramitat a través d'un decret d'urgència, i finalment el ple va aprovar per unanimitat aquesta mesura.

L'altre municipi en què es va arribar a aprovar un ERO (en aquest cas, per decisió directa d'alcaldia) va ser Gáldar, a l'illa de Gran Canaria. En aquest cas, 250 treballadors del consistori van veure reduïda a la meitat la seva jornada laboral. L'expedient finalment no es va arribar a aplicar, ja que, com a alternativa, els treballadors van optar per abaixar-se el sou fins a l'any 2012, entre un 3% i un 10%.

On les coses són més complexes és a Valencina de la Concepción, a Sevilla. Allà, l'Ajuntament volia aplicar un ERO que suposava l'acomiadament de 21 treballadors i la reducció de la jornada de cinc més. La Junta d'Andalusia, però, va rebutjar la mesura per no considerar-la suficientment justificada. Ara el consistori està a l'expectativa de la resolució del recurs que han presentat contra la decisió de la Junta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.