Medi ambient

Medi Ambient

La Viquipèdia de la flora catalana

Un equip gironí aficionat a la botànica impulsa una pàgina en què es classifiquen més de 4.000 tàxons i 14.000 fotos

El projecte va començar els anys 80 recollint informació de plantes medicinals del massís

Actualment, la pàgina web té entre 200 i 300 visites diàries

Van començar a mit­jan anys 80 reco­llint infor­mació sobre flora útil i medi­ci­nal de les Gavar­res, i avui aque­lla ini­ci­a­tiva ha desem­bo­cat en un dels por­tals de flora més impor­tants de Cata­lu­nya. Albert Mallol, de la Bis­bal d'Empordà, és un dels prin­ci­pals res­pon­sa­bles d'aquesta web, www.​flo​raca​tala​na.​net, que vol ser la referència enci­clopèdica de les plan­tes del país. A hores d'ara, ja cobrei­xen les nord-ori­en­tals de Cata­lu­nya. La seva par­ti­cu­la­ri­tat és que no es limita a donar el nom científic, el nom popu­lar i la dis­tri­bució de la planta, com fan el Term­cat o el Banc de Dades de Bio­di­ver­si­tat de Cata­lu­nya, amb qui col·labo­ren. Hi fan un pas més, i hi afe­gei­xen foto­gra­fies, època de flo­ració i el nom en diver­sos idi­o­mes. A més, de mica en mica s'hi va incor­po­rant també infor­mació etnològica, com usos ali­men­ta­ris, medi­ci­nals o orna­men­tals: “un dels objec­tius prin­ci­pals és reco­llir els usos que tenen les plan­tes, divul­gar-los perquè la població els cone­gui i evi­tar que es perdi tot aquest conei­xe­ment”, resu­meix Mallol. Per això, la web té un caràcter obert, i per­met al visi­tant apor­tar-hi infor­mació i foto­gra­fies i com­par­tir-ho amb la resta de visi­tants. De fet, Mallol ha expli­cat que “volem que sigui un web lliure, par­ti­ci­pa­tiu, que fomenti la recerca i el conei­xe­ment”.

Expo­si­ci­ons i sor­ti­des

Actu­al­ment, la pàgina web té entre 200 i 300 visi­tes diàries. El pro­jecte va començar a cami­nar fa tres anys, el maig del 2008, cen­trat en la flora de les Gavar­res. Anava lli­gat a l'acti­vi­tat de Mallol, que regu­lar­ment orga­nit­zava sor­ti­des de divul­gació de les plan­tes del massís, i en clas­si­fi­cava les tro­ba­lles. Aquesta tasca, que feia amb Josep Maynés, ha permès iden­ti­fi­car uns 1.200 tàxons a la zona. De mica en mica, Mallol va anar ampli­ant l'àmbit de les sor­ti­des a espais com l'Arde­nya o el Montgrí, i també va començar a fer expo­si­ci­ons a llocs com Fitor, l'Esta­nyol, Ullas­tret o Celrà, i col·labo­rant amb orga­nis­mes com el Con­sorci de les Gavar­res. En una de les rutes guia­des, va conèixer Jaime Ini­esta i Almu­dena García, pro­gra­ma­dors informàtics, que li van ofe­rir la pos­si­bi­li­tat de crear el web. Segons explica Mallol, amb el temps s'hi va anar afe­gint més gent, i amb l'entrada de Pere Bar­nola –expert en la zona de l'Alt Ter– i la col·labo­ració amb orga­nis­mes científics es va poder impul­sar més afe­gint-hi foto­gra­fies de les plan­tes esca­ne­ja­des: “fins ara els botànics teníem dades i molts lli­bres, que sovint eren il·lus­trats amb dibui­xos. Nosal­tres hem apor­tat les fotos de detall de les plan­tes”. Ara mateix, la pàgina ja compta amb més de 14.000 foto­gra­fies, i uns 4.000 tàxons pen­jats, i aviat es doblarà aquesta xifra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.