Comunicació

Agustí Pons

Periodista de la primera redacció de l’Avui i cap de la secció Països Catalans el 1976

“Faulí i Cadena s’hi van jugar el tipus, no els criticaré mai”

“D’altres, com l’Ibáñez Escofet, que figurava que era el catalanista, estava escrivint pel comte de Godó i no va voler venir a l’Avui”

“«No et preocupis, Agustí, perquè d’aquí a un any jo hauré comprat l’Avui i ens tornarem a veure», em va dir el gerent d’«El Noticiero»”

La sortida del diari va ser molt emocionant. A la meva mare, que era molt catalanista, li va agradar molt
“Vint mil obrers del metall en vaga”, va ser la primera notícia. Era del periodista i capellà Joan Subirà
Quan Cahner arriba de gerent de l’Avui, tots pensen que em faria sotsdirector. I no. M’hauria agradat ser director de l’Avui
Vaig ser sotsdirector amb Vicenç Villatoro quan incorporem Oriol Bohigas i Vázquez Montalbán, entre d’altres firmes

El peri­o­dista Agustí Pons i Mir (Bar­ce­lona, 1947) va ser cap de secció en la pri­mera redacció de l’Avui el 1976. Entre 1964 i 1976, havia tre­ba­llat a El Noti­ci­ero Uni­ver­sal. Estant a l’Avui va dema­nar una excedència per anar de cap de gabi­net de Max Cah­ner al Depar­ta­ment de Cul­tura del pri­mer govern de Jordi Pujol, entre 1980 i 1984. Fins a l’any 2000 va tre­ba­llar al diari. És un pro­ta­go­nista per conèixer l’Avui dels ini­cis que els lec­tors no es poden per­dre.

Esta­ves a ‘El Noti­ci­ero’ quan et cri­den per anar a l’Avui?
No em cri­den, jo em pre­sento. Tre­ba­llava a El Noti­ci­ero des dels 17 anys, l’estiu del 64. Vaig començar sense cobrar, vaig aca­bar la car­rera i, al final, por­tava la secció de Cata­lu­nya i el suple­ment cul­tu­ral. Ales­ho­res va venir un minis­tre pel patró dels peri­o­dis­tes, que sem­pre es feia un dinar, i va dir que es dona­ria permís per a un diari en català. A Madrid era direc­tor gene­ral d’Aspec­tes Infor­ma­tius el Car­les Sentís, que va fer molt bona feina. I allà es va anun­ciar que dei­xa­rien fer un diari en català. Encara hi havia el [Car­los] Arias Navarro [pre­si­dent del 1973 al 1976]. Ales­ho­res vaig pen­sar: “Jo hi vull anar.”
Per què?
Per una raó molt sim­ple. La majo­ria de la pro­fessió es dut­xa­ven en la seva llen­gua, però després ana­ven a escriure en cas­tellà. Això era una ano­ma­lia. Jo havia estat en con­tacte amb el Sin­di­cat Democràtic de Peri­o­dis­tes, havia estat a la caput­xi­nada, feia el que podia. Però veient que no em deien res, vaig anar a veure en [Josep] Faulí o en [Josep Maria] Cadena, que no els conei­xia gaire, i els vaig dir: “Jo vull venir.” No sé si em tenien pre­vist, però el cas és que em van dir que sí. Vaig dei­xar El Noti­ci­ero el 30 de març de 1976, me’n vaig anar vuit dies de vacan­ces a les Canàries i, a la tor­nada, des de casa meva, vaig orga­nit­zar la xarxa de cor­res­pon­sals. El 23 d’abril ja por­tava la secció de Països Cata­lans. Hi havia l’Antoni Ribas, que va ser un peri­o­dista clau i por­tava la secció de Bar­ce­lona. Al final ho vam fusi­o­nar i ell va pas­sar a ser cap de secció, i jo vaig que­dar com a comar­ques que en dèiem Països Cata­lans perquè era també València i Mallorca.
Li van tocar el sou?
Sí, i com que cobrava menys diners que a El Noti­ci­ero em van encar­re­gar les pàgines de lli­bres de l’Avui sota la batuta directa del Josep Faulí, el direc­tor. Va ser impor­tant perquè vam fit­xar gent com en Joan Triadú.
Com era la redacció?
Hi havia poca gent que vingués d’altres dia­ris. Vull dir d’entrada, perquè quedi clar, que ha estat molt fàcil cri­ti­car aquell pri­mer Avui, però jo al Faulí i Cadena no els cri­ti­caré mai perquè s’hi van jugar el tipus. D’altres, com l’Ibáñez Esco­fet, que figu­rava que era el cata­la­nista, estava escri­vint pel comte de Godó i no va voler venir. Els que van venir van ser una mica...
Valents?
Valents! I es van jugar el tipus. I ho van pagar bas­tant car perquè després es van bara­llar entre ells. I van des­ti­tuir el Faulí poc temps després d’haver accep­tat la direcció de l’Avui. Casat, amb fills i cin­quanta anys, es va que­dar a l’esta­cada. O sigui que es van jugar el tipus. Era una situ­ació molt difícil perquè, com deia en Cadena, érem rello­gats sense dret a cuina.
Per què?
Perquè depeníem molt de la rota­tiva pri­mer d’El Noti­ci­ero i després d’El Periódico. Es feien mol­tes bro­mes: “L’Avui, el diari d’ahir.” Si havíem de tan­car abans perquè tenia la pri­o­ri­tat [d’impri­mir més tard] El Periódico, era una mena de suïcidi.
Déu-n’hi-do!
Per cert, quan em vaig aco­mi­a­dar d’El Noti­ci­ero, el gerent era el fill del [Josep Maria de] Por­ci­o­les. Li vaig anar a agrair que em dones­sin una excedència, que no s’acos­tuma a fer quan vas a la com­petència. I em va dir: “No et pre­o­cu­pis, Agustí, perquè d’aquí a un any jo hauré com­prat el diari i ens tor­na­rem a veure.” Aquest és l’espe­rit que hi havia. Tot­hom sabia que no teníem ni un duro.
No gaire espe­rançador, oi?
No, perquè l’excusa que van fer ser­vir per treure’l és: “Sí, és veri­tat, l’hem tret molt pre­ci­pi­ta­da­ment perquè en 23 dies no es pot treure un diari”, i en això tenien raó, però ningú sabia que l’Arias Navarro tenia els dies comp­tats. I de l’Arias Navarro no te’n podies fiar. Et podies fiar del Sentís, que tenia prou pres­tigi, era direc­tor gene­ral, ho havia auto­rit­zat i hi estava entre­mig. Bé, en fi... El Sentís era amic del rei, no ho sé. No era una situ­ació esta­bi­lit­zada i pot­ser no va ser una mala idea dir: “De moment sor­tim!” Però, és clar...
La relació entre Sentís i Cadena, que va fir­mar la petició, va ser deter­mi­nant per treure’l?
Sí, a veure, en Sentís tenia molt bona relació amb tot­hom. En Sentís es va casar amb una noia que tenia molts diners, una filla de Fer­ran Casa­blan­cas. A les noies no se les tenia en compte i se’ls bus­cava un bon par­tit, i en Sentís podia fer tot el que va fer perquè pagava la família. És veri­tat que el Sentís va col·labo­rar amb el Franco, però mai va ser un fran­quista perquè ell era un cam­bonià. Era una per­sona de dre­tes espan­tada pel que havia vist, i o s’exi­li­ava o anava a la presó o feia el que va fer. Per tant, el Sentís tenia bona relació amb el Cadena, sí.
Som l’any 1976 i surt l’Avui. Què recor­des d’aquell pri­mer Avui?
Ho recordo tot. Recordo, fins i tot, la pri­mera notícia. La va donar un redac­tor que era capellà, en Joan Subirà, i deia: “Vint mil obrers del metall en vaga”. Pobret, es va morir, i era un gran peri­o­dista i un gran capellà. Recordo la sor­tida al car­rer Llúria, tot això va ser molt emo­ci­o­nant. A mi i a la meva mare ens va agra­dar. La meva mare era molt cata­la­nista.
Havies escrit en català abans?
Sí, havia escrit en català a Ori­flama i a d’altres llocs, però tenia molts pro­ble­mes per escriure’l. Si t’hi fixes, molta gent de la meva gene­ració no va fer el pas al català no pas per ide­o­lo­gia, tot i que després ho van dis­fres­sar, sinó perquè era humi­li­ant. Jo tenia vint anys i vaig haver de fer un cur­set. Ja m’havia començat a reci­clar, i estava con­tent perquè em sem­blava natu­ral. Recordo, per exem­ple, la pri­mera vegada que vam haver de posar la paraula “cimera”. Hi havia un cor­rec­tor que manava i que havia estat un capità de l’exèrcit repu­blicà de les bri­ga­des més cata­la­nis­tes. No en dei­xava pas­sar ni una [falta]. Hi havia dis­cus­si­ons amb els joves. Anàvem fent, sí.
I la redacció?
La pre­sen­tació del diari no era gaire bona, en Faulí i el Cadena van fer el que van poder i la tria de per­so­nal va ser la que va ser.
I la pro­pi­e­tat?
A la redacció el més de dre­tes era del que avui seria la CUP. L’Antoni Ribas va estar a l’Avui i després va pas­sar a El Periódico. Era un excel·lent peri­o­dista de política, i al PSUC reme­nava molt amb l’Antoni Gutiérrez Díaz. Tenia pes a la redacció.
Més que en Faulí i Cadena?
No, però saps què? Allà estàvem tot el dia en assem­blees. El 23-F ens va enxam­par en una assem­blea. Tot era molt com­pli­cat.
El 1980 te’n vas al pri­mer Depar­ta­ment de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat, amb Max Cah­ner.
Sí, van crear la con­se­lle­ria i em van venir a bus­car com a cap de gabi­net perquè volien un peri­o­dista cul­tu­ral i cata­la­nista. Amb aquest per­fil, no érem gai­res.
Conei­xies Max Cah­ner?
No, però jo tenia un cosí germà de la meva mare que em va influir molt i que es deia Joan Argenté i Arti­gal, de Bada­lona. Era escrip­tor i poeta, per on pas­sava tota la resistència cul­tu­ral. Molt amic de l’Espriu i de la Maria Aurèlia [Cap­many]. És a través d’uns cone­guts de Joan Argenté que em cri­den. M’ofe­rei­xen pri­mer ser cap de premsa i, al cap d’un mes, cap de gabi­net. Com que em venen a bus­car i jo no volia fer car­rera política, els vaig posar una con­dició: que al cap de qua­tre anys pogués tor­nar a l’Avui amb les matei­xes con­di­ci­ons. Quan vaig mar­xar del diari ja hi havia en Jordi Malu­quer de direc­tor.
I quan tor­nes al diari?
Quan torno el direc­tor ja no és en Malu­quer, sinó en Jaume Ser­rats, que era molt bona per­sona. Era molt tre­ba­lla­dor, però tenia una idea equi­vo­cada amb les notícies, men­tre que jo pen­sava que nosal­tres havíem de ser un diari d’opinió sense dei­xar de donar les notícies. En Ser­rats volia com­pe­tir amb tot, però ni teníem la força per fer-ho, con­tinuàvem rello­gats, no teníem rota­tiva pròpia i, a més, la redacció era la que hi havia. Invertíem a for­mar gent perquè escrivís en català i quan n’havien après els fit­xava TV3. Era un con­tinu, i no podia ser. Jo vaig dir una frase que sem­blava revo­lu­cionària: “La cosa menys con­ser­va­dora és voler-se jubi­lar a l’Avui.” I no ho vaig acon­se­guir. Vaig arri­bar a tenir dues pro­pos­tes per anar-me’n i vaig dir que no. Amb en Ser­rats no vaig tenir cap pro­blema per­so­nal, i crec que vam fer una bona secció de Cul­tura com­pe­ti­tiva. Quan em diuen que l’Avui no era com­pe­ti­tiu, els dic: “Deu ser la teva secció!”
Era real­ment bona, Cul­tura?
Vam acon­se­guir que la direcció gene­ral de Joven­tut pagués un suple­ment en color, Avui del diu­menge, amb només dues pàgines de pro­pa­ganda i la resta per a nosal­tres cada set­mana.
Qui­nes fir­mes teníeu?
Una de les coses de què estic més satis­fet és d’haver des­co­bert en Julià Gui­lla­mon, que m’ho ha reco­ne­gut i som molt amics. Venia en Bor­ges i no volia donar-nos cap entre­vista. Després de dis­cu­tir-me amb l’edi­to­rial, ens la dona­ven i quan hi va anar en Gui­lla­mon, en Bor­ges saps què va dir? “Es la mejor entre­vista que me han hecho. Lástima que sea para un periódico en catalán.” Tenia raó, perquè ell era un escrip­tor en cas­tellà. Vam publi­car coses molt bones.
De què més et sents orgullós?
Estic segur que m’apre­cia i ho diré: la Mercè Ibarz. Que venia de fer un lli­bre que es deia Breu història d'ETA. Jo admiro molt la gent que ha estat peri­o­dista i que ha estat capaç de rein­ven­tar-se o tirar enda­vant. I la Ibarz té molt mèrit perquè venia de la Franja i ha fet coses molt bones, és una gran escrip­tora. I una altra cosa de què estic molt satis­fet és dels edi­to­ri­als, i d’un títol meu a por­tada.
Només d’un?
Sí. Quan es va morir l’Espriu jo no hi vaig anar, a l’enter­ra­ment, perquè em vaig que­dar diri­gint-ho tot. I vaig dir que tituléssim: “Ha mort Sal­va­dor Espriu, poeta naci­o­nal de Cata­lu­nya”. I vaig dir: “I veuràs l’empre­nyada que hi haurà.” I efec­ti­va­ment! I fixa-t’hi que no vaig posar l’arti­cle “el”, vaig posar “poeta” i no “el poeta”. D’edi­to­ri­als pot­ser en vaig fer 3.000 o 4.000, eh. I estic molt con­tent de la política inter­na­ci­o­nal.
Quins direc­tors vas tenir?
Faulí, Malu­quer, Ser­rats i ales­ho­res quan en Cah­ner arriba de gerent de l’Avui i tots pen­sant, i jo el pri­mer, que de direc­tor no me’n faria, però de sots­di­rec­tor sí. Jo no tinc dots per diri­gir, tot i que m’hau­ria fet il·lusió ser direc­tor de l’Avui. He estat un excel·lent segon. Total que ve en Cah­ner, i no.
No vau aca­bar bé en el govern?
En Cah­ner tenia un dese­qui­li­bri emo­ci­o­nal molt fort. Si tu for­mes part d’una qua­dra, en el bon sen­tit, saps que tens les espat­lles cober­tes. Cah­ner tenia la vir­tut de bara­llar-se amb la gent que li cobrien les espat­lles. I quan va arri­bar al diari va donar ordres que em tra­gues­sin.
Per què? No vau aca­bar bé?
Sí, però en els embo­lics que ell tenia, una per­sona del seu cos­tat que li tenia molta influència i després el va des­tros­sar, li va dir que l’Eudald Solà i jo érem uns traïdors [al Depar­ta­ment de Cul­tura]. Al pre­si­dent Pujol li va recar molt que en Cah­ner no con­tinués en el govern, però com que era un per­so­natge molt difícil i que cri­dava molt...
El record que ha que­dat és que Cah­ner va ser el gran cons­truc­tor de mol­tes de les infra­es­truc­tu­res cul­tu­rals actu­als.
I tenen tota la raó. Va ser un gran con­se­ller de Cul­tura. Ell i el [Joan] Gui­tart. Ho va fer molt bé, perquè en sabia molt. Es va treure del cap l’Enci­clopèdia, que es va arruïnar ell, el pare i una mica més i el pare del Pujol; l’obra del [Joan] Coro­mi­nes... Com que aixe­cava la veu al Con­sell Exe­cu­tiu, els pesos forts com [Lluís] Pre­na­feta no el podien ni veure pel seu caràcter.
Pujol en va pres­cin­dir, però.
Sí, però el va dei­xar molt ben arre­glat. Pujol deia amb raó que “quan cesso gent que ha estat lle­ial a mi i ha fet un bon ser­vei, no els puc fer agre­gats cul­tu­rals perquè no tinc llocs on posar-los”. A Cah­ner li va donar Revista de Cata­lu­nya, va fer com una mena de paquet per a ell.
Era un regal o una mala jugada?
Un regal. Pujol estava dol­gut, perquè fins a l’últim dia va estar des­fu­llant la mar­ga­rida. Va dema­nar a Gui­tart que el cuidés. Quan va morir i es va veure que tenia algun pro­blema de diners perquè tenia Curial, la Fun­dació Coro­mi­nes, el Tea­tre Naci­o­nal... Es van apre­ciar sem­pre.
I al diari no et va fer direc­tor.
Al con­trari, em va posar a fer l’última guàrdia.
Amb quin direc­tor?
El més nefast, que es deia San­ti­ago Ramen­tol. Quan va arri­bar ell, vaig ser des­tituït de cap de Cul­tura i vaig pas­sar a cap d’Opinió, que era un càrrec de molta menys rellevància.
I amb Vicenç Villa­toro?
Quan en Villa­toro va ser nome­nat direc­tor jo vaig ser nome­nat sub­di­rec­tor –n’hi havia tres— amb com­petència sobre Cul­tura, Espec­ta­cles, Ràdio, Tele­visió i Opinió. Si ens mirem algun exem­plar d’aque­lla època amb la nova com­pa­gi­nació d’aquell dis­se­nya­dor nord-ame­ricà tan famós i un plec de pàgines gro­gues al mig (que cor­res­po­nia més o menys a la meva àrea). Aquí va ser on van col·labo­rar Oriol Bohi­gas, Vázquez Mon­tal­ban, etc. A més, Sal­va­dor Cardús i altres que ja hi eren.
Aca­bem par­lant del seu adeu?
El diari va entrar en crisi perquè la inversió que es neces­si­tava no va arri­bar. El diari va fer fallida i es va fer una llista dels redac­tors als quals es dema­na­ria que mar­xes­sin. Quan va entrar en Vicent Sanc­his, va pres­cin­dir d’en Martí Anglada i de mi, i va fit­xar col·labo­ra­dors com Sal­va­dor Sos­tres i altres joves.
Perfil

Un periodista memorialístic prolífic

Agustí Pons ha estat director d’Oriflama i Revista de Catalunya (2018 i 2021), va ser redactor a Destino, i té el premi Ciutat de Barcelona del 1991 per la seva columna Figures, paisatges durant molts anys, i la Creu de Sant Jordi, el 2015, entre altres distincions. La seva bibliografia és prolífica, amb obres de poesia, assaig i biografies com ara Converses amb Frederica Montseny (1977), Tretze contes llibertaris (1981), Retrats contemporanis (1991), Deu daus (1991) (premi Joan Fuster d’assaig i Premi Nacional d’assaig), Joan Triadú, l’impuls obstinat (1994), Pere Calders, veritat oculta (1998), Maria Aurèlia Capmany. L’època d’una dona (2000); segona edició, 2018 (Premi Serra d’Or de biografies i memòries), Nèstor Luján, el periodisme liberal (2004) (premi Crítica Serra d’Or de biografies i memòries, 2005), Temps indòcils (2007), Cartes a Clara, una periodista del segle XXI (2010), Espriu, transparent (2013) (premi Quima Jaume, de Cadaqués, a la trajectòria literària), 1914-2014: Per entendre l’Europa del segle XX (2014), Bàrbara (2015), Zuric, 1917: Lenin, Joyce, Tzara (2017), i Crònica al marge (2019), entre d’altres. Ara acaba de publicar Catòlics, comunistes i cia. Intel·lectuals catalans i Guerra Freda (Edicions de 1984). Agustí Pons va estudiar a l’Escola de Periodisme de l’Església a Barcelona (1964-1967) i després va convalidar el títol a l’Escola Oficial de Periodisme de Madrid (1973). Actualment viu a Cabrera de Mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia