LA CRÒNICA
Quan pescadors i ecologistes van plegats
“Sembla estrany que treballem plegats pescadors i ecologistes, quan habitualment hauríem d’estar renyits”, va admetre ahir el director de conservació de l’entitat ambientalista Fons Mundial per a la Natura (WWF), Enrique Segovia, a la confraria de pescadors de Palamós, on l’organització ha estat reconeguda aquest any com a Ambaixadora de la Gamba 2025. Molt abans que arribessin les restriccions turbulentes que la UE ha endurit des del gener, una dècada enrere, Segovia va recordar que la confraria palamosina els havia anat a cercar perquè el crustaci vermell començava a escassejar en aigües de la Costa Brava. I van veure que era possible “el diàleg i arribar a un consens sobre un objectiu comú”, un “ecosistema sa” que garanteixi més peix sota les aigües i més recursos –o menys, i durant més anys i més rendible– a les llotges i a les taules de llars i restaurants.
De la feina conjunta en va sorgir el pla de gestió de la gamba de Palamós, i les diverses mesures de sostenibilitat que WWF ha situat com a model a seguir per conciliar les restriccions. Hi ha les vedes de 60 dies addicionals en els diferents caladors, la limitació del temps permès de pesca, les portes d’arrossegament menys agressives amb els fons marins i l’ampliació progressiva de l’amplada de les malles, fins als 50 mm. Ha estat l’estàndard imposat ara per la UE, però que a Palamós ja s’havien avançat a posar en pràctica, per reduir el volum de captura de peixos i gambes de mida massa petita.
En aquest sentit, la gerent de la confraria, Cristina Mañas, va confirmar que el calibre mitjà de les gambes que extreuen va a l’alça i, com que cotitzen a l’alça, els permet de salvar els comptes d’explotació tot i les reduccions de captures anuals permeses, que aquest any serà de 20 tones sobre un volum de 90 tones extretes.
Cal, doncs, rendibilitzar al màxim el producte. Entre les novetats de la marca de garantia Gamba de Palamós aquesta temporada, Mañas va destacar que començaran a etiquetar la gamba de calibre menor (70 peces per quilo). No era l’objectiu, fins ara, per no incentivar la captura de l’anomenada gambeta, però com que acaba igualment passant per la llotja, miraran de donar-li prestigi i donar-li el mateix tracte d’excel·lència que reben les captures de calibres superiors. També se sotmetran a una auditoria de control internacional afegida, la del segell MSC de pesca sostenible.
Mentrestant, a més, en el gran prolegomen de la fira del crustaci, la confraria va eixamplar una mica més la seva llista d’aliats, amb els nous certificats de negocis adherits a la marca de garantia. Ja n’hi ha més d’un centenar, des que van posar en marxa el distintiu a l’any 2008, i entre les darreres cinc, lliurades ahir, hi ha quatre restaurants: dos són locals –D&C Beach Club i l’Únik– i els altres dos, del Vallès: la Casa de Menjars de Vilanova del Vallès i l’Intrèpid de Sabadell. La darrera va ser per a la peixateria Frederic de Barcelona.
Respecte a la fira, que arribarà a la desena edició demà (de les 12 a les 22 h) a l’esplanada de la llotja, permetrà tastar el producte a la planxa, assistir a sessions de cuina en directe i fer visites guiades a dues barques Nou Gisbert i Nova Meda– i a les instal·lacions i la sala de subhasta de la llotja (a les 13.30 h , a les 16 h i a les 20 h). Totes les activitats –i no pas les gambes– són gratuïtes.