cultura

Quadern de cinema

Alexander Payne, gran hereu d'una tradició fundada per Wilder i Sturges, aconsegueix la perfecta alquímia entre comèdia i drama

Descendents

Payne demostra que no hi ha res
–ni sentiment, ni arquetip– que es pugui reduir a
una sola idea

Ja que el nou tre­ball d'Ale­xan­der Payne es pre­senta com una pel·lícula sobre la des­cendència, cal obrir aquest arti­cle amb la següent pre­gunta: d'on ve Ale­xan­der Payne? Un esta­ria temp­tat de donar una res­posta doble: a) Payne és una de les dar­re­res con­seqüències d'un procés que va començar quan Pres­ton Stur­ges i Billy Wil­der es van rebo­tar amb Mitc­hell Lei­sen, un direc­tor fona­men­tal al qual els dos gegants li retre­ien el fet de no trac­tar els seus guions amb prou res­pecte.

Es podria dir molt sobre aquest debat –Lei­sen va arros­se­gar durant anys la (injusta) mala fama que li va tallar a mida la llen­gua vipe­rina de Wil­der i és força difícil resol­dre el debat sobre qui hau­ria de domi­nar en el duel entre lle­tra i posada en escena–, però el cert és que, a par­tir d'aquell con­flicte, s'afirma en el cinema nord-ame­ricà la figura del guio­nista (esde­vin­gut) direc­tor, arque­tip que ha gene­rat els seus mons­tres (Paul Hag­gis, sense anar més lluny), però que també té les seves par­ti­cu­lars decli­na­ci­ons interes­sants en un Hollywood –el d'ara mateix– que no deu ser massa benigne per a la super­vivència d'aque­lla espècie: Jason Reit­man i Ale­xan­der Payne serien els pri­mers grans exem­ples que em vin­drien al cap.

Però... b) Payne i, sobre­tot, pel·lícules com A propósito de Sch­midt (2002), Entre copes (2004) i Los des­cen­di­en­tes (2011), també deri­ven d'aquell somni frus­trat d'un Hollywood adult en què varen som­niar cine­as­tes com ara Bog­da­no­vich, Hal Ashby, Fran­cis Ford Cop­pola i Mar­tin Scor­sese al llarg dels anys 70 i que la con­so­li­dació de l'estètica de la imma­du­resa de George Lucas, Spi­el­berg i els seus dei­xe­bles va frus­trar a prin­ci­pis dels 80. No deu ser casual que Payne hagi estat set anys sense diri­gir: pot­ser ell, com el per­so­natge de George Clo­o­ney en aquesta pel·lícula, és, en algun sen­tit, un fi de raça.

Los des­cen­di­en­tes, que ja ha tin­gut la bene­dicció del Glo­bus d'Or, marca la màxima sofis­ti­cació d'un pro­jecte cre­a­tiu que es va obrir amb un tre­ball inex­pli­ca­ble­ment inèdit al nos­tre país: Citi­zen Ruth (1996), comèdia negra en què Laura Dern inter­pre­tava una poli­to­xicòmana emba­ras­sada, que tant els grups pro­a­vor­ta­ment com les legi­ons pro­vida es dis­pu­ta­ven com a imatge simbòlica. Citi­zen Ruth abor­dava les ambigüitats de tot debat ideològic, de la mateixa manera que Elec­tion (1999) feia ser­vir un miratge –la comèdia d'ins­ti­tut– per cons­truir un dis­curs sobre els clarobs­curs de la democràcia. A Los des­cen­di­en­tes també entren en qua­ran­tena diver­ses idees rebu­des: d'entrada, la d'un Hawaii de postal, para­digma de la ciu­tat-en-vacan­ces-per­ma­nents. Aquí Hawaii és un ter­ri­tori per a l'aïlla­ment sen­ti­men­tal i la malen­co­nia: fins i tot, les cançons hawa­ia­nes que pun­tuen la banda sonora es des­gra­nen en clau de lament.

També es parla de la pèrdua dels éssers esti­mats d'una manera tan poc habi­tual en el cinema nord-ame­ricà com pro­pera al xoc de sen­ti­ments enfron­tats que qual­se­vol pot expe­ri­men­tar en el món real: el llit d'una dona en coma no és només l'ante­sala del dol, sinó la pan­ta­lla sobre la qual pro­jec­tar tant esclats elegíacs com res­sen­ti­ments. Los des­cen­di­en­tes és una pel·lícula que fa plo­rar, però que, pocs segons després d'haver pre­mut aque­lla tecla, obliga l'espec­ta­dor a blo­que­jar una ria­lla que, a pri­mer cop d'ull, podria sem­blar ina­pro­pi­ada. Hi ha qui diu que Clo­o­ney no és ver­sem­blant com a marit bur­lat: Payne demos­tra que no hi ha res –ni sen­ti­ment, ni arque­tip– que es pugui reduir a una sola idea. De la mateixa manera que el llit on reposa un cos en estat ter­mi­nal no només és ter­ri­tori del plor, Payne sap que l'adul­teri sovint no té res a veure amb el físic. De vega­des, ni tan sols amb el sexe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Los descendientes

«Los descendientes»

Gènere: Comèdia dramàtica
Direcció: Alexander Payne.
Intèrprets: George Clooney, Judy Greer, Matthew Lillard.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]

Publicat a