cultura

Quadern de cinema

El poder de seducció de ‘The artist' planteja un problema cinèfil sobre els usos de la memòria del setè art

La falsa nostàlgia

Està dissenyat per inocular en l'espectador mitjà
la falsa nostàlgia per un cinema que mai no ha vist

A OSS 117: Per­dut a Rio (2009), l'ante­rior pel·lícula de Mic­hel Haza­na­vi­cius, el pro­ta­go­nista (Jean Dujar­din), en la pell d'una revisió paròdica de l'agent secret Hubert Bonis­seur de la Bath –per­so­natge creat l'any 1949 per Jean Bruce (i, per tant, pre­de­ces­sor de James Bond)–, s'enfron­tava al nazi Von Zim­mel (Rüdiger Vogler) al cos­tat d'una cas­cada. El soroll de l'aigua no dei­xava escol­tar el seu diàleg i la dila­tació del moment obte­nia un gran efecte còmic. Una mica més enda­vant, l'agent OSS 117 i el dolent es tor­na­ven a tro­bar en un hos­pi­tal. Allà començava una per­se­cució, però amb una sin­gu­la­ri­tat: el ritme de per­se­gui­dor i per­se­guit es veia vio­len­ta­ment alen­tit pel fet que el pri­mer havia d'arros­se­gar el suport del sub­mi­nis­tra­ment de sèrum que por­tava engan­xat al braç i el segon havia d'esca­par recol­zat en un cami­na­dor. El resul­tat era una alte­ració del ritme tra­di­ci­o­nal­ment asso­ciat al slaps­tick del cinema mut: la per­se­cució més lenta mai vista en una pan­ta­lla.

Abans d'aca­bar la pel·lícula, Haza­na­vi­cius encara tenia temps de plan­tar els dos per­so­nat­ges sobre un dels braços esti­rats del Cristo del Cor­co­vado, men­tre el seu com­po­si­tor, Ludo­vic Bource, citava de manera força trans­pa­rent la par­ti­tura de Ber­nard Herr­mann per a Con la muerte en los talo­nes (1959). Obli­dava dir que OSS 117: Per­dut a Rio s'obria, també, amb un altre exer­cici d'estil: una picada d'ullet al cinema noir de la Nikkatsu dels anys sei­xanta, sus­ten­tada en una con­vin­cent tex­tura d'imatge i una paleta de colors que, pro­ba­ble­ment, apro­va­ria un eru­dit en la matèria. És molt pos­si­ble, lec­tor, que vostè no hagi vist OSS 117: Per­dut a Rio; jo tam­poc la vaig veure a les sales, però he pogut recu­pe­rar-la en DVD apro­fi­tant l'estrena de The artist, que, per molts espec­ta­dors, serà una de les sor­pre­ses de l'any. 0SS 117: Per­dut a Rio no va arri­bar a reu­nir ni 2.000 espec­ta­dors en tot l'Estat espa­nyol. The artist és la pel·lícula que veurà tot­hom. Fins i tot les nos­tres àvies (les que encara vis­quin).

I la situ­ació és injusta, perquè Haza­na­vi­cius ja era un direc­tor interes­sant abans de The artist: un cal·lígraf post­mo­dern, capaç de jugar amb la forma en un regis­tre de paròdia suau del cinema d'espies –una paro­dia de línia clara– situat a les antípodes del també eficaç, però pot­ser menys exqui­sit for­mal­ment, model de l'Aus­tin Powers de Mike Myers. La situ­ació també és injusta perquè mol­tes de les coses que el públic està aplau­dint a The artist el cine­asta ja les havia fet: l'exer­cici d'estil com a pròleg –tot i que aquí hi ha un sofis­ti­cadíssim joc amb el silenci i la repre­sen­tació del soroll d'una pla­tea entu­si­as­mada–, el cop d'ull no sols musi­cal a Hitch­cock i la fili­grana meta­lingüística amb la banda sonora (aquí, una pel·lícula muda, el high­light és en un mal­son sobre l'ús diegètic del so).

The artist és una joguina vir­tu­osa, molt ben escrita en imat­ges, ele­gant en el seu ús de res­sons cinèfils, que dra­ma­titza el tòpic de la cai­guda en desgràcia de les estre­lles del mut, obli­da­des quan va arri­bar el sonor. Un tema que ja havia trac­tat It hap­pe­ned in Hollywood (1937), de Harry Lach­man, amb un guió en què va col·labo­rar Sam Fuller, quan la situ­ació encara estava fresca: la història d'amor entre un cow­boy que no s'adapta al sonor i l'actriu que, pre­ci­sa­ment, troba en el sonor l'escala per ascen­dir cap al tri­omf. En rea­li­tat, no tinc cap pro­blema amb la falta d'ori­gi­na­li­tat de The artist; el que em pre­o­cupa és la seva con­dició de pro­ducte dis­se­nyat per ino­cu­lar en l'espec­ta­dor mitjà la falsa nostàlgia per un cinema que mai no ha vist i que, pro­ba­ble­ment, mai veurà, per molt que el fas­cini aquest ela­bo­rat miratge cinèfil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
The artist

«The artist»

Gènere: Comèdia romàntica
Direcció: Michel Hazanavicius.
Intèrprets: Jean Dujardin.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]

Publicat a