Societat

Es desvela la prehistòria de la sida

Ciència

No és gens habi­tual que els met­ges puguin res­se­guir la història d'una epidèmia fins a des­co­brir com i quan es van pro­duir els pri­mers casos. En el cas de la sida, una de les malal­ties més mortíferes en la història moderna, els experts estan cada vegada més a prop d'acon­se­guir-ho.

L'últim epi­sodi d'aquest com­pli­cat exer­cici de pre­història de la sida s'escriu avui mateix amb la publi­cació a la revista Nature d'un estudi que per­met situar l'apa­rició dels pri­mers casos d'aquesta infecció entre els anys 1884 i 1924, unes dècades abans del que es con­si­de­rava fins ara. Com ja indi­ca­ven els estu­dis ante­ri­ors, els pri­mers casos de sida s'hau­rien regis­trat en l'àrea de les actu­als República Democràtica del Congo, República del Congo i Came­run.

Els pri­mers casos es podrien haver regis­trat a Kin­sasa (l'antiga Leo­pol­vi­lle) per la dis­tri­bució de carn de xim­panzés cap­tu­rats a les sel­ves de Came­run i l'actual República del Congo. Cal recor­dar que el xim­panzé és por­ta­dor d'un virus a par­tir del qual hau­ria evo­lu­ci­o­nat el virus de la sida (VIH). Durant alguns anys les per­so­nes infec­ta­des no pre­sen­ta­ven símpto­mes ni trans­me­tien la malal­tia, però amb la cre­ació de grans nuclis urbans colo­ni­als i la pro­li­fe­ració de pràcti­ques de risc (en espe­cial la pros­ti­tució) el virus va començar una car­rera expo­nen­cial.

La pri­mera comu­ni­cació mèdica de la malal­tia que més tard s'ano­me­na­ria sida està datada el 5 de juny del 1981 i cor­res­po­nia a un grup de cinc paci­ents de Los Ange­les (Estats Units). El 6 de març del 1982 els met­ges i inves­ti­ga­dors cata­lans Vila­seca, Arnau, Bacardi, Mie­ras i Ser­rano van publi­car a la revista The Lan­cet el pri­mer cas d'un paci­ent afec­tat a Cata­lu­nya per aquesta malal­tia. L'estiu del 1982 els espe­ci­a­lis­tes van començar a uti­lit­zar la deno­mi­nació de síndrome d'immu­no­de­ficiència adqui­rida per refe­rir-se a la malal­tia. Fent marxa enrere, els inves­ti­ga­dors han des­co­bert els últims anys una llarga llista de pre­ce­dents d'aquesta epidèmia i n'havien situat l'ori­gen en la dècada de 1930. La mos­tra de sang més antiga que es con­serva amb indi­cis del virus de la sida és del 1959 i es con­ser­vava en un hos­pi­tal de l'actual Kins­hasa.

Com­pa­ra­ci­ons
Aquesta set­mana l'equip diri­git pel doc­tor Mic­hael Woro­bey, de la Uni­ver­si­tat d'Ari­zona (EUA), dóna a conèixer els resul­tats d'unes anàlisis fetes en una biòpsia de nodes limfàtics en un hos­pi­tal de Kins­hasa. Les tècni­ques uti­lit­za­des per aquest equip han permès com­pa­rar les seqüències genètiques d'aquest virus amb les cone­gu­des fins ara. D'aquesta manera, sense neces­si­tat de tenir arxius reals dels paci­ents d'anys ante­ri­ors, els experts deta­llen l'arbre genealògic de les dife­rents soques del virus de la sida i en situen l'ori­gen en una data encara per con­cre­tar entre els anys 1884 i 1924. La recerca històrica con­ti­nua oberta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.