Música

Cançons realment nostres

El 4t Festival Càntut ofereix 21 activitats del 15 al 17 de novembre per revitalitzar les nostres cançons de transmissió oral

Lo Barber de l’Alguer tallarà cabells i cantarà a la barberia Quim Roca, dissabte a la tarda

El Festival Càntut, dedicat a les cançons de tradició oral, les que són “realment nostres, de quilòmetre zero”, es presenta com “una petita dosi d’autoconeixement, davant dels efectes de la globalització i dels pals que han donat a la nostra cultura”. Ho deia ahir Albert Massip, responsable del projecte Càntut, nascut el 2012 per “recollir i difondre la música popular i tradicional recordada per la gent més gran de les comarques gironines”. “Ens cal conèixer-nos més i conèixer-nos millor”, hi va afegir Massip per presentar la quarta edició del Festival Càntut , que tindrà lloc a Cassà de la Selva el cap de setmana del 15 al 17 de novembre, amb 21 activitats relacionades amb la cançó de transmissió oral, el 75% de les quals són gratuïtes i la resta que tenen preus entre els 4 i els 20 euros.

Massip va presentar ahir el festival al bar del Centre Recreatiu –on divendres i dissabte a la nit tindran lloc les cantades populars, amb dos grups per vetllada, després dels concerts de pagament a La Sala–, acompanyat per l’alcalde, Robert Mundet, i el regidor de Cultura, Joan Casabó. En nom del nou equip de govern municipal, van manifestar la seva voluntat de donar continuïtat al Festival Càntut i de contribuir a la consolidació del festival gestionat per Alter Sinergies , amb un pressupost de 43.000 euros: cap a 3.000 més que l’any passat. “Som un festival encara petit i no volem créixer molt. El nostre format permet que sovint es trenqui la frontera entre l’artista i el públic.”

A part dels concerts ja anunciats de Maria del Mar Bonet –amb un repertori especial centrat en els seus acostaments a la música popular i tradicional– i Miquel Gil, hi ha altres actuacions destacades: Arnau Obiols (la Seu d’Urgell, 1985), que en el seu recent Tost ofereix una visió contemporània de la música tradicional del Pirineu; l’espectacle A vore (premi Butaca al millor espectacle de dansa del 2018), que aplega “jotes, samplers, guitarres, aixades i dansa contemporània”; el duet vocal femení Tarta Relena, que hi presentarà el seu debut, Ora pro nobis; el cuplets en clau de rumba del trio Arrels de Gràcia, i un altre dels nou projectes ideats expressament per al Càntut: Vega, un concert en què Paula Grande i la menorquina Anna Ferrer s’endinsen en alguns de les cançons reunides en els arxius sonors del projecte Càntut –més de 1.200– per triar aquelles cantades per dones i que reflecteixen millor les discriminacions que han patit elles al llarg de la història.

En el festival es presentaran per primera vegada tres llibres –el didàctic Els números canten; Càntut: Les cançons de tradició oral a través de la percussió corporal, de Santi Serratosa, i El cançoner de Can Ventura, de Josep Garcia–, i un documental, ¡Folk! Una mirada a la música tradicional, projectat en col·laboració amb el Cineclub Vuit i Mig.

Un nou escenari per al Càntut serà la barberia Quim Roca, on dissabte a la tarda Àngel Maresca, Lo Barber, farà el que fa habitualment fa a l’Alguer: afaitar barbes, tallar cabells i, sí, cantar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.