cultura

Crítica

cinema

Mai més podrem tornar a casa

Els qua­tre pro­ta­go­nis­tes prin­ci­pals de Mada­gas­car 3–un lleó, una zebra, una girafa i una hipopòtam– volen tor­nar a casa, al zoo de Nova York. Per poder rea­lit­zar el seu somni pas­sa­ran per Mon­te­carlo, alte­ra­ran la lògica de la més clàssica Euro­ve­gas del Medi­ter­rani, i aca­ba­ran refu­gi­ant-se en un circ. La seva idea és tri­om­far sota l'enve­lat per acon­se­guir fer una gira ame­ri­cana que els torni a la llar. La pel·lícula s'encar­rega de demos­trar que un cop rea­lit­zat el gran viatge és molt difícil tor­nar a casa, perquè l'experiència ens fa veure com estrany allò que era fami­liar.

La idea del retorn impos­si­ble no només és la metàfora temàtica que
guia Mada­gas­car 3 sinó que es troba implícita en la seva pròpia mecànica estètica. Men­tre Pixar juga a la malen­co­nia per tal de bus­car un seguit de sen­sa­ci­ons adul­tes que difu­mi­nin el clàssic lli­gam entre bons sen­ti­ments i ani­mació, Dre­amworks –la pro­duc­tora de Mada­gas­car– sem­bla jugar a l'estratègia de l'acció sense límits. Mada­gas­car 3 pot ser vista com un tea­ser de la nova tec­no­lo­gia ani­mada. El dis­seny de pro­ducció és el mateix de la sèrie, però tot avança frenètica­ment, sense temps per pren­dre aire. La per­se­cució per Mon­te­carlo ens deixa sense alè de bon començament, abans de situar-nos en una història de circ que no té res a veure amb les clàssi­ques històries malal­tis­ses sobre el més vell espec­ta­cle del món trans­for­mat en lloc deca­dent. Els ani­mals volen ocu­par el circ perquè és el lloc dels ani­mals, no l'espai de la sofis­ti­cació humana del Cir­que du Soleil. L'acció acce­le­rada fa que el relat es tren­qui, que hi hagi vuits, que la lògica de la causa-efecte no trobi la seva jus­ti­fi­cació i que el ritme vul­gui men­jar-s'ho tot. En deter­mi­nats moments sem­bla que la pel·lícula vul­gui cons­truir core­o­gra­fies musi­cals, però quan comen­cen les pri­me­res notes de la peça ja s'ha aca­bat el número. D'altra banda, mai l'ús del 3-D dins del cinema d'ani­mació havia sigut tan enllu­er­na­dor com a aquí.

Aquesta acce­le­rada pro­posta de deli­ris ani­mats pro­voca que sigui impos­si­ble tor­nar enrere. El circ ja no pot ser el circ de Dumbo perquè els ele­fants volen sense dema­nar permís. L'ani­mació no pot crear fal­sos sen­ti­ments, sinó des­con­cer­tar pro­vo­cant ria­lla­des, men­tre ens pro­posa pene­trar dins d'una acce­le­rada mun­ta­nya russa. La gràcia de tot ple­gat, és que Mada­gas­car 3 ho con­trola tot, no deixa que res s'escapi. Cada per­so­natge es troba al seu lloc i, fins i tot, es cons­tru­eix una dolenta que no lamenta res perquè és un encre­ua­ment entre Edith Piaf i Mar­lene Die­trich. És evi­dent que després de Mada­gas­car 3 mai més podrem tor­nar a casa, mai més podrem tor­nar a ser nens grans.

Madagascar 3: de marxa per Europa
Director: Eric Darnell. Animació
EUA, 2012


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Madagascar 3

«Madagascar 3»

Gènere: Animació
Direcció: Eric Darnell, Tom McGrath.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]

Publicat a