Política

80 anys dels bombardejos de Barcelona

50 tones de terror

L’aviació legionària italiana a les ordres de Mussolini, aliat de Franco, va llançar sobre Barcelona 500 bombes en tres dies de març del 1938 que van causar més d’un miler de morts

Itàlia no ha demanat mai perdó per aquella atrocitat

L’ONU es va limitara condemnar els atacs però no va fer res per evitar que es repetissin

Pas­sa­ven vuit minuts de les deu de la nit del dime­cres 16 de març del 1938 quan els pri­mers avi­ons Savoia S-81 de l’avi­ació legionària ita­li­ana amb base a Mallorca ini­ci­a­ven el pit­jor atac aeri que ha rebut mai a la història la ciu­tat de Bar­ce­lona. L’ofen­siva con­tra la capi­tal cata­lana, orde­nada per­so­nal­ment per Mus­so­lini, no es va atu­rar fins al cap de dos dies, la tarda del diven­dres 18 de març, després que el gene­ral Franco demanés als seus ali­ats que atu­res­sin els bom­bar­de­jos perquè temia que aquells atacs sobre la població civil pro­vo­ques­sin una reacció inter­na­ci­o­nal contrària als seus interes­sos, tal com va aca­bar pas­sant. Resul­tat: més d’un miler de morts, prop de 2.000 ferits i dese­nes d’edi­fi­cis del cen­tre de la ciu­tat lite­ral­ment devas­tats. Vui­tanta anys després d’un dels epi­so­dis més sag­nants de la Guerra Civil Espa­nyola sobre Bar­ce­lona, Itàlia no només no ha dema­nat perdó per aquests crims de guerra, sinó que con­ti­nua posant tots els obs­ta­cles pos­si­bles per fer avançar el sumari judi­cial que con­tra aquests atacs té obert des del juny de 2012 el jut­jat d’ins­trucció número 28 de Bar­ce­lona.

Inves­ti­gació als arxius mili­tars

Ramon Arna­bat, his­to­ri­a­dor i pro­fes­sor de la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili (URV) de Tar­ra­gona, va viat­jar l’any pas­sat a Itàlia acom­pa­nyat d’un col·labo­ra­dor, Ginés Puente, que parla italià, per fur­gar en els arxius mili­tars d’aquell país a la recerca de nous detalls que puguin per­me­tre iden­ti­fi­car amb noms i cognoms els coman­da­ments i avi­a­dors que van par­ti­ci­par en els atacs dels tres dies de març del 1938 i, al mateix temps, conèixer des de la pers­pec­tiva històrica els motius i les cir­cumstàncies que van con­ver­tir la població civil de la ciu­tat de Bar­ce­lona en objec­tiu pri­o­ri­tari de l’exèrcit fei­xista. La visita del pro­fes­sor Arna­bat i el seu col·labo­ra­dor a l’Uffi­cio Sto­rico della Aero­nau­tica Mili­tare Ita­li­ana va donar els pri­mers fruits: Gas­pare de Cecco (capità), Mario Cesar di Carlo (major), Ernesto Balbo di Vina­dio (capità) i els tinents Dulio Pia­cen­tini, Gene­roso Fara­lli, For­tu­nato Pro­fumi i Paolo Zanini són alguns dels noms de les tri­pu­la­ci­ons que figu­ren en els deta­llats fulls de ser­vei que repor­ta­ven la missió de cada bom­bar­der i que encara es con­ser­ven en aquest arxiu mili­tar.

De l’estudi de tota la docu­men­tació recu­pe­rada a Itàlia i també en altres arxius mili­tars i històrics espa­nyols com ara el Arc­hivo Histórico del Ejército del Aire (Villa­vi­ci­osa de Odón) o el Arc­hivo Gene­ral Mili­tar de Ávila, el pro­fes­sor Arna­bat con­clou que l’atac aeri del 16, 17 i 18 de març con­tra Bar­ce­lona va ser orde­nat per­so­nal­ment per Benito Mus­so­lini com a prova de la for­ta­lesa del règim fei­xista italià davant d’Adolf Hit­ler que aca­ba­ven d’anne­xi­o­nar Àustria a l’Ale­ma­nya nazi tot i les reticències ita­li­a­nes. Bar­ce­lona s’havia con­ver­tit en aque­lla època en la capi­tal de la resistència repu­bli­cana i a Il Duce no li va tre­mo­lar ni un segon el pols quan va donar l’ordre perquè els atacs es diri­gis­sin sobre la població civil. Aquest detall, que queda acre­di­tat en diver­sos docu­ments recu­pe­rats a Itàlia i en el tele­grama que Mus­so­lini va fer enviar a través del gene­ral Garda al gene­ral Velardi el mateix 16 de març a les tro­pes de l’avi­ació legionària amb base a Mallorca orde­nant “una acció vio­lenta de mar­te­lle­ja­ment con­tra Bar­ce­lona”, és deter­mi­nant per des­mun­tar la versió de l’exèrcit fei­xista que els atacs ana­ven diri­gits a objec­tius mili­tars o a seus del govern de la República. L’ofen­siva aèria ita­li­ana de més de 40 hores inin­ter­rom­pu­des llançant bom­bes sobre Bar­ce­lona va supo­sar un punt d’inflexió en l’estratègia mili­tar de la guerra aèria i la capi­tal cata­lana es va con­ver­tir sense saber-ho en un banc de pro­ves d’atacs sis­temàtics que els ita­li­ans i els ale­manys uti­lit­za­rien més tard durant la Segona Guerra Mun­dial, tal com recull el lli­bre Tres dies de Març, edi­tat l’any 2008 per aquest diari i diri­git per l’his­to­ri­a­dor Joan Villar­roya.

Caos entre la població civil

La freqüència dels bom­bar­de­jos –cadas­cun durava uns dos minuts i es repe­tien cada dues o tres hores– va pro­vo­car el caos entre la població civil de Bar­ce­lona, que estava poc o gens pre­pa­rada per fer front a aque­lla situ­ació. Les sire­nes d’alarma que adver­tien dels atacs immi­nents eren contínues i els senyals d’inici i final de bom­bar­deigs es con­fo­nien i con­fo­nien la població a l’hora de pro­te­gir-se als refu­gis. La freqüència dels raids aeris gai­rebé no donava temps als ser­veis d’emergència per aten­dre i eva­cuar els ferits, quan les bom­bes no els enxam­pa­ven a ells matei­xos pres­tant ajuda sanitària. Fins aquests tres dies fatídics de març del 1938, la majo­ria de bom­bar­de­jos sobre la ciu­tat de Bar­ce­lona s’havien diri­git prin­ci­pal­ment con­tra ins­tal·laci­ons estratègiques del port, fonts d’ener­gia, supo­sa­des fàbri­ques d’arma­ment i edi­fi­cis del govern gràcies a la infor­mació i loca­lit­zació faci­li­ta­des pels ser­veis d’espi­o­natge fei­xis­tes. Aques­tes incur­si­ons aèries, més espa­ia­des en el temps i menys inten­ses, van pro­vo­car lògica­ment vícti­mes, però mai tan­tes com les dels dies 16, 17 i 18 de març. De tota l’ofen­siva llançada con­tra Bar­ce­lona durant aquests tres dies l’atac més mortífer va ser el del dijous 17 de març a un quart de tres de la tarda quan una de les bom­bes llançades pels avi­ons ita­li­ans va impac­tar de pla con­tra un camió mili­tar car­re­gat d’explo­sius (tri­lita) que estava atu­rat en un con­trol a la cruïlla de la Gran Via amb el car­rer Bal­mes. La defla­gració va des­truir diver­sos edi­fi­cis i va pro­vo­car dese­nes de morts. Segons recull el pro­fes­sor Villar­roya en el seu lli­bre, l’explosió va cau­sar una gran con­fusió entre la població i la premsa inter­na­ci­o­nal se’n va fer ressò tot espe­cu­lant que l’exèrcit rebel hagués pro­vat sobre Bar­ce­lona un nou tipus de bomba de més potència. Però el cert és que el camió car­re­gat de tri­lita va mul­ti­pli­car els efec­tes devas­ta­dors d’una de les 44 bom­bes que l’avi­ació rebel ita­li­ana va llançar a aque­lla hora sobre la ciu­tat.

31 bom­bar­de­jos en un any

L’ofen­siva aèria llançada per l’Avi­a­zi­one Legi­o­na­ria de Mus­so­lini sobre Bar­ce­lona ja havia començat un any abans, el 16 de març del 1937, cau­sant les pri­me­res vuit vícti­mes mor­tals i 39 ferits. Des d’aquesta data fins al 16 de març del 1938, els avi­ons Savoia S-79 i S-81 van bom­bar­de­jar Bar­ce­lona en 31 oca­si­ons. Van ser espe­ci­al­ment sag­nants els del mes de gener del 1938 amb un balanç de 453 morts (173 el dia 19, 70 el dia 25 i 210 el dia 30). L’abril del 1937, amb els pri­mers atacs de l’avi­ació ita­li­ana, les Naci­ons Uni­des es van limi­tar a con­dem­nar els bom­bar­de­jos, però no van pren­dre cap mesura per evi­tar que es repe­tis­sin. Mal­grat que la premsa inter­na­ci­o­nal va denun­ciar rei­te­ra­da­ment la pri­mera ofen­siva mili­tar con­tra la població civil cata­lana pro­ta­go­nit­zada per l’avi­ació de Mus­so­lini, la no inter­venció d’altres països com ara França o Angla­terra va espe­ro­nar els ita­li­ans a con­ti­nuar cas­ti­gant la població civil de Bar­ce­lona i altres muni­ci­pis de la costa. Per si en que­dava cap dubte, Gale­azzo Ciano, comte Ciano, cunyat de Benito Mus­so­lini i minis­tre d’Afers Estran­gers italià, ja va escriure el 8 de febrer del 1938: “Il Duce té intenció de repren­dre els bom­bar­de­jos de les ciu­tats cos­ta­ne­res per minar la resistència roja. He rebut i entre­gat per­so­nal­ment a Il Duce un informe d’un tes­ti­moni ocu­lar dels bom­bar­de­jos sobre Bar­ce­lona; mai no havia lle­git un docu­ment tan autènti­ca­ment ater­ri­dor.”

Un mes i mig després, els esqua­drons de l’avi­ació legionària ita­li­ana des­car­re­ga­ven sobre Bar­ce­lona tota la seva ira –van llançar en tres dies tan­tes bom­bes com en tot l’últim any– i van con­ver­tir el cen­tre de la ciu­tat (la zona deli­mi­tada pels car­rers Entença, Còrsega i Marina i els bar­ris de Sant Ger­vasi, la Sagrera i Montjuïc) en un infern. Els autors mate­ri­als d’aque­lla matança es van refu­giar en l’ano­ni­mat després de la guerra i fins i tot alguns van ser con­de­co­rats no fa gai­res anys per les auto­ri­tats de la República Ita­li­ana, un estat que, com l’espa­nyol, ni tan sols s’ha dig­nat a dema­nar perdó.

Els cri­mi­nals fac­ci­o­sos llançaven bom­bes incendiàries, quin foc més hor­ri­ble. Il·lumi­nava tot Bar­ce­lona

Pilar Duaigües

17/03/1938

La gent té un veri­ta­ble pànic i són mol­tes les famílies que van a dor­mir als metros o a la mun­ta­nya

Fran­cisca Rius

18/03/1938

Teníem la sen­sació d’estar com­ple­ta­ment inde­fen­sos, no ens podíem defen­sar amb res, [...] els anti­a­e­ris... no encer­ta­ven

Olga Grinyò

17/03/1938

Encara avui fan tre­balls per des­co­brir els morts que han que­dat sota les runes. És espantós! Pobra Bar­ce­lona!

Josep M. Folch i Tor­res

31/03/10938

52
avions.
Els atacs els van executar bombarders Savoia-Marchetti S-79 i S-81 de l’Aviazione Legionaria italiana amb base a Mallorca.
49.960
quilos de bombes.
Els bombardejos es van fer entre la nit del dia 16 i el migdia del 18, de manera ininterrompuda.
979
morts.
El balanç de víctimes va acabar superant el miler. Hi va haver prop de 2.000 ferits.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia